piecia Napisano 30 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2005 Czym wyczyszcić 10 groszy z 1835 r.Stan jest super tylko na orle jest trochę zielonego nalotu dosyć twardego a nie chcę tego robić mechanicznie.Narazię sie moczy w oliwce.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 z jakiego materiału jest to wykonane. z tego co piszesz to pewnie miedz, wes wydóś sok z cytryny do np. kieliszka, i dosyp troszke soli wymieszaj to i włoż monete , poleży 2-3 godziny i ja wyjmujesz kladziesz na wacik i wszystko delikatnie ścierasz . i masz monete wypas. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piecia Napisano 31 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2005 No właśnie nie jest to miedż podejrzewam że srebro albo jakiś stop podobny.Boje sie że po takiej kąpieli w roztworze soli i cytryny zczernieje mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pretender01 Napisano 1 Wrzesień 2005 Share Napisano 1 Wrzesień 2005 Witam. 10 groszy z 1835r to billon czyli monetka z lichego srebra - tak mniej więcej pół na pół z miedzią. Polecam poczytać o czyszczeniu i konserwacji monet pod linkiem http://www.monety.d2.cz/czyszczenie.html - są tam opisy jak należy postępować z monetami z różnych metali. Pozdrawiam - p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.