bartekl23 Napisano 10 Kwiecień 2003 Autor Napisano 10 Kwiecień 2003 Witam!Posiedziałem trochę nad książkami i mapami, ale było ciężko. Wysiłek duży, a skutki niewielkie. Nawet w internecie nic, a nic. Dlatego proszę wszystkich, którzy mogą mi pomóc o odpowiedź na pytanie: gdzie koło Lublina są fajne miejscówki ???????!!!!!!!Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.Pozdrowieniabartekl23
Gość Napisano 11 Kwiecień 2003 Napisano 11 Kwiecień 2003 Witam. Okolice Lublina nie należą do ciekawych jeżeli chodzi o wojne. Poteżne okopy w Starym Lesie to miejsce po stacjonowaniu wojsk w 45-47 roku. Dabrowa - rezerwat i troche I wojny.musisz niestety wybrac sie troche dalej. tak do 25 km. jest sporo I wojny, i wrzesnia 39.Rokitno za Niemcami za przejazdem kolejowym lasy to były potęzne składy najpier polski, potem niemiecki a na końcu ruskie i wszystkie były wysadzone w powietrze, więcej żelaza niz ziemi. lasy kozłowieckie wrzesien i stanowiska artylerii sovieckiej z 44 roku ostrzeliwującej Lublin. Polecam książke wrzesień 39 na lubelszczyźnie "
4444 Napisano 11 Kwiecień 2003 Napisano 11 Kwiecień 2003 WitamTeż jestem z Lublina.Jest sporo miejsc w województwie,np.Dubienka,przy granicy z Ukrainą,30km od Chełma (bitwa Kościuszki z wojskami rosyjskimi w 1792r.),Komarów pod Zamościem(bitwa z Armią Czerwoną w 1920r),no i oczywiście Bitwa pod Kockiem.Poczytaj trochę na ten temat,a dowiesz się dokładniej.PozdrawiamMonterro
4444 Napisano 11 Kwiecień 2003 Napisano 11 Kwiecień 2003 Jeśli interesuja Cię tylko militaria,to całe lasy w okolicach Parczewa i w stronę Sosnowicy maja bogatą historię jeżeli chodzi o walki (od powstania styczniowego po II wojnę światową.Płytkich dołków i cennych znaleźisk,życzyMonterro
SWaldek Napisano 11 Kwiecień 2003 Napisano 11 Kwiecień 2003 witamcztery czwórki" jestem z lubelskiego latem wybieram się na wczasy do Jedlanki to chyba rzut beretem od miejsca o którym wspomniałeś mam zamiar odwiedzić te lasy
Gość Napisano 12 Kwiecień 2003 Napisano 12 Kwiecień 2003 a pod łęczną na starej przeprawie - brodzie na wieprzu gdzie była karczma przez sezon 112 monet ale same miedziane. z XVII - XIX wieku
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.