Skocz do zawartości

Miejsca koło Lublina

bartekl23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Posiedziałem trochę nad książkami i mapami, ale było ciężko. Wysiłek duży, a skutki niewielkie. Nawet w internecie nic, a nic. Dlatego proszę wszystkich, którzy mogą mi pomóc o odpowiedź na pytanie: gdzie koło Lublina są fajne miejscówki ???????!!!!!!!

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdrowienia
bartekl23
Napisano
Witam. Okolice Lublina nie należą do ciekawych jeżeli chodzi o wojne. Poteżne okopy w Starym Lesie to miejsce po stacjonowaniu wojsk w 45-47 roku. Dabrowa - rezerwat i troche I wojny.
musisz niestety wybrac sie troche dalej. tak do 25 km. jest sporo I wojny, i wrzesnia 39.
Rokitno za Niemcami za przejazdem kolejowym lasy to były potęzne składy najpier polski, potem niemiecki a na końcu ruskie i wszystkie były wysadzone w powietrze, więcej żelaza niz ziemi. lasy kozłowieckie wrzesien i stanowiska artylerii sovieckiej z 44 roku ostrzeliwującej Lublin. Polecam książke wrzesień 39 na lubelszczyźnie "
Napisano
Witam
Też jestem z Lublina.Jest sporo miejsc w województwie,
np.Dubienka,przy granicy z Ukrainą,30km od Chełma (bitwa Kościuszki z wojskami rosyjskimi w 1792r.),Komarów pod Zamościem(bitwa z Armią Czerwoną w 1920r),no i oczywiście Bitwa pod Kockiem.Poczytaj trochę na ten temat,a dowiesz się dokładniej.
Pozdrawiam
Monterro
Napisano
Jeśli interesuja Cię tylko militaria,to całe lasy w okolicach Parczewa i w stronę Sosnowicy maja bogatą historię jeżeli chodzi o walki (od powstania styczniowego po II wojnę światową.
Płytkich dołków i cennych znaleźisk,życzy
Monterro
Napisano
witam
cztery czwórki" jestem z lubelskiego latem wybieram się na wczasy do Jedlanki to chyba rzut beretem od miejsca o którym wspomniałeś mam zamiar odwiedzić te lasy
Napisano
a pod łęczną na starej przeprawie - brodzie na wieprzu gdzie była karczma przez sezon 112 monet ale same miedziane. z XVII - XIX wieku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie