Skocz do zawartości

Coś dla Odkrywców !!!!!! Niemieckie pociski czołgowe !!!

Koniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Czy ma ktoś może zdjęcia niemieckich pocisków podkalibrowych i kumulacyjnych z czasów II wojny światowej do Pantery (75mm) i Tygrysa, Tygrysa Królewskiego (88mm)????????

Powiem szczerze że jeszcze ich nigdy nie widziałem a przeglądałem już wiele książek o amunicji z czasów II wojny światowej. Przeglądnąłem już setki stron polskich i zagranicznych w internecie i nic. Owszem są pociski przeciwpancerne i burzące do tych czołgów ale kumulacyjnych i podkalibrowych ani śladu. Są jedynie 50mm i 37mm do czołgu PzKpfw III.
Czy ktoś mi potrafi pomóc????????
To jest ogromne wyzwanie dla prawdziwych Odkrywców. Znalezienie rzeczy niemożliwych do znalezienia.
Pozdrawiam Koniu
Napisano
Jeżeli nie szukałeś to spróbuj stron modelarskich. Niektórzy specjalizują się w tak wiernych kopiach czołgów, że aż dech zapiera (metalowe gąsienice, odlewane pociski). Zwłaszcza niemieckie i azjatyckie strony są pod tym względem bardzo profesjonalne. Może jak do kogoś z nich napiszesz to przyślą ci jakąś dokumentację. Szcególnie Japończycy i Koreańczycy zbierają wszelkie dostępne materiały. Ostatnio widziałem DVD wydane przez TAMYA poświęcone Tygrysom, może na czymś takim coś znajdziesz. Niestety DVD w dosyć przystępnym miejscu kosztowało ponad 100 PLNów.
A to adres do Niemców może pomogą
http://web135.germaninfo53.erfurt16.de
Napisano
Jeszcze jeden link
www.rememberseptember44.com/rs44.htm
jest tam zdjęcie Pantery stoją o nią oparte pociski, może któryś z nich, to ten co cię interesuje.
Napisano

A coś takiego znalazłem na stronie TAMIYA. Są to repliki pocisków do jednego z modeli Pantery (Pahther Brass 75mm Projectiles) może pomoże.
pozdrawiam

Napisano

A to ze strony Dragona, amunicja do TYgrysa (trochę kiepsko widać ale napisali, że to 3 typy amunicji).
Pozdro

Napisano
A to link to stronki z amunicją do Tygrysa
http://www.linkhitlist.com/cgi/LHL_E.exe?G2L&LinkNo=1015472&ListNo=41606
Napisano
No dobra nie przerzuca utomatycznie. Wchodzimy w Site Map a potem pozycja 14 Technical Information.
Pozdrawiam
Napisano

A to przekrój amunicji do Pantery z tej stronki
http://www.linkhitlist.com/cgi/LHL_E.exe?G2L&LinkNo=970091&ListNo=41606
jednak modelarze są nieocenieni:-)

Napisano

Jeżeli juz ktoś wejdzie na stronę Panter to niech kliknie najpierw
zum Panther
a potem w Details zum Panther wybierze sobie
Die Pantherfibel
Może dla znawców to nie nowina, ale jest tam zeskanowany elementarz z 1944 r. pancerniaka walczącego w Panterze. Wszystko o tym jak walczyć Panterą, zasady balistyki, prowadzenia ognia i walki z poszczególnymi czołgami wroga, i wiele więcej podane jak skrzyżowanie Elementarza Falskiego z rysunkami Mleczki.
Mnie powaliło:-)

Napisano
Witam.
Kat, na początek małe sprostowanie :modele pocisków są toczone z mosiądzu , a nie odlewane. Wg. mnie te Tamiye i Dragony ,to się nie umywają do polskich Armo-Jadar.
Z modelarskim pozdrowieniem. Jarek.
Napisano
Faktycznie mój błąd, mea culpa. Chodzi mi jednak o to, że jeżeli toczą pociski, które interesują Konia to dysponują też jakąś dokumentacją. Zawsze może spróbować się do nich zwrócić z prośbą o przesłanie tych materiałów, ewentualnie o podanie źródła, z jakiego pochodzą. Przepraszam też za ten elementarz. Odbiega od tematu, ale tak mnie zakręcił, że najpierw wstawiłem potem pomyślałem.
Pozdrawiam, Kat
  • 2 weeks later...
Napisano

Taka tam fota amunicji do Tygrysa Królewskiego, wydaje mi się, że jest tu wszystko czego używano w tym czołgu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie