Skocz do zawartości

Czy elektoliza bedzie odpowiednia metoda??

teton111

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Mam mały problemik, ostatnio trafil mi sie mauserek z podejrzeniem ze ma naboj w komorze. Problem polega na tym ze niewiem czy robiac elektrolize nie spowoduje zaplonu, a wole nie ryzykowac.
Pozdrawiam.
Napisano
przy elektrolizie moze pojawic sie duzy prad dalej cieplo dalej...
aby wywolac zaplon luski wystarczy jesli jest np czesto rysowana po powierzchni czyms twartym,w wojsku musielismy od razu oddawac amunicje z porysowana luska jako refne", czesto sie rysowaly w czasie ladowania do magazynku.
Napisano
Cyrografie ! czyżby wymyślono tą reakcję w innym wydaniu niż egzotermiczne ? ja bym nie ryzykował . Elektroliza bezpieczniejsza.
Napisano
Podczas robienia autolizy wytwaza sie duza temperatura dlatego z gory odrzucam ta mozliwosc.Tylko wole nie ryzykowac robic elektrolize nie posiadajac pewnosci ze to bedzie bezpieczny sposob. Pozrawiam
Napisano
Autoliza przeprowadzona delikatnie (roztór 1-2%) daje znikome wydzielanie ciepła po mimo czego reakja zachodzi.
Raczej nikła szansa na doprowadzenie elektrolitu do wrzenia. W wypadku elektrolizy droga przepływu prądu od pojedyńczego zacisku przez przedmiot do drugiej elektrody jest nie znana. Punktowo może wydielać się sporo ciepła. W autolizie po przez wiele punktów styku nie ma tej obawy. Chmikiem to ja nie jestem a jedynie praktykiem o ile źle myślę to prosze o wyjaśnienie kolegę TIX. W końcu człowiek uczy się całe życie.
Wojtek
Napisano
osobiście nie słyszałem o materiale prochowym wzbudzanym przez sam przepływ prądu - do zainicjowania w takim przypadku potrzebny był conajmniej łuk elektryczny :)

co do temperatur - sporo zależy od stężeń i natężenia prądu ale i tak nadal twierdze że w przypadku elektrolizy bezpieczniej.

pozdrawiam
Napisano
A ja juz nic niewiem, wyglada na to ze elektolize bede musial przeprowadzic... tylko czy natezenie 5a na 15 litrow roztworu 17% NaOH bedzie odpowiednie? (chodzi mi o to zeby za duzej temperatury nie wywolac)
Pozdrawiam.
Napisano
Elektroliza napewno bedzie bezpieczna.Sam miałem nie tak dawno podobny przypadek.Wyszło wspaniale.Pozostało nawet 65% oksydy.Poza tym jeszcze jedna rzecz.Jezeli są tam nabole stalowe to radzę odkręcić pierwsze lufę.Pazur raczej nie powinien się uszkodzić.
Napisano
Przynajmniej dlamnie to logiczne ze ma przewiercona komore, czy stalowa kluska w nim siedzi to nie jestem w stanie powiedziec, pozatym ten mauserej jest calkiem mocno skorodowany i jeszcze nie udalo mi sie wyciagnac zamka, ale oswiadczam wszem i wobec ze z tego mauserka juz nikt nigdy nie bedzie strzelal. Poprostu sie nieda :)
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie