Skocz do zawartości

Odrdzewianie hełmu

Horst

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

jestem nowym użytkownikiem, dlatego przede wszystkim chciałem się przywitać... tak więc pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów! :)

Ale wracając do tematu.
Posiadam podżarty niemiecki hełm który oczyszczam żeby go odnowić. Z wierzchu spolerowałem rdzę papierkiem ściernym. Niestety we wżerach pozostała korozja...
Jak można ją usunąć? Zalecono mi elektrolizę, chociaż niebardzo mam możliwość jej wykonania ze względu na brak sprzętu.
Załączam fotkę powierzchni hełmu.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

najlepszym sposobem na pozbycie sie rdzy we wzerach jest zanurzenie przedmiotu w goracym occie ( mozna dodadac kilka łyzek soli by wzmocnic efekt).Po zabiegu nalezy wyczyscic przedmiot szczotką i w razie potrzeby powtórzyc.Elekroliza nie ma sensu bo przedmiot wyglada na pozbawiony farby itd.Z goracym ocytem nalezy uwazac i wietrzyc pomieszczenie bo przez pewnien czas unosi sie nieprzyjemny zapach. Jednak jest to najlatwiejsze di wykonania w domowych warunkach

Odnośnie elektrolizy. Hełm jest w środku pomalowany po wojnie farbą i chciałbym to usunąć, elektroliza usunie ten syf?
A jesli chodzi o autolizę... kiedyś czyściłem tak kawałek złomu. Zawinęłem go w folię alu, nasypałem kreta i wrzuciłem do wrzatku... zabulgotało, zadymiło :) a jak się uspokoiło to okazało się że metal co prawda nie ma już rdzy, ale zczerniał - osadził się czarny i trudny do usunięcia osad, może coś schrzaniłem?
Pozdrawiam

Po któtce autolize robi sie tak. Bierzesz kreta, takie białe granulki do udrażniania kanalizacji, robisz z tego tak mniej wiecej 5% roztwór w wodzie, owijasz fanta drutem aluminiowym, w przypadku hełmu troche ciezko, ale można zapleść jakąś prymitywna siateczkę. Drut musi mieć styk ze zdrowym metalem, najlepiej w kilku miejscach, wrzucasz fanta do roztworu, po kilkunasu minutach zaczynaja z niego lecieć bąbelki, a na drugi dzień rdza zmienia kolor na czarny, jest miekka i odpada. Jak nie lecą bąbelki to porawić styk albo dodać kreta.
Po wyjeciu fanta dokładnie umyć jak jest wilgotny, bo jak wyschnie to trudno usunąć czaną rdze.
Poszukajcie w tym dziale już kiedys o tym pisałem szerzej.
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie