imperorr Napisano 21 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2005 jak czyscic elementy aluminiowe,wiadomo ze aluminium pokrywa sie wrecz odrazu tlenkiem, ale chodzi o wyczyszczenie z bialego nalotu gdy jest go duzo, i czyszczenie w srodku wzerow, cieszylbym sie ze sprawdzonych sposobow.w jaki spoosob oksydowac i czym aluminium czy robic to tak samo jak elementy stalowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 26 Sierpień 2005 Share Napisano 26 Sierpień 2005 Możesz przedmiot wymoczyć w kwasku cytynowym.Aluminium barwi się poprzez anodowanie. Jak chcesz mogę wysłać Ci na mail co i jak.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 28 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2005 daj znac na mail jak mozesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjOLO Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Ja mam aluminiową menażke.Nie wiecie jak ją zabiezpieczyć przed iszczeniem"(domowymi sposobami)??Pozdrawiam Olek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 28 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2005 oczysc z wody, ziemi, i bialego nalotu jesli ma, mi jedynie znana jest metoda mechaniczna, taka szmatka do polerowania ksztaltek miedzianych przed lutowaniem. ewentualnie jesli mieszkasz w zlym miejscu zle powietrze" to wrzuc do przezroczystego worka foliowego tzw dilerki" i szczelnie zamknij jesli nie ma zamkniecia to tasma zaklej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 i aż się prosi o kropelke dobrego inhibitora :)) np Cobratec TT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 28 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2005 inhibitora- co to znaczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 takie coś co bardzo skutecznie spowalnia procesy korozyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 28 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2005 Cobratec TT- dobre to jest na aluminium bo ma na zielono utlenione i bialo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 najpierw czyścisz tlenki i siarczki a potem zabezpieczasz - z doświadczenia wiem że tej klasy inhibitory jednorazowo zastosowane dają zabezpieczenie na conajmniej rok :) aa.. i inne są do koloru" inne do zelaza :) różnią się niby jednym składnikiem ale bardzo istotnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 28 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2005 powiec moze ile te cudo kosztuje i gdzie kupic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 firma PMC tym handluje w U.S. - nie wiem czy u nas jest przedsawiciel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 29 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 29 Sierpień 2005 ostatnio z jedna rozmawialem na czacie i mowila ze zlew z aluminium wyczyscila cifem, ale nie wiem czy to dobra metoda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 29 Sierpień 2005 Share Napisano 29 Sierpień 2005 sprawdź i będziesz wiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 Cif zawiera materiał ściernu i sukces tej metody polega na polerowaniu, nie jest to jednak dobry pomysł. Czyścić można w roztworze 30-50% amoniaku.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 Cyrograf, czy mógłbyś napisać mi coś więcej o czyszczeniu aluminium amoniakiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 Roztwór wodny, czas kąpieli zwykle parę minut, śmierdzi ale po umyciu przestaje ;) Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.