Skocz do zawartości

Lekkie schron - Śląsk

Dominik Kasprzak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Czy mógłby mi ktoś powiedzić, gdzie znajdują się lekkie schrony z 1939r. na terenie OW Śląsk i w pasie działań GO Śląsk"? Chodzi mi o takie schrony, jak: jednostrzelnicowe, dwustrzelnicowe, do ognia czołowego, obserwacyjne, obserwacyjno-bojowe itp. z Instrukcji Saperskiej".
Wiem o następujących schronach:
- 5 w Nowej Wsi
- 2 w Niezdarze
- 2 pomiędzy Niezdarą a Wymysłowem
- 1 + 2 fundamenty w Tychach-Kobiórze
- 1 w Chorzowie-Łagiewnikach
- 1 w Szybie Artura"
- 5 w Tarnowskich Górach
- 3 w Ożarowicach

Pozdrawiam
Dominik Kasprzak
  • Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Bardzo czętnie pomoge co do lekkiich schronów to wiem gdzie w Pszczynie znajdują się 3 lekkie schrony jednostrzelinicowe na tej pozycji znajduje się ich w sumie 14.
To narazie wszystko
Napisano
Witam
Jak bys mogl mi wyslac linka ALBO ZDJECIE JAK Ten schron wyglada bo u mnie na osiedlu sa 2 i moze to sa te o ktore ci chodzi.Jak nie to bym sprawdzil na Slaskim Rejonie Warownym.
Pozdrawiam lukasz
Napisano
Masz moze informator wydany przez miasto Bytom sciezka dydaktyczna Obszar Warowny Slask?Tam calkiem niezle opisane sa Bunkry w Bytomiu ,Bytomiu -Lagiewnikach,Rudzie slaskiej -Goduli i Koloni Zgorzelec. Jak nie masz to daj znac to postaram sie zalatwic.
Lukas
Napisano
Witam!
Dziękuję za informacje.
Stas: Wysłałem maila do wydawcy, ale okazało się, że nakład już się wyczerpał. Jeżeli miałbyś jakiś egzemplarz na zbyciu - to byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
Dominik Kasprzak
kasprzak@pro.onet.pl
Napisano
Witam ponownie!
Stas: Zadzwoniłem do Biura Promocji Miasta w Bytomiu i okazało się, iż jeszcze mają jakieś egzemplarze tego folderu. Dzięki, lecz nie musisz się już fatygować.

Pozdrawiam
Dominik Kasprzak
kasprzak@pro.onet.pl
Napisano
Jak bys chcial w przyszlosci jakie fotki z Obszaru Warownego Slask to daj znac bo wybieram sie porobic.
Pozdrawiam Lukasz
  • 3 months later...
Napisano
Czołem!

Tak się składa że też mieszkam w Tychach i z tego co wiem to w okolicy jestb schron polski ale w WYRACH. Jest to tzw. pododcinek Wyry" OWŚ. Bardzo chętnie zobaczyłbym schrony w Kobiórze, których jeszcze nie widziałem a nawetnie wiem o ich istnieniu. Bo najbliższe schrony wg. mojej wiedzy znajdują się w Pszczynie - Czarkowie.

Napisz coś więcej o tych schronach.
Napisano
Witam!
Schrony dokładnie znajdują się w punkcie oporu Las Wyry", który znajduje się nad Gostynką.
Jeżeli napisałem, że znajdują się one w Kobiórze - przepraszam - to jedynie odruchowo.

Pozdrawiam
Dominik Kasprzak
Napisano
Drodzy Koledzy
czy ktos moglby mi odpowiedziec na pytanie
o udzial ojowy" tychze foryfikacji ??
Czy braly czynny udzial w dzialaniach wojennych.
Najbardziej interesuje mnie czesc od punktu oporu Ruda Chebzie poprzez Lagiewniki do Lipin
dziekuje i pozdrawiam

PS. Tak to jest jak sie spalo na historii
Napisano
Centralne fortyfikacje OW Śląsk" nie brały udziału w walkach wrześniowych. Niemieckie wojska oskrzydliły Śląsk - walczył jedynie ciężki schron w Wyrach i może schron polowy z lasu wyrskiego.

Pozdrawiam
Dominik Kasprzak
Napisano
Dzieki bardzo Dominik
widze, ze siedzisz mocno w temacie - super.
Pytalem bo wlasnie chcialem pobiegac troche z piszczalka po Lagiewnikach, ale chyba bez sensu w swietle tych informacji.
Napisano
Dominiku: podaj namiary na ten schron polowy w Wyrach. Musze się tam wybrać. Może dysponujesz jakąś mapką a jeżeli nie to opisz jakoś jak tam trafić. Za punkt wyjścia weźmy schron ciężki w Wyrach.

Pozdrawiam
d007
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam

- 1 między Wymysłowem a Bobrownikami
- 2 w okolicach zakola Brynicy ( wzgórze Namiarki )
- 2 na południe od KWK Andaluzja (Brzeziny Śląskie)
- 2 między Łaziskami Dolnymi a Wyrami

Pozdrawiam
Mathew vel Rysio

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie