Dominik Kasprzak Napisano 5 Kwiecień 2003 Autor Napisano 5 Kwiecień 2003 Witam!Czy mógłby mi ktoś powiedzić, gdzie znajdują się lekkie schrony z 1939r. na terenie OW Śląsk i w pasie działań GO Śląsk"? Chodzi mi o takie schrony, jak: jednostrzelnicowe, dwustrzelnicowe, do ognia czołowego, obserwacyjne, obserwacyjno-bojowe itp. z Instrukcji Saperskiej".Wiem o następujących schronach:- 5 w Nowej Wsi- 2 w Niezdarze- 2 pomiędzy Niezdarą a Wymysłowem- 1 + 2 fundamenty w Tychach-Kobiórze- 1 w Chorzowie-Łagiewnikach- 1 w Szybie Artura"- 5 w Tarnowskich Górach- 3 w Ożarowicach PozdrawiamDominik Kasprzak
duszan Napisano 5 Kwiecień 2003 Napisano 5 Kwiecień 2003 Bardzo czętnie pomoge co do lekkiich schronów to wiem gdzie w Pszczynie znajdują się 3 lekkie schrony jednostrzelinicowe na tej pozycji znajduje się ich w sumie 14.To narazie wszystko
stas Napisano 6 Kwiecień 2003 Napisano 6 Kwiecień 2003 Witam Jak bys mogl mi wyslac linka ALBO ZDJECIE JAK Ten schron wyglada bo u mnie na osiedlu sa 2 i moze to sa te o ktore ci chodzi.Jak nie to bym sprawdzil na Slaskim Rejonie Warownym.Pozdrawiam lukasz
Dominik Kasprzak Napisano 6 Kwiecień 2003 Autor Napisano 6 Kwiecień 2003 Witam!Pszczyna nie należy do OW Śląsk, a tak poza tym to znam umiejscowienie tamtych schronów.Zdjęcia lekkich schronów znaleźć można na stronie http://www.schrony.gobielsko.prv.plPozdrawiam
omi30 Napisano 6 Kwiecień 2003 Napisano 6 Kwiecień 2003 zobacz ta stonke http://149.156.142.12/ows/fort.pol/01.htm
Skoorpion Napisano 6 Kwiecień 2003 Napisano 6 Kwiecień 2003 WitajNa stronie http://www.fortykrakow.prv.pl jest troche o Obszarze Warownym Slask, proponuje zaczac od tego Pozdro
stas Napisano 6 Kwiecień 2003 Napisano 6 Kwiecień 2003 Masz moze informator wydany przez miasto Bytom sciezka dydaktyczna Obszar Warowny Slask?Tam calkiem niezle opisane sa Bunkry w Bytomiu ,Bytomiu -Lagiewnikach,Rudzie slaskiej -Goduli i Koloni Zgorzelec. Jak nie masz to daj znac to postaram sie zalatwic.Lukas
Dominik Kasprzak Napisano 7 Kwiecień 2003 Autor Napisano 7 Kwiecień 2003 Witam!Dziękuję za informacje.Stas: Wysłałem maila do wydawcy, ale okazało się, że nakład już się wyczerpał. Jeżeli miałbyś jakiś egzemplarz na zbyciu - to byłbym bardzo wdzięczny.PozdrawiamDominik Kasprzakkasprzak@pro.onet.pl
Dominik Kasprzak Napisano 7 Kwiecień 2003 Autor Napisano 7 Kwiecień 2003 Witam ponownie!Stas: Zadzwoniłem do Biura Promocji Miasta w Bytomiu i okazało się, iż jeszcze mają jakieś egzemplarze tego folderu. Dzięki, lecz nie musisz się już fatygować.PozdrawiamDominik Kasprzakkasprzak@pro.onet.pl
stas Napisano 7 Kwiecień 2003 Napisano 7 Kwiecień 2003 Jak bys chcial w przyszlosci jakie fotki z Obszaru Warownego Slask to daj znac bo wybieram sie porobic.Pozdrawiam Lukasz
Dominik Kasprzak Napisano 9 Kwiecień 2003 Autor Napisano 9 Kwiecień 2003 OK. Jak będę coś potrzebował, to zwrócę się do Ciebie.PozdrawiamDominik
Skoorpion Napisano 9 Kwiecień 2003 Napisano 9 Kwiecień 2003 Stas - Łukasz daj znac kiedy idziesz połazic po bunkrach tez mam zamiar zrobic kilka fotek.
d007 Napisano 13 Lipiec 2003 Napisano 13 Lipiec 2003 Czołem!Tak się składa że też mieszkam w Tychach i z tego co wiem to w okolicy jestb schron polski ale w WYRACH. Jest to tzw. pododcinek Wyry" OWŚ. Bardzo chętnie zobaczyłbym schrony w Kobiórze, których jeszcze nie widziałem a nawetnie wiem o ich istnieniu. Bo najbliższe schrony wg. mojej wiedzy znajdują się w Pszczynie - Czarkowie. Napisz coś więcej o tych schronach.
Dominik Kasprzak Napisano 14 Lipiec 2003 Autor Napisano 14 Lipiec 2003 Witam!Schrony dokładnie znajdują się w punkcie oporu Las Wyry", który znajduje się nad Gostynką.Jeżeli napisałem, że znajdują się one w Kobiórze - przepraszam - to jedynie odruchowo.PozdrawiamDominik Kasprzak
Dundee Napisano 16 Lipiec 2003 Napisano 16 Lipiec 2003 Drodzy Koledzy czy ktos moglby mi odpowiedziec na pytanieo udzial ojowy" tychze foryfikacji ??Czy braly czynny udzial w dzialaniach wojennych. Najbardziej interesuje mnie czesc od punktu oporu Ruda Chebzie poprzez Lagiewniki do Lipindziekuje i pozdrawiamPS. Tak to jest jak sie spalo na historii
Dominik Kasprzak Napisano 16 Lipiec 2003 Autor Napisano 16 Lipiec 2003 Centralne fortyfikacje OW Śląsk" nie brały udziału w walkach wrześniowych. Niemieckie wojska oskrzydliły Śląsk - walczył jedynie ciężki schron w Wyrach i może schron polowy z lasu wyrskiego.PozdrawiamDominik Kasprzak
Dundee Napisano 16 Lipiec 2003 Napisano 16 Lipiec 2003 Dzieki bardzo Dominikwidze, ze siedzisz mocno w temacie - super.Pytalem bo wlasnie chcialem pobiegac troche z piszczalka po Lagiewnikach, ale chyba bez sensu w swietle tych informacji.
Dominik Kasprzak Napisano 16 Lipiec 2003 Autor Napisano 16 Lipiec 2003 W Łagiewnikach raczej nic nie znajdziesz - chyba, że jakieś łuski po walkach partyzanckich.PozdrawiamDominik Kasprzak
d007 Napisano 19 Lipiec 2003 Napisano 19 Lipiec 2003 Dominiku: podaj namiary na ten schron polowy w Wyrach. Musze się tam wybrać. Może dysponujesz jakąś mapką a jeżeli nie to opisz jakoś jak tam trafić. Za punkt wyjścia weźmy schron ciężki w Wyrach.Pozdrawiamd007
Dominik Kasprzak Napisano 20 Lipiec 2003 Autor Napisano 20 Lipiec 2003 Witam!Mapkę wysłałem Ci na maila.Pozdrawiam
duszan Napisano 20 Lipiec 2003 Napisano 20 Lipiec 2003 Panie Dominiku jeśli można to też bym prosił o przesłanie mi tej mapki.Z góry dziekuje.
Dominik Kasprzak Napisano 20 Lipiec 2003 Autor Napisano 20 Lipiec 2003 Witam!Proszę bardzo - wysłałem już na maila.Pozdrawiam
Mathew Napisano 28 Lipiec 2003 Napisano 28 Lipiec 2003 Witam- 1 między Wymysłowem a Bobrownikami- 2 w okolicach zakola Brynicy ( wzgórze Namiarki )- 2 na południe od KWK Andaluzja (Brzeziny Śląskie)- 2 między Łaziskami Dolnymi a WyramiPozdrawiamMathew vel Rysio
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.