robert4567 Napisano 14 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2005 witam nazywam sie robert, jestem tu nowy, to mój pierwszy sezon, zbieram militaria, przynajmniej chciałbym zbierać, bo narazie to głównie znajduje łuski, i właśnie tu sie zaczyna mój problem, znalazłem kilka ksiązek i relacji jednej bitwy ale okazało sie że są sprzeczne a mapka wskazuje miejsce 2km dalej. No ale jak już znalazłem pomnik upamiętniający bitwe to wiedziałem że jestem na miejscu, ale znalazłem tylko polskie łuski,naboje,guziki,monety i nic pozatym, a gdzie szukać pozycji niemieckich to nie mam pojęcia. No i wpadłem na pomysł że może jakaś książka odpowiedziałaby na pytania które mnie dręczą, czyli np :Gdzie szukać jeżeli dwa inne źródła podają sprzeczne informacje ? Jak bardzo są rozrzuceni w pozycjach obronnych (ok. 500 żołnierzy) ? Jaki jest rzeczywisty skuteczny zasięg mausera ? Czy trzeba brać pod uwagę wiek drzew na danym terenie ? Czy nierówność terenowa 2,5m ma duże znaczenie i jakie ?Jak daleko ustawiliby się broniący od drogi z której by atakował przeciwnik ?Czy warto szukać w miejscach odpoczynku wojsk pomimo że tam nie było żadnych walk ?no i zajrzałem do księgarmi odkrywcy, ale nie wiem co wybrać, po opisach widze że większość z nich to mapa skarbów", a ja szukam konkretnej książki mówiącej o poszukiwaniach na pobojowisku i o tym jak samemu sobie znaleść takie miejsce.No więc PROŚIŁBYM o konkretne tytuły książek które moglibyście mi polecić, i może jakąś cenną radę przy okazji, najlepiej na gg 7591294 albo mail robert4567@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 17 Sierpień 2005 Share Napisano 17 Sierpień 2005 WitamRaczej nie znajdziesz książki o tym jak szukać. Materia jest zbyt rozległa i pełna wyjatków. Można co prawda podac pewne schematy, ale schematy swoje a życie swoje. Jak połazisz troche w terenie to sam złapiesz o co chodzi.A wracajac do twoich pytańGdzie szukać jeżeli dwa inne źródła podają sprzeczne informacje ? - w obu miejscach, a jak masz mozliwosc to popytaj świadków. Źródła im są bardziej ogólne tym z reguły mniej dokładne.Jak bardzo są rozrzuceni w pozycjach obronnych (ok. 500 żołnierzy) ? - W zależnosci od rozkazu, warunków terenowych, mozliwosci, trudno jest to jednoznacznie okreslicJaki jest rzeczywisty skuteczny zasięg mausera ? - to zależy kto i do czego strzela, znajdziesz w googluCzy trzeba brać pod uwagę wiek drzew na danym terenie ?Tak, jak w opisie jest las, a w terenie cienkie drzewa, to albo to inny las, albo tamten wycięto. Czy nierówność terenowa 2,5m ma duże znaczenie i jakie ?Trudno powiedzieć, zawsze lepiej z niej widać i ewentualnie sie ukryć. Czy warto szukać w miejscach odpoczynku wojsk pomimo że tam nie było żadnych walk ? Tak, im dłuższy pobyt tym wieksze prawdopodobieństwo znalezienia czegoś.Jak jesteś w terenie to szukaj jakis pozostałosci w postaci zagłębień w terenie, czasem całkiem niedużych i płytkich. W miejscach walk często są ślady po okopach, rowach przeciwlotniczych, dołkach strzeleckich, ziemiankach, lejach.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.