Skocz do zawartości

pomocy

robert4567

Rekomendowane odpowiedzi

witam nazywam sie robert, jestem tu nowy, to mój pierwszy sezon, zbieram militaria, przynajmniej chciałbym zbierać, bo narazie to głównie znajduje łuski, i właśnie tu sie zaczyna mój problem, znalazłem kilka ksiązek i relacji jednej bitwy ale okazało sie że są sprzeczne a mapka wskazuje miejsce 2km dalej. No ale jak już znalazłem pomnik upamiętniający bitwe to wiedziałem że jestem na miejscu, ale znalazłem tylko polskie łuski,naboje,guziki,monety i nic pozatym, a gdzie szukać pozycji niemieckich to nie mam pojęcia.
No i wpadłem na pomysł że może jakaś książka odpowiedziałaby na pytania które mnie dręczą, czyli np :

Gdzie szukać jeżeli dwa inne źródła podają sprzeczne informacje ?
Jak bardzo są rozrzuceni w pozycjach obronnych (ok. 500 żołnierzy) ?
Jaki jest rzeczywisty skuteczny zasięg mausera ?
Czy trzeba brać pod uwagę wiek drzew na danym terenie ?
Czy nierówność terenowa 2,5m ma duże znaczenie i jakie ?
Jak daleko ustawiliby się broniący od drogi z której by atakował przeciwnik ?
Czy warto szukać w miejscach odpoczynku wojsk pomimo że tam nie było żadnych walk ?

no i zajrzałem do księgarmi odkrywcy, ale nie wiem co wybrać, po opisach widze że większość z nich to mapa skarbów", a ja szukam konkretnej książki mówiącej o poszukiwaniach na pobojowisku i o tym jak samemu sobie znaleść takie miejsce.
No więc PROŚIŁBYM o konkretne tytuły książek które moglibyście mi polecić, i może jakąś cenną radę przy okazji, najlepiej na gg 7591294 albo mail robert4567@wp.pl

Witam
Raczej nie znajdziesz książki o tym jak szukać. Materia jest zbyt rozległa i pełna wyjatków. Można co prawda podac pewne schematy, ale schematy swoje a życie swoje. Jak połazisz troche w terenie to sam złapiesz o co chodzi.
A wracajac do twoich pytań
Gdzie szukać jeżeli dwa inne źródła podają sprzeczne informacje ? - w obu miejscach, a jak masz mozliwosc to popytaj świadków. Źródła im są bardziej ogólne tym z reguły mniej dokładne.
Jak bardzo są rozrzuceni w pozycjach obronnych (ok. 500 żołnierzy) ? - W zależnosci od rozkazu, warunków terenowych, mozliwosci, trudno jest to jednoznacznie okreslic
Jaki jest rzeczywisty skuteczny zasięg mausera ? - to zależy kto i do czego strzela, znajdziesz w googlu
Czy trzeba brać pod uwagę wiek drzew na danym terenie ?
Tak, jak w opisie jest las, a w terenie cienkie drzewa, to albo to inny las, albo tamten wycięto.
Czy nierówność terenowa 2,5m ma duże znaczenie i jakie ?
Trudno powiedzieć, zawsze lepiej z niej widać i ewentualnie sie ukryć.
Czy warto szukać w miejscach odpoczynku wojsk pomimo że tam nie było żadnych walk ? Tak, im dłuższy pobyt tym wieksze prawdopodobieństwo znalezienia czegoś.
Jak jesteś w terenie to szukaj jakis pozostałosci w postaci zagłębień w terenie, czasem całkiem niedużych i płytkich. W miejscach walk często są ślady po okopach, rowach przeciwlotniczych, dołkach strzeleckich, ziemiankach, lejach.
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie