Gość Napisano 25 Marzec 2002 Napisano 25 Marzec 2002 Posiadam bagnet niemiecki ze znaczkiem pumy i napisami \Puma\" a pod tym \Solingen\".Bagnet ma bakelitowe okładki chwytu i wygląda na taki z końca wojny. Czy ktoś ma może jakieś bliższe informacje o nim lub jego producencie.Dziekuje za wszelką pomoc!
Gość Napisano 26 Marzec 2002 Napisano 26 Marzec 2002 Prawdopodobnie jest to bagnet produkcji firmy \Lauterjung & C\" (sygnatura: postać pumy), ewentualnie \Lauterjung & Sohn\" (sygnatura: głowa pumy w rombie). Zapewne jest to bagnet wz. 84/98 trzeciej wersji.
Gość Napisano 26 Marzec 2002 Napisano 26 Marzec 2002 Firma \Lauterjung & C\" była założona w 1873 roku, a \Lauterjung & Sohn\" w 1876 roku. Produkowała noże, nożyce i brzytwy. W latach 1933-1945 obie firmy produkowały kordziki. Informacje podaję za A.N. Kulinskij \Niemieckije klinki i klejma\" St. Petersburg 2000.
Gość Napisano 26 Marzec 2002 Napisano 26 Marzec 2002 Czy to znaczy, że jest to bagnet do munduru wyjściowego?Ze szczegółów mogę podać,że tzw. żabka do bagnetu wykonana jest nie ze skóry, lecz tzw.Press-stoff'u(prasowanej tektury), ostrze jest chromowane i posiada jelec.Bagnet jest w niezłym stanie i został znaleziny tuż po wojnie w piwnicy domu mojego dziadka.Niestety ktoś go próbował naostrzyć i teraz wygląda troche gorzej:( Dziękuje za odpowiedzi, dużo mi one wyjaśniły.Pzdr Michał ps.jest to głowa pumy w rombie.
Gość Napisano 26 Marzec 2002 Napisano 26 Marzec 2002 Niestety na podstawie tych informacji mogę tylko spekulować czym jest ten przedmiot. Może być to bagnet pamiątkowy, wyjściowy zbliżony do wzoru 84/98 lub wz. 1901 (inna nazwa KS 98), kordzik \Hitlerjugend\" wz. 33 lub jeszcze coś innego. By móc odpowiedzieć na na to pytanie, musiałbym znać przynajmniej kształt, szlif i wymiary (długość i szerokość) głowni, kształt jelca (czy ma wgłębienie na lufę od strony grzbietu i jak zakończony jest od strony ostrza (czy jest zagięty z gałką i jeśli tak to w którą stronę), a także czy w głowicy jest kanał na osadę bagnetu i czy jest zatrzask (czy tylko atrapa, czy brak w ogóle). Najlepiej by był do tego jeszcze skan. O ile nie udało by się go tu umieścić, to zawsze można na stronie forum www.poszukiwanieskarbów.com. Jest tam dział poświęcony identyfikacji przedmiotów. Pozdrawiam
Gość Napisano 27 Marzec 2002 Napisano 27 Marzec 2002 Postaram sie podac bliższe informacje: długość ostrza 25cm, szerokość 2.5 cm, dł. rekojeści ok.12cm, jeśli chodzi o szlif to ostrze jest tylko z jednej strony(dość dokładnie zaznaczone), a nad nim jest lekkie wgłebienie długości ok.15cm.Bagnet posiada zatrzask i wgłebie do mocowania pod lufę. Od strony lufy jest gałka (dł.ok.2.5) zwrócona w strone chwytu.Okładki chwytu są czarne(bakelitowe) i posiadają fakturę drobnych ząbków(ponacinane w drobną kratke).Żabka jest lakierowana na kolor czarny(farba juz mocno spękana) i nie jest wykonana ze skóry. Nie posiada jak narazie żadnych zdjęc, licze, żę te wiadomości Ci pomogą.Muszę przyznać że ten bagnet coraz bardziej mnie intryguje:) Jeszcze raz dziękuje za pomoc! Pozdrawiamps.Nie wiesz gdzie te bagnety były produkowane, albo gdzie była siedziba tej firmy?
Gość Napisano 27 Marzec 2002 Napisano 27 Marzec 2002 Na podstwie tych informacji mogę stwierdzić, że jest to \paradny\" bagnet wz. 1901, o wymiarach takich jak bagnet bojowy tego wzoru. Bagnety tego typu były dość popularne w okresie Republiki Weimarskiej i III Rzeszy. Były one nabywane przez żołnierzy na własny koszt i traktowane jako pamiątka. Co do producenta to jego siedziba mieściła się w mieście Solingen. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.