wars98 Napisano 13 Sierpień 2005 Autor Napisano 13 Sierpień 2005 Witam wszystkich!Interesuje mnie jak obecnie nazywa się miejscowość - Sulęcin Wysoki (tak to nazywało się w 1948 roku). I gdzie to jest?Pozdrawiamwars98
Sv Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Uczylem sie w Sulecinie ( woj. lubuskie ) przez pare lat ale o takiej nazwie okt. piszesz nie slyszalem, za to znalazlem cos takiego - moze nalezy szukac wiec w naszych Gorach(?):http://pl.wikipedia.org/wiki/Sul%C4%99cin_%28gmina_%C5%9Awi%C4%99ta_Katarzyna%29sv
wars98 Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 Witam!Czort wi...W prasie z 1948 r. znalazłem wzmiankę, że Przedsiębiorstwo Poszukiwań Terenowych - państwowe przedsiębiorstwo wyodrębnione (z siedzibą we Wrocławiu i oddziałami w Szczecinie i Olsztynie) w Sulęcinie Wysokim (jak już pisałem nie wiem gdzie to jest i jaka jest obecna nazwa tej miejscowości) amierzyło" (ciekawe jak? (;) >>olbrzymią podziemną fabrykę poniemiecką, całkowicie urządzonąmaszyn wybijających marki robocze
Sv Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 a moze chodzi tu o nie o Sulęcin Wysoki ale o wieś Wysoka" położoną koło Sulecina (MRU).http://www.turystyka.riders.pl/pl/miejsca_tajemnicze/index.php3?Action=4&nr=12Sv
wars98 Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 Witam!No cóż nie wykluczam i takiej możliwości, choć MRU jest (raczej)- moim zdaniem - mało prawdopodobne...Ale i tak dzięki! Idę szukać dalej...Pozdrawiamwars98
wars98 Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 Zapomniałem dodać, że trzeba by sprawdzić w wykazie ustalonych nazw miejscowości na tzw. Ziemiach Zachodnich /Odzyskanych/ według uchwał Komisji Ustalania Nazw Miejscowości jaka działa przy Ministerstwie Administracji Publicznej (skorowidz takich nazw sporządził bodajże niejaki Stanisław Rospond - I wydanie w 1948 r.). Nie mam jednak teraz na to czasu, ale może ktoś ma coś takiego pod ręką i mógłby rzucić okiem??To by chyba rozwiało wątpliwości...Pozdrawiamwars98
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.