Skocz do zawartości

Udetfeld

Gość Grzesio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś próbował czegoś szukać w okolicy b. Luftwaffe E-Stelle Tarnewitz/Udetfeld w Mierzęcicach?
To chyba jeden z najciekawszych niemieckich obiektów doświadczalnych w Polsce, dużo bardziej interesujący moim zdaniem niż np. Łeba. Udetfeld był przecież podstawowym niemieckim poligonem broni powietrze-ziemia, na którym testowano m.in. kierowane i niekierowane lotnicze pociski rakietowe, bomby i inne egzotyczne rodzaje uzbrojenia w rodzaju różnych Sondergeraetów 116, 117 etc.
Z tego co wiem Udetfeld zajęty jest obecnie przez lotnisko wojskowe?
Napisano
Łeba wydaje mi się jest ciekawsza. W końcu pracował tam Werner von Braun
Napisano
Czy chodzi Ci o Mierzecice na Gornym Slasku?
Napisano
Oczywiście, dawny Tarnewitz. Był to jeden z najważniejszych poligonów Luftwaffe! Nie mówcie, że nikt o tym nie wiedział??? Przecież wielokrotnie tą nazwę wymieniano.
Napisano
Wydawalo mi sie ze Tarnowitz sie pisze ale...
Lotnisko obecnie jest czesciowo oddane firnie Porty Lotnicze i jest to Katowickie Lotnisko Pyrzowice.
Mieszkam w okolicy .
Przejdzmy na priv.
Napisano
Może mi się pokręciło, srawdzę. W każdym razie Luftwaffe miała zarówno E-Stelle Tarnowitz jak i E-Stelle Tarnewitz i żeby się nie myliły jedną z nich (tą w Polszcze) nazwano Udetfeld.
Napisano
witam. Kilkakrotnie bywałem w Pyrzowicach, rozmawiałem z ludźmi tam pracującymi (lotnicy sanitarni) i powiem szczerze nikt nic nie wiedział, czy są jakieś pozostałości?
Napisano
Kilka lat temu spotkalem sie z ekipa ktora ciela rury w okolicy lotniska Byla to dosc slynna afera gdyz rury te byly wypelnione siarka i podczas palenia ...
Media twierdzily ze rury te pochodza z kopaln Tarnobrzeskich-tylko gdzie ekonomia-ciagnac zlom kilkaset kilometrow-i ciac go dopiero tutaj-zreszta juz do zaladunku trzeba bylo go gdzies pociac.

Napisano
Rzeczywiście, prawidłowo jest Tarnowitz, biję się w piersi :-)))
Mam jednak pewne wątpliwości...
E-Stelle Tarnewitz (k. Wismaru), wyłoniona z jednej z filii E-Stelle Rechlin (testy płatowców) odpowiedzialna była, jak wiem, za testy broni strzeleckiej i rakietowej, natomiast E-Stelle Udetfeld/Tarnowitz/Mierzęcice zajmowała się balistyką bomb lotniczych. Tylko dlaczego wobec tego pociski pow.-ziemia w rodzaju Panzerblitzów czy Panzerschrecków vel PD 8,8 cm były testowane w 2. poł. 1944 w Udetfeld? O ile pamięć mnie nie myli wspomniane wyrzutnie SG także. Nic nie rozumiem, buuuu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie