siekierz Napisano 30 Lipiec 2005 Autor Napisano 30 Lipiec 2005 Witam !!! Czy posiada ktoś z Forumowiczów informacje na temat niemieckich oddziałów,które stanowiły osadę forteczną Trójkąta Lidzbarskiego. Czy oddziały tego typu stacjonowały w rejonie tej linii umocnień już w okresie międzywojennym Serdecznie Pozdrawiam !!!SIEKIERZ
dzik_warminski Napisano 31 Lipiec 2005 Napisano 31 Lipiec 2005 o ile mi wiadomo a raczej bliskie tereny moim wyprawom to raczej modernizowane były w okresie międzywojennym a obsady raczej nie przewidziano jeszcze. Potwierdza to fakt wywożenia w latach wojennych wyposażenia schronó przez niemców a i poszukiwania nie wskazują na ślady bytności wojska przed walkami w 1945 roku
siekierz Napisano 1 Sierpień 2005 Autor Napisano 1 Sierpień 2005 Witam !!!Jestem pasjonatem akurat tej najsłabiej rozpoznanej a zarazem najliczniejszej linii umocniej w naszym kraju - TL.Moje pytanie wzięło się z lektury książki 1000 słów o inżynierii i fortyfiakcjach", gdzie znalazłem informację o tym jakoby w czasie II wojny światowej w Lidzbarku Warmińskim stacjonowały oddziały forteczne, stanowiące garnizon TL. Nigdzie dotąd nie spotkałem się z tą informacją.Pozdrawiam !!!SIEKIERZ
dzik_warminski Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 bunkry pod lidzbarkiem są puste niestety i nie obfitują w fanty, raczej pozycja przed 39 rokiem miała jeszcze znaczenie ale w toku działań drugowojennych straciły sens.Znany mi jest przypadek kiedy niemcy na trójkącie lidzbarskim w styczniu 45 roku nie użyli umocnień lecz okopali się bezpośrednio na ich przedpolu to powinno chyba znaczyć że nie miały one istotnego wyposażenia .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.