inzynier_1 Napisano 20 Lipiec 2005 Autor Napisano 20 Lipiec 2005 Porzadkujac papiery po moim sp dziadku natknalem sie na korespondencje dziadka z sp bratem mojego sp chrzestnego ktory slozyl w Legii Cudzoziemskiej. Z lektury listow i wywiadu srodowiskowego w rodzinie dowiedzialem sie, ze uciekl" (byl poszukiwany przez UB i ukrywal sie) on z Polski pod koniec 1945 lub na poczatku 1946. Sluzbe rozpoczal okolo dwa lata pozniej. Prawdopodobnie sluzyl do polowy lat 70-tych miedzy innymi w Afryce Srodkowej i w Indochinach. Prawdopodobnie tez dosluzyl sie stopnia sierzanta. Zmarl (w wyniku nieszczesliwego wypadku) na poczatku lat 80-tych. Chcialem sie dowiedziec czegos wiecej na temat sluzby mojego kuzyna stad moja prosba; czy ktos z Was poszukiwal informacji o Polakach sluzacych w Legii ?, czy Legia udziela takich informacji ? Gdzie pisac i jak motywowac swoja chec poznania dziejow kuzyna ?Zdrowia zycze.Inzynier
kolekcj Napisano 20 Lipiec 2005 Napisano 20 Lipiec 2005 Stowarzyszenie kombatantów Legiihttp://www.legionetrangere.fr/leg/default_zone/fr/html/framesfr.html
kolekcj Napisano 21 Lipiec 2005 Napisano 21 Lipiec 2005 albo mail do muzeum Legii museelegionetrangere@hotmail.comNatomiast najlepsza jest motywacja taka jaką przedstawiłeś tutaj na forum.
padre8 Napisano 21 Lipiec 2005 Napisano 21 Lipiec 2005 Witam! Mam pytanie do Ciebie trochę z innej beczki tz. z jakiej miejscowości jestes? Pytam dlatego, iż historia, którą opisujesz przypomina dokładnie historię również mojego Wujka, który w latach osiemdziesiątych zabił się na motorze.
past Napisano 21 Lipiec 2005 Napisano 21 Lipiec 2005 panowie wujek mojego kolegi miał podobną historie wujek z Wałbrzycha , kolega opowiadał że wujek wrócil do Polski i jeszcze mu pokazywał rany.
inzynier_1 Napisano 24 Lipiec 2005 Autor Napisano 24 Lipiec 2005 Kolekcj-aDziekuje serdecznie za adres strony i emalii. Przy pomocy kolegi jakos sklecilem zapytanie i pozostaje mi tylko czekac na odpowiedz. Moja watpliwosc wzgledem motywacji polega na tym, ze od miesiaca walcze z IPN-em od ktorego chce uzyskac materialy dotyczace mojego sp. dziadka. Musialem udowadniac, ze moj dziadek rzeczywiscie byl moim dziadkiem. Moze Legionisci sa mniejszymi biurokratami niz IPN.Padre8Mieszkam w Lublinie, opisalem po krotce losy Ignacego Padyjaska z Zamchu (dawne wojewodztwo zamojskie).Zdrowia zycze.Inzynier
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.