Skocz do zawartości

48 einen thaler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie. Znalazłem monetkę: 1/48 talara z 1771 roku. Z jakiego materiału jest ona wykonana. Na pierwszy rzut oka wygląda na srebro lecz monetka na liczne przebarwienia w kolorze czarnym. Czy rzeczywiście byly one bite w srebrze? Jaką wartość może mieć ta monetka jeśli jest w nienajlepszym stanie choć idzie z niej odczytać. Stan określam na III.
Napisano
Twoja monetka jest srebrna chociaż pewnie jest w niej więcej miedzi niz srebra. Były one bite ze srebra bardzo niskiej próby, dosć często trafiają się miedziane. Te są fałszywe. Przebarwienia na czarno też nie sa niczym niezwykłym. Dzieje się tak na skutek zalegania w glebie, stosowania nawozów chemicznych i utlenienia. Co do jej wartości ma znaczenie mennica w której była wybita. Najcześciej jest to Berlin czyli mennica A. Moneta w stanie III jest całkowicie czytelna nosi jedynie ślady obiegu w postaci drobnych rys, twoja z ziemi jest prawdopodobnie w stanie IV lub V sądząc z opisu. Musisz zamieścić zdjęcie jeśli chcesz prawidłowo określić jej stan zach. Wartość na pewno nie przekracza 5 zł.
Napisano
Witam! Ja z kolei znalazłem einen thaler 1/24 z 1781 roku w dobrym stanie jak sądze tyle ze nie z literą B tylko z literą A - co to oznacza
Napisano
Litera B oznacza mennicę wrocławską,po niemiecku Breslau.jeśli dobrze pamiętam monety we Wrocławiu(Breslau}bito do1809r,jeśli się pomyliem proszę poprawić.Z kolei litera A to Berlin,pozdr. Andrzej.
Napisano
trafilismy ostatnio sporo tych monetek na polu (około 2 ha a z nich około 120 -130 monet) 24 i 48 część talara zarówno mennica A jak i B z tego okresu wyszły tam też 4 i 6 część talara 4 z mennicą F - jaka to ??
pozdro
Napisano
Witam
F-Dresden(Saxony) 1845-1858
F-Magdeburg(Prussia) 1750-1806
F-Cassel(Hesse-Casel)1803-1807
F-Stuttgart(Germany)1872
Jeżeli się nie mylę.
Pozdrawiam
sl15

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie