hakas Napisano 14 Lipiec 2005 Autor Napisano 14 Lipiec 2005 Chce przedstawić fragment mojej korespondencji z moim bardzo serdecznym znajomym. Naukowcem PAN-u....właśnie dzisiaj powróciłem z wyjazdu Komisji Kultury Sejmiku Wojewódzkiego na teren wykopalisk archeologicznych w miejscowości Jaktypory koło Węgrowa (historyczne Podlasie). Stanowisko to podlega Państwowemu Muzeum Archeologicznemu w Warszawie, zaś muzeum to-nam jako Sejmikowi. W lesie znajdują się tam groby ciałopalne i szkieletowe Germanów z I-IV w. n.e., którzy wtedy przemieszczali się przez nasze ziemie. Są to zatem pochówki birytualne czyli albo już samych urn ze spalonymi prochami, albo całych ciał. Niestety, problem polega tutaj na tym, że okoliczni mieszkańcy urządzili sobie też tutaj wysypisko śmieci i żadne zakazy administracyjne nie skutkują. Kiedyś wyrzucili tam nawet i zdechłego prosiaka! Zastanawialiśmy się zatem, jak temu wszystkiemu zaradzić i postanowiliśmy, że zbuduje się solidne ogrodzenie. Nie zatrzyma jednak ono tzw. poszukiwaczy skarbów", choć można tam znaleźć jedynie skromne paciorki i skorupy prymitywnej ceramiki...Z miłymi pozdrowieniami-prof. z Warszawy To jest spojrzenie naukowca na rabunkową działalność pseudo miłośników historii. Pozdrawiam
sopel69 Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 Hakas faktem jest ,że poszukiwacze skarbów " nie są mile widziani przez archeologów to przecież konkurencja ale większośc z nas skupia sie zupełnie na czym innym nie przydanym dla nich.Myślę nie powinno się ruszać takich miejsc- rozgrzebywanie kurchanów, grodzisk itp. to psuje nam opinnię ale myślę że nie da się tego uniknąć tak jak sprzedaży narkotyków. pozdro
hakas Napisano 14 Lipiec 2005 Autor Napisano 14 Lipiec 2005 To tylko spojrzenie z innej strony. Na problem , który w różnych sytuacjach wałkujemy na wiele sposobów. Pozdrawiam.
sopel69 Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 Tak punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, jak to w życiu nie ma granicy dokładnie wyznaczonej to białe to czarne jest całaga odcieni szrości. pozdro
stedke Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 inna srawa jest ze zapewne nie jeden z poszukiwaczy np militarki nie ukrywajmy tego ma wiecej pieniedzy na swoje wykopaliska aukowe" niz cala zgraja arheologow na rok.pozdrawiamps. kiedys na zjezdzie tpf-u slyszalem takie zdanie dotyczace kopania:)a to nasza wina ze niemcy ustawili stanowisko flaka na cmentarzysku z Xw" :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.