Rufus Napisano 19 Marzec 2003 Autor Napisano 19 Marzec 2003 Witam wszystkich. Pytanie jak w temacie. Było wiele postów na temat elektrolizy ale jakoś nikt nic nie wspominał co zrobic z odrdzewionym skarbem aby go coś znowu nie napadło :)Może macie jakies sposoby na konserwację zachowawczą.Na pewno poza mną skorzysta z tych porad wiele osób.Dzięki z góry !!Pzdr Rafał Rufus " PagaczGG- 3758452
Rufus Napisano 23 Marzec 2003 Autor Napisano 23 Marzec 2003 WitajcieDziękuje wszystkim za wyczerpujace odpowiedzi !!PzdrRufus
yought Napisano 24 Marzec 2003 Napisano 24 Marzec 2003 Po elektrolizie warto zneutralizować jego działanie, np. umyć przedmiot w wodzie z płynem lub mydłem. A co potem?Warto popsikać np. WD40 - dostępny w sklepach rowerowych, samochodowych. Może ci się to przyda?Aha. Po psiknięciu WD przedmiot tródno będzie go jeszcze rar poddać elektrolizie, chyba że przemyjesz rozpuszczalnikiem. Tak więc warto mieć pewność, że elektroliza zrobiła swoje.
berthie Napisano 25 Marzec 2003 Napisano 25 Marzec 2003 Możesz posmarować przedmiot pastą zrobioną z wosku lub parafiny rozpuszczonej w benzynie. Po posmarowaniu można przetrzeć suchą szmatką żeby usunąć nadmiar pasty i wypolerować.pozdro
berthie Napisano 25 Marzec 2003 Napisano 25 Marzec 2003 PS. Benzyna wyparuje i przedmiot zostaje pokryty cienką warstwą wosku. Pastę dobrze nakłada się pędzelkiem.
poldi Napisano 25 Marzec 2003 Napisano 25 Marzec 2003 Potwierdzam to co pisze Berthie.Moja żona jest chemikiem i właśnie podpowiedziała mi że na koniec dobrze byłoby wypolerowac toto np:flanelą.gdybys chciał coś więcej:mój e-mail: trangot@tkdami.net.Pozdrawiam Polonez
Rufus Napisano 25 Marzec 2003 Autor Napisano 25 Marzec 2003 Witajcie !!Piękne dzięki za info. Myślę że zakończę pracę pomyślnie :)PzdrRufus
Rufus Napisano 25 Marzec 2003 Autor Napisano 25 Marzec 2003 Poldi - pozdrów żonę i podziękuj w moim imieniu :]Rufus
Gość Napisano 27 Marzec 2003 Napisano 27 Marzec 2003 A powiesz nam co tak chcesz pięknie oczyścić? Może Tygrysa z jeziora wyciągnąłeś? ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.