Skocz do zawartości

Zasady awansów w Marynarce Wojennej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś posiada wiadomości na temat zasad awansowania marynarzy, podoficerów i oficerów PMW na wyższe stopnie wojskowe ( minimalna wysługa lat, ukończone szkoły i szkolenia, itp. ) ? Chodzi mi szczególnie o lata poprzedzające wybuch wojny oraz okres jej trwania. Z góry dziękuję.
Napisano
W okresie do 1939 starszym marynarzem można było zostać pod koniec 27- miesięcznego okresu służy zasadniczej" . Po dodatkowych 24 miesiącach (pod warunkiem że wystąpiło się o przedłużenie służby t.j nadterminowa ) , można było przystąpić do kursu podoficerskiego. Kurs podoficerski trwał 8 miesięcy i kończył się uzyskaniem stopnia -1) mata zawodowego- gdy podpisało się zobowiązanie do 11 - letniej służby zawodowej lub .... 2) mata nadterminowego - gdy zobowiązanie służby przedłużało się z roku na rok .
Slaw 100
Napisano
Zapomniałem dodać do tego że służba w Mar.Woj była głównie z zaciągu ochotniczego . Na początku ochotnicy którzy zgłosili się przechodzili do przysięgi 2 miesięczne przeszkolenie rekruckie .Następnie odbywali przeszkolenie specjalistyczne w Szkole Specjalistów Morskich ( na O.R.P Bałtyk) które trwało w zależności od potrzeb w danej specjalności od 4 do 8 miesięcy . Po SZSM przydzielani byli na okręty.
Slaw 100
Napisano
Wielkie dzięki SLAW 100". Jesteś jedyną osobą która potrafiła mi odpowiedzieć na to pytanie, a wiadomości na ten temat są dosyć skąpe. Dzięki !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie