Skocz do zawartości

Lance

Pitt34

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Pytanie może banalne ale nieznam sie na kawalerii a interesuje mnie bron przez nią używana a mianowicie chodzi o lance.
Czy ktoś może wie jakich lanc uzywano w poszczególnych pułkach kawalerii? Z tego co znalazłem w literaturze to tylko to że Brygada Wielkopolska miała lance niemieckie a Podolska francuskie. Czy w danej brygadzie kawalerii był uzywany jeden typ lancy czy zdarzało się że w poszczegolnych pułkach brygady były różne typy?
Czym sie różniły lance nimieckie od francuskich oraz czy były też uzywane w wojsku polskim równierz lance austriackie?
Czy ktoś wie cos na ten temat?
Pozdrawiam Piotr
Napisano
Artykuł pt. Lanca polskiego ułana - przyczynek do dziejów" autorstwa Tomasza Karasińskiego ukazał się w nr. 1(1)/1999 kwartalnika Mundur i broń". Znajdziesz w nim m.in. rysunki ze zwymiarowaniem poszczególnych typów (nie ma austr.) Jakie pułki używały jakich lanc to nie wiem za wyjątkiem 1 P.Szwol. - francuskie. Przed samą wojną z tego co wiem to na wyposazeniu były już tylko pruskie (niemieckie) i francuskie. Austryjackie wg. w/w publikacji były używane w WP w czasie wojny polsko-bolszewickiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie