krzychuna5 Napisano 5 Lipiec 2005 Share Napisano 5 Lipiec 2005 przepraszam, że tak długo, ale zasugerowałem się herbem, no i ... . najprostrze rozwiązania są zawsze najtrudniejsze. dopiero hakas zwrócił mi uwagę, że jest to może guzik wojskowy. i ma rację. jest to amerykański guzik wojskowy. oto one w oryginale:http://www.knopfsammler.de/main_index.htmlpozdrawiam. krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 5 Lipiec 2005 Share Napisano 5 Lipiec 2005 przepraszam. 1 zdjęcie. poprzedni link jest do ciekawej strony z guzikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 5 Lipiec 2005 Share Napisano 5 Lipiec 2005 2 zdjęcie.pozdrawiam. krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 5 Lipiec 2005 Share Napisano 5 Lipiec 2005 Serdeczne gratulacje Krzysztofie. Druga zagadka rozwiązana. Czekam na dalszą współpracę.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 5 Lipiec 2005 Share Napisano 5 Lipiec 2005 brawo! dzieki za link. masa guzikow z wsiech stran mira :)w ich katalogu ten guzik opisano jako wojskowy. czyli moze byc UNRA, moga byc hallerowcy...jeszcze raz dzieki i pozdrawiamTomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbl Napisano 5 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2005 wielkie dzięki dla Krzycha na 5 za linka i znaczne popchnięcie sprawy do przodu !!! teraz juz będę czujny jesli chodzi o amerykańską armię i wcześniej czy później dojdę dokładnie co to za formacja, bo zazwyczaj to trafiają się guziki po prostu z godłem (orłem) USA a nie z czymś co było stylizowane na herb (co nas wszystkich zmyliło !), a może to jest jakaś cywilna oganizacja, albo paramilitarna... jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to oczywiście zapraszam do dyskusji. pozdr r.ps ...a wspomnę jeszcze nieśmiało o tym drugim guziczku, ze lwem i strzałą, dało by się choć rozszyfrować jakiej narodowości szlachta go używała ??? bo to że był bity w Londynie jeszcze nie świadczy o tym że to jest Herb brytyjski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 5 Lipiec 2005 Share Napisano 5 Lipiec 2005 Firmin & Sons 153 Strand London" - jeśli jest ten napis, to jest to guzik od munduru brytyjskiego, produkowany do 1875 roku.pozdrawiam. krzysiek.ps. podaj średnice, to spróbuję znaleść formacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbl Napisano 5 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2005 witam Cie serdecznie, i b. dziękuje za kolejną b. cenną informację (do 1875 r - to już jakiś konkret !). podaję średnicę, jest to ok. 2,7 - 2,8 cm. czyli guzik jest raczej większy niż mniejszy.pozdr robal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radosci Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 Wiem że po 9 latach odgrzebuje post ale trochę dla potomnych. Znalazłem identyczny guzik amerykański kilka lat temu, jest to guzik nowojorskiej milicji z czasów wojny secesyjnej. Mój również znaleziony pod Piasecznem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.