Skocz do zawartości

guzik - kto zna te herby?

rbl

Rekomendowane odpowiedzi

przepraszam, że tak długo, ale zasugerowałem się herbem, no i ... . najprostrze rozwiązania są zawsze najtrudniejsze. dopiero hakas zwrócił mi uwagę, że jest to może guzik wojskowy. i ma rację. jest to amerykański guzik wojskowy. oto one w oryginale:
http://www.knopfsammler.de/main_index.html
pozdrawiam. krzysiek.

wielkie dzięki dla Krzycha na 5 za linka i znaczne popchnięcie sprawy do przodu !!! teraz juz będę czujny jesli chodzi o amerykańską armię i wcześniej czy później dojdę dokładnie co to za formacja, bo zazwyczaj to trafiają się guziki po prostu z godłem (orłem) USA a nie z czymś co było stylizowane na herb (co nas wszystkich zmyliło !), a może to jest jakaś cywilna oganizacja, albo paramilitarna... jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to oczywiście zapraszam do dyskusji.

pozdr r.

ps ...a wspomnę jeszcze nieśmiało o tym drugim guziczku, ze lwem i strzałą, dało by się choć rozszyfrować jakiej narodowości szlachta go używała ??? bo to że był bity w Londynie jeszcze nie świadczy o tym że to jest Herb brytyjski.

witam Cie serdecznie, i b. dziękuje za kolejną b. cenną informację (do 1875 r - to już jakiś konkret !). podaję średnicę, jest to ok. 2,7 - 2,8 cm. czyli guzik jest raczej większy niż mniejszy.

pozdr robal

• 8 years later...
Wiem że po 9 latach odgrzebuje post ale trochę dla potomnych. Znalazłem identyczny guzik amerykański kilka lat temu, jest to guzik nowojorskiej milicji z czasów wojny secesyjnej. Mój również znaleziony pod Piasecznem :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie