rbl Napisano 29 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2005 witam, znalazłem onegdaj takie dwa guziczki, wydaje mi się ze to co na nich jest to jakiś herby (choć może niekoniecznie). guziki były bite na zachodzie (Nowy Jork, Londyn), a wyszły w Polsce i to prawie w jednym miejscu może to tylko przypadek... prosze o pomoc. szczególnie znawców heraldyki.pozdr robal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbl Napisano 29 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2005 ...a tak wygląda z tyłu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbl Napisano 29 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2005 tak wygląda drugi z guzików... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbl Napisano 29 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2005 taki ma tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbl Napisano 29 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2005 to zdjęcie będzie chyba wyraźniejsze :)ok, czekam na pomysły co to za herby.z góry dziękuje za odzewpozdr rbl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 29 Czerwiec 2005 Share Napisano 29 Czerwiec 2005 Bardzo ciekawe przyjacielu. Powiedz gdzie dokładnie wyszły te guziki. Co do drugiego guzika z orłem nad tarczą to pół tego herbu to flaga USA ustawiona pionowo, a to słoneczko to nie wiem to nie szlachecki herb. Co do guzika z lwem istrzałą. To jest Korona mianowana ale niestety nie znam odpowiednika symbolu koron mianowanych W.Brytanii mieli szalenie skomplikowany podział ze względu na bardzo złożony system feudalny. Nie można wiedzieć wszystkiego. Przykro mi. Poszukam czegoś może znajdę Hakas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbl Napisano 30 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2005 witam,dzięki za odzew, przyznam się że własnie na Ciebie po cichu liczyłem. przegladając inne posty widziałem że masz co nieco do powiedzenia w tej tematyce :)juz odpowiedam na pytania. guziki wyszły pod warszawą a konkretnie pod piasecznem. niestety miejscem znalezienia nie są jakieś okolice dworu, dawnych koszar, starej drogi czy coś w tym stylu. po prostu pole. myśle że jak wiele rzeczy na podstołecznych błoniach także i te zostały tu przywiezione w gnoju na pole z miasta, może z warszawy może z piaseczna, a moze z jakiegoś pobliskiego dworu ??? i jescze jedno, jeśli mogę zasugerować, co do guzika z lwem. zbieram guziki i wiem ze były przypadki bicia guzików wojskowych dla królestwa polskiego w anglii, może też jakiś zmanierowany poski szlachcic wolał bic swoje guziki liberyjne za granicą niz w kraju ? problem w tym że ja się nie znam na herbach, bo jak jest to herb polski to jest tak jak podejrzewam, jesli jest to herb angielski, to guzik ten znalazł się u nas wtórnie. i jeszcze małe pytanko co to jest korona mianowana. to znaczy że oznaczała ona stopień szlachectwa" w sensie ten baron, a ten hrabia itd ??pozdr rob. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 30 Czerwiec 2005 Share Napisano 30 Czerwiec 2005 heh, Robal a pamietasz taki moj guzik z resztkami zlocenia? jest niemal identyczny jak Twoj . taki sam orzel, tarcza, tylko w jej lewej czesci nie ma motywu z promieniami. reszta toczka w toczke a miejsce Ci znane(dobrze).wieczorem wrzuce skan i postaram sie odczytac napis na denku.pozdrTomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbl Napisano 1 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2005 cześć, faktycznie pamietam, że coś takiego pokazywałes mi wtedy przy okazji tego psiego n-erka, ale jakoś mi umknęło i komletnie nie pamiętam jak ten guziczek wygladał. to może faktycznie wrzuć skan...a może ktos jeszcze wie coś na temat herbów z tych guzików zapraszam do dyskusji. wszelkie dodatkowe informacje o onych są mile widziane.pozdro. robal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 1 Lipiec 2005 Share Napisano 1 Lipiec 2005 To nie polskie herby. Ten z orłem może jakiś guzik od stroju konsularnego amerykańskiego. A co do brytyjskiego to nie wiem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 1 Lipiec 2005 Share Napisano 1 Lipiec 2005 dopiero po zeskanowaniu okazalo sie, ze na moim tez byly promienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 1 Lipiec 2005 Share Napisano 1 Lipiec 2005 widac resztki zlocenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 1 Lipiec 2005 Share Napisano 1 Lipiec 2005 tyl nieczyszczony. ale to chyba to samo... srednica 15mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 1 Lipiec 2005 Share Napisano 1 Lipiec 2005 Witaj Adler! to taki sam guzik tylko bardziej zniszczony. Gdzie go znalazłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 1 Lipiec 2005 Share Napisano 1 Lipiec 2005 znalazlem w tej samej okolicy co robal tylko jeszcze blizej Warszawy. aaa i przegapilismy na nim napis - widac go troche na moim 2 zdjeciu u dolu. miedzy gwiazdkami jest slowo EXCELSIOR .a stan nieco gorszy no i nie czyszczony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbl Napisano 1 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2005 ...stan gorszy, no nie wiem. być może na twoim nie widac za bardzo tyłu, ale twój jest nie jest uszkodzony mechanicznie. byż może i na moim jest ładniejsza patyna, ale jest on od góry wgnieciony i to jak raz, tak rówmonmiernie, że się nie zorientowałem dopiero jak zobaczyłem ten twój... mój z boku wygląda jak ...wgnieciony kapelusz :) , a nie tak jak twój co ma ładny półkolisty przekrój. tak czy siak jakby z dwóch złożyć jeden to byłby to egz. idealny :)pozdr r.p.s. a moze ktoś jeszcze włączy się do dyskusji... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 1 Lipiec 2005 Share Napisano 1 Lipiec 2005 ja tylko obserwuję i szukam :)pozdrawiam. krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 1 Lipiec 2005 Share Napisano 1 Lipiec 2005 a propo amerykańskiej flagi", motyw podobny jest w herbie Erthal. może jakaś jego odmiana? jeśli wogóle to jest herb.http://www.geocities.com/wappenrolle/e/e010.htmlpozdrawiam. krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leserek Napisano 4 Lipiec 2005 Share Napisano 4 Lipiec 2005 cze, ktos z was wspominal o psim numerku, chetnie zobaczylbym, oraz zamienil sie na stalagowki.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 4 Lipiec 2005 Share Napisano 4 Lipiec 2005 Leserek! Ty tu mi nie zaśmiecaj psimi numerkami herbów. Wpisz w wyszukiwarkę to co cię interesuje i poszukaj. Herby to nie psie numerki i tu ci nikt nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 4 Lipiec 2005 Share Napisano 4 Lipiec 2005 hehe:) pomoze,pomoze... rbl zbiera psie niesmiertelniki;)leserk-skontaktuj sie z nim na priv i nie rozmywaj watku:)a co do guzikow - naprawde nikt nie trafil podobnych? moze ktos ma namiar na strone z amerykanskimi guziorami?pozdrTomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbl Napisano 4 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2005 no, własnie, własnie, na priva juz podaję maila: rbl@interia.plczekam na maila o tych psich n-erkach :)...a wracając do wątku herbów to może Krzychuna5 by coś powiedział, widzałem ze razem z Hakasem rozgryźli już niejedną zagadkę i nie ukrywam że w przypadku tej (albo tych bo w końcu są dwa guziorki)też mam nadzieje że sie uda rozszyfrować co to takiego, a wtedy może stanie się jasne jak to się tu (w polsce) znalazło.pozdro.rob.ps do Leserka: CZEKAM NA KONTAKT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 4 Lipiec 2005 Share Napisano 4 Lipiec 2005 przeceniasz moje skromne możliwości. ozgryźli" - to się tyczy tylko hakasa, niekwestionowanego znawcyu heraldyki. ja tylko staram się pomóc, rzucając propozycje. pozdrawiam. krzysiek.ps. ciągle szukam coś na ten temat. spraedzam w heraldyce niemieckiej. apropo, może ktoś ma linka do strony z heraldyką pomerani". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 5 Lipiec 2005 Share Napisano 5 Lipiec 2005 A może te guziki trafiły do Polski z UNRA jako pomoc ubraniowa. A my się zastanawiamy. To mi nie wygląda na herb szlachecki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 5 Lipiec 2005 Share Napisano 5 Lipiec 2005 Przepraszam za post powtórny. Ale chciałem powiedzieć, że znam lepszych od siebie. A Ty Krzysztofie nie bądz taki skromny. Jesteś bardzo dobry z heraldyki niemieckiej. Ja wolę polską heraldykę. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.