Skocz do zawartości

M1

Rekomendowane odpowiedzi

Mike odlewy garanda są podobno dostępne u frankowskich...chyba nawet gość z rekonstrukcyjnej czerwonej jedynki" ma takiego garanda.
nie słyszeliście może o grupie 101 AIRBORNE Krzyczące Orły"?
zapraszam wszystkich chętnych!!!:}}}

M1 Carbine Marushina nie jest sprezynowy - kulki kalibru 8 mm wystrzeliwane sa za pomoca green gazu.
Skladana kolbe mozna kupic na ebayu i dopasowac do marushinowego zelaza. Koszt takiej zabawki bedzie jednak spory a dopasowanie wymaga sporo pracy.
W sprawie Garanda najlepiej skontaktuj sie z chlopakami z Big Red One - oni maja filmowe (Band of Brothers) repliki takiej broni wykonane z pokrytego guma metalu, kupione za granica.
W belgijskim sklepie AMS Militaria takie zabawki byly dostepne w cenie 250 Euro plus przesylka (okolo 30 Euro). Czy sa nadal dostepne - nie wiem.
O ile mi wiadomo, Frankowscy nie robia na razie replik Garanda. Tu nie wystarczy sam odlew, trzeba jeszcze dorobic lub odtworzyc drewno...
Od czasu do czasu mozna trafic na deko (jesli ktos chce miec deko). Koszt okolo 2500 zlotych.
Aha, wspomniany wyzej Marushin od kilku miesiecy zapowiada wypuszczenie gazowej (ASG) repliki Garanda wykonanej z drewna i metalu. Mysle ze ta zabawka bedzie niedlugo dostepna w Polsce. Warto poczekac.

Hmmm.... To w koncu M1 Carabine czy M1 Garand?
Jezeli chodzi o Garanda to gdzie jest sens kupowania kawalka gumy za 300 euro, skoro za drugie tyle mozna juz szukac deka. Jakies pol roku temu widzialem na gieldzie we Wro Garanda za wywyolawcza chyba 2400pln. Na rynku od kilku lat jest dostepna dobra replika M1 japonskiej firmy Hudson. Ale kosztuje tyle ile deko, wiec chyba lepiej miec juz oryginal. Ja mialem w reku M14 tej firmy, i z wyjatkiem drewna (ktore bym w pierwszej kolejnosci wymienil), jest zrobiony na calkiem przyzwoitym poziomie.
Na rynku sa juz obecne jakies airsoftowe M1 Garand, zapowiadane sa cudawianki z blowbackiem i cos z wyrzucanymi luskami. Trzeba sledzic witryny airsoftowe, tam na bierzaco podawane sa nowosci ze swiata (czyli Japonii).
Co do replik karabinka M1 to nie tylko jest dostepny Marushin na kulki. Karabinek wystepuje tez jako replika strzelajaca slepakami w systemie PFC, firm CMC lub MGC. Widzialem taka zabawke w akcji", i calkiem to fajnie dziala.
Tak wiec wybor broni amerykanskiej nie jest taki zly jak by sie to moglo wydawac (na pewno nie ogranicza sie do gumowych odlewow czy karabinkow na kulki), wszystko jest dostepne od reki. Tylko ma jadna wade: kosztuje, i to sporo.
Pozdrawiam rekonstruktorów US Army
Piotrek Gruszka

Mike Kovalski --> G.Luz, gdybyś jeszcze mógł tak łatwo kupić odlew garanda w Polsce. To już by było dobrze :) Samej kolby nawet nie dostaniesz w Polsce, a o replice zapomnij narazie."

------------------------------------------------

Cześć,

Kupisz w Polsce nie tylko kolbę, ale każdą część do Garanda zgodną z Ustawą o Broni i Amunicji. Trzeba tylko mieć kartę kredytową :-)

witam
na temat adaptacji m1carbine marushina do kolby składanej udzielę chetnie informacji ( 6940135738) mam tak właśnie przerobiony karabinek, niestety koszt jest znaczny ok 1300zł marushin i 150 euro kolba ,do tego sporo przeróbek szkieletu ( mój na razie nie strzela - trzeba bardzo skrócic szkielet ,elementy niezbedne do strzelania mam obecnie na warsztacie )i samej kolby, ostateczny efekt jest jednak niezły. odnośnie zdjęc 101 airborne z pikniku to mam ich ponad 200 ( czarno białe)chętnie się nimi podziele podobnie jak informacjami o GRH 101 AIRBORNE (której jestem członkiem -strona juz niedługo na razie tylko telefon + mail :jaanlod@jaan.com.pl)

Clifter. Rozumiem, że już u naszych zachodnich sąsiadów z zagranicy można kupić wszystko, a nawet w Czechach, ale żeby w Polsce? To już lekka przesada. Może raz coś się trafi.

Nie rozumiem Cię po co Ci potrzebna karta kredytowa w Polsce przy płatnościach. Na allegro? Czy na giełdach. Gdzie dajesz pieniądze z ręki do ręki?

Jak się już zamawia rzeczy z zagranicy, a prawie wszystko się tam zamawia, to jest ona niezbędna, ale według mnie tylko za granicą.

Cześć Mike'u Kovalski,

Miałem na myśli zakupy internetowe. Wszystko do Garanda jest przecież w sklepach online i nie trzeba mieć na te zakupy licencji BATF. I tak zakupy muszą być zgodne z polską ustawą, czyli nie kupisz tzw. istotnych elementów broni.

Ale kolbę na kartę kredytową kupisz sobie spokojnie. I całą galanterię metalową też. O paskach itp. nawet nie wspominam.

Pozdrowienia

Luz, na zywo widzialem jak to dziala u chlopakow na zlocie w Beltring. Nabyc to mozna m.in. tu http://www.endoshoji.com/used-guns/page010.html
Te 2 sztuki M1 carabine akurat sa sold", ale oni maja caly czas cos nowego. Warto czesto tam zagladac lub sobie u nich zaklepac. Maja tez inne rzeczy w PFC. Warto poszukac tez w innych sklepach, gdzie prowadza komisy (te modele sa juz chyba nie produkowane), lub na ebay.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie