Skocz do zawartości

Warszawa 1944 - kilka pytań

ChrisFly

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam kilka pytań do osób, które orientują się w topografii Warszawy okresu wojny:
1. Czy był jakiś przejazd kolejowy pomiędzy Al.Jerozolimskimi a ul.Kolejową?
Na planach jest coś na przedłużeniu ul. Młynarskiej ale nie wiem czy faktycznie istniał tam przejazd czy tylko na papierze.
2. Czy są może jakieś dokumenty, z których wynika jakie zakłady naprawcze i gdzie posiadali Niemcy w Warszawie w 1944 r.? Chodzi o wielokrotnie wymieniany tzw. Kraftpark w forcie Bema (?), zakłady naprawcze na Boernerowie (?). Genaralnie chodzi o te okolice.
3. W wielu publikacjach powtarzana jest informacja o kolejce wąskotorowej, która wywoziła gruz z getta na cmentarz żydowski. Czy są jakieś dokumenty, na których wynikałoby którędy ta kolejka faktycznie jeździła? I czy chodziło o wywóz gruzu na cmentarz? Wątpliwość bierze się stąd, że jeśli tam faktycznie wywożono to powinno być miejsce gdzie ten gruz wysypywano a na żadnym zdjęciu z
tego okresu nic na cmentarzu nie widać.

Z góry dziękuję za pomoc
i pozdrawiam
Krzysztof
  • 2 weeks later...
Napisano
Dzięki Gregorius za odpowiedź.
Domyślam się, że temat mało popularny to i informacji niewiele ale gdybyś znał więcej szczegółów np. o rodzaju napraw tam wykonywanych (ewentualnie jakie jednostki warsztatowe tam się znajdowały) to będę wdzięczny.
Intryguje mnie jeszcze ten gruz na cmentarzu żydowskim.
We wspomnieniach wyczytałem, że naprzeciwko wylotu ul. Glinianej była wyrwa w murze (nawet ją widać na zdjęciach) i tor biegł prosto przez cmentarz w kierunku ul. Sołtyka. Musiał wchodzić głęboko w cmentarz bo w części zadrzewionej była przecinka.
Na zdjęciu z końca 1944 r. widać cmentarz przynajmniej na głębokości 150 m od muru i żadnej kupki gruzu tam nie ma. O co tu chodzi?
Napisano
Tak prosto to nie ma :)
Jestem ciekawy skąd to zainteresowanie tak w sumie mało znaną i podejmowaną przez historyków tematyką. podajmi do siebie maila to postaram się coś więcej przygotować Ci na ten temat
Pozdrawiam,
Gregorius
Ps. Jutro wyjeżdżam, więc spiesz się spiesz :)
Napisano
PoszŁO
Na razie cosik więcej na temat Boernerowa
Fort Bema zostawiam na deser (muszę siegnąc do kilku źródeł, a norma dzienna 3 strony goni oj goni)
Pozdrawiam,
Gregorius

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie