paulus76 Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 WitamKopnąłem wczoraj coś takiego (między innymi). Pomożecie mi ustalić co to za moneta?pozdrawiamPaweł
MEKO Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 To liczman a nie moneta czyli moneta zastępcza spełniała role liczydła w czasie interesów kupców.
paulus76 Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 Dzieki, a moze troche wiecej szczegolow ?P.
GoAr Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 Liczman czyli nie monet a moneta zastępcza? Czyli moneta zastępcza nie jest monetą a liczman nią jest (zastępczą co prawda)Troszkę nakręciłeś MEKO. Monety zastępcze są monetami - pełniły funkcję środków płatniczych. Liczmany nie są monetami, nawet zastępczymi. Mogły nimi bywać ale to w wyjątkowych sytuacjach gdy wprowadzone zostały specjalnie do obiegu pieniężnego (znane są znaleziska liczmanów w skarbach monet). Przede wszytkim służyły do liczenia na specjalnej desce - abaku, gdzie pełniły rolę paciorków w liczydle. Na desce były linie odpowiadające odpowiednio jednościom, dziesiątkom, setkom itd. Przesuwając po liniach liczmany wykonywano działania matematyczne.PozdrawiamGoAr
hydro Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 Liczman na pewno. Na drugim zdjęciu udało mi się odczytać IOHANN CHRISTIAN.
paulus76 Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 Liczman wybity przez Johanna Christiana Reicha (1740 - 1814). Już wiem. Dzięki za pomoc.pzdrP.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.