Helmut68 Napisano 18 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2005 Witam wszystkich.Jest to mój pierwszy post na tym forum.Cztery dni temu trafiłem w lesie na ładny hełm M-35 w farbie okopowej.Jest to oczywiście wykopek.Na zewnątrz jest ok.90%zachowanej farby.Wewnątrz znacznie gorzej.Wygląda,że hełm był malowany pędzlem i to dość grubo więc może temu ta farba się tak ładnie zachowała.Są też widoczne na zdjęciach rdzawe plamy nalotowe.Chciałbym ten hełm wyczyścić i zakonserwować,ale nie bardzo wiem jak to zrobić.I tu prośba do fachowców w tej dziedzinie - POMÓŻCIE.Liczę na jakieś konkretne rady.Wewnątrz również chciałbym usunąć rdzę,ale tu sprawa będzie chyba trudniejsza.Wiem również,że jakiś czas temu ktoś prezentował swój hełm (też chyba M-35)przed czyszczeniem i po.Nie mogę tylko znaleźć tamtego postu.Chętnie zobaczyłbym jeszcze raz tamte fotki.I jeszcze jedna sprawa.Czy warto spróbować dobrać się do kalek,gdyż takowe pod okopówką mogą być?Jeśli tak to jak to zrobić?Jeszcze raz proszę o sensowne porady.Helmut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut68 Napisano 18 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2005 Fotka nr.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut68 Napisano 18 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2005 Fotka nr.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut68 Napisano 18 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2005 Fotka nr.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut68 Napisano 18 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2005 Fotka nr.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut68 Napisano 18 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2005 Poprawka fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 18 Czerwiec 2005 Share Napisano 18 Czerwiec 2005 Fosol dla hełmu a dla ciebie ćwiczenia z obsługi wyszukiwarki. ;)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.