Skocz do zawartości

M-35 ostatni wykopek

Helmut68

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Jest to mój pierwszy post na tym forum.Cztery dni temu trafiłem w lesie na ładny hełm M-35 w farbie okopowej.Jest to oczywiście wykopek.Na zewnątrz jest ok.90%zachowanej farby.Wewnątrz znacznie gorzej.Wygląda,że hełm był malowany pędzlem i to dość grubo więc może temu ta farba się tak ładnie zachowała.Są też widoczne na zdjęciach rdzawe plamy nalotowe.Chciałbym ten hełm wyczyścić i zakonserwować,ale nie bardzo wiem jak to zrobić.I tu prośba do fachowców w tej dziedzinie - POMÓŻCIE.Liczę na jakieś konkretne rady.Wewnątrz również chciałbym usunąć rdzę,ale tu sprawa będzie chyba trudniejsza.
Wiem również,że jakiś czas temu ktoś prezentował swój hełm (też chyba M-35)przed czyszczeniem i po.Nie mogę tylko znaleźć tamtego postu.Chętnie zobaczyłbym jeszcze raz tamte fotki.
I jeszcze jedna sprawa.Czy warto spróbować dobrać się do kalek,gdyż takowe pod okopówką mogą być?Jeśli tak to jak to zrobić?
Jeszcze raz proszę o sensowne porady.
Helmut

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie