Skocz do zawartości

Atak psychologiczny

Qbas2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
w książce klucz do berlina" autor wspomina o ataku psychologicznym ( przełamanie wału pomorskiego), nie wiem cZy jest to fakt czy wyobraźnia autora. W innych opracowaniach nie znalazłem podobnych informacji. Znam lasy w okolicy Iłowca i za bardzo nie potrafię umiejscowic takich działań. Może kotoś posiada więcej danych na ten temat. Proszę i informacje.
Napisano
Rozszerz temat, bo nie rozumiem. Czy autorowi nie chodziło o propagandowe" znaczenie działań?

Takim samym atakiem psychologicznym były nalotu omb latających" na Londyn. Mimo, że straty były nieznaczne, to z psychologicznego punktu widzenia atak się powiódł. Otworzył u mieszkańców Londynu wrota piekieł ludzkiego umysłu".
Napisano
w/g autora książki, niemcy przy dźwiękach orkiestry szli tylarierą jedna za drugą na polskie pozycje, strzelając z biodra. Szli równym krokiem nie uciekając, nie chowając sie, bez względu na swoje straty.
Napisano
No to mamy mit o iemieckich ułanach szarżujących z szablami na czołgi" :D:D:D

Wybacz, ale nigdy o tym nie słyszałem. Moim zdaniem to niemożliwe. Nie ta epoka, nie ta taktyka.
Napisano
Witam!
Niemcy musieli się wycofać , ponosząc straty.W tej sytuacji nieprzyjaciel zdecydował sie na wykonanie ataku psychologicznego .Przed frontem 1 batalionu , wśród ogólnej strzelaniny w głębi lasu , rozpościerajacego się się przed polskimi pozycjami , rozległy się nagle dzwięki orkiestry .W takt marsza kawaleryjskiego szły równe czworoboki kursantów niemieckiej szkoły artylerii" itd.Jest to cytat z ksiązki W.łęckiego, P.Mauśkiewicza ,J.wałkowskiego -Wałcz,Złotów i okolice.Nie wiem czy nie jest to ten sam opis co w pozycji Korczaka.Przejże swoje wszystkie pozycje i jak coś jeszcze znajdę do dam znać.
pozdrawiam!
Napisano
dzięki Godles, opis podobny chociaż ubrany inaczej, przypuszczam, że Korczak trochę ubarwił opis ataku, wspomina o piszczałkach, bębnach ..., chodzi o to, że nie potrafię go umiejscowi, czy miał on miejsce w rejonie Nowej Wsi, czy też na terenie łąk przyległych do rzeki (od j. Bisyn do mostu przy Iłowcu).
Napisano
Witam!
W pozycji B.Dolata, T.Jurga Walki zbrojne na ziemiach polskich 1939-1945", w opisie walk o Nową wieś jest wzmianka , ze to właśnie w rejonie tej miejscowości miał miejsce atak psychologiczny.
pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie