Skocz do zawartości

A co ciekawego w Kaliszu

Gość Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli jest ktoś z Kalisza, kto chciałby pogrzebać, to możemy wybrać się wspólnie. A propos. Jest przecież fajne miejsce bitwy polsko-szwdzkiej z okresu potopu.

ta bitwa ze szwedami nie była w czasie potopu tylko podczas wojny północnej o ile dobrze pamiętam około 1702 roku (tu moge się mylić-musze sprawdzić)
jak chcesz wiedziuec coś wiecej napisz

Fakt. W trakcie Wojny Północnej. Przepraszam. A tak w ogóle, to jesteś z Kalisz, czy jesteś zainteresowany tą tematyką?

w odwrotnym kierunku ,z krakowa
co nie zmienia faktu że pokopać można ,jak zbierasz ekipe z wykrywaczami pisz na e-mail ,chętnie sie przyłącze

No, popatrzcie, a ja juz myslalem ze w Krakowie poszukiwaczy jak na lekarstwo... Ja tez jestem z Krakowa, jesli mialbys kiedys ochote na jakis wspolny wypad,to daj znac. Pozdrawiam - Jankos.

a moje korzonki to Tarnow (wszakze to Malopolska) wiec takze zapraszam,
A najchetniej to skorzystalbym z pomocnej dloni mieszkanca Malopolski czyli wypozyczenia 1-dniowego sprzetu (piszczalki) Jako ze moja ulegla awarii (jak sadze nieodwracalnej) a tereny (przepiekne) czekaja na odkrycie swej zawartosci...
Chyba ze jakas wspolpraca?
A moze ktos z Malopolski para sie naprawa sprzetu?

Az nie moge uwierzyc - ktos rodem z Tarnowa i od razu deklaracja pomocy:-)
Co jest obiektem Twoich zainteresowan przy wykorzystaniu wykrywacza (odpowiedz na to pytanie wykluczy ew. konflikt interesow)?
Potrzebuje sprzetu na wyprawe turystyczno-zarobkowa (kawalek od Tarnowa), transport zapewniony ale nie wiem czy wlasnie Twoje zainteresowania pokrywaja sie z moimi.

To nie bedzie konfliktu (prawdopodobnie).
Nie ukrywam, ze planujemy wyjazd (akurat ten konkretny) ze znajomym w celach - jak juz wczesniej wspomnialem turystyczno-zarobkowych (z tendencja do zarobkowych).

Ale reste scenariusza proponuje ustalic w okresie bliskoswiatecznym na e-mailu (zglosze sie przed swietami).
Wyjazd sobota-niedziela (nasz miejscowy \przewodnik\" w tych wlasnie dniach dysponuje nadwyzka czasowa).

Kalisz?.....czemu by nie (wojna północna fakt mało znany a wielce interesujący), ja bym się pisał ale na dłuższe kopanie , przynajmniej 2 dniowy biwak (odległość), są jeszcze jacyś chętni ? ;bitwa z tego okresu była też pod Kiszowem

Ta bitwa była pod Kliszowem 19 lipca 1702 roku. Wojska szwedzkie pod dowództwem króla Karola XII pokonały armię polsko - saską.

kliszow jest troche od kalisza ale ja mam babcie pod ostrowem wielkopolskim i czasem tam bywam, wiec moze kiedys -czemu nie. poki co przez pare miesiecy tam chyba nie bede mogl ale w przyszlosci bardzo chetnie. mam landstara i ... jestem z krakowa. pozdrowienia

Mariusz. Ja tylko skomentowałem wypowiedź Inglanadona, który pisał o bitwie pod Kiszowem a powinno być pod Kliszowem. O bitwie pod Kaliszem nawet nie wspomniałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie