upham18 Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Napisano 13 Czerwiec 2005 Witam mam pytanie czy cmentarze i pojedyncze mogiły były wznoszone niedaleko przebiegających linii okopów itd. i czy jest sens szukania w poblizu takich miejsc??pozdrawiam
Monti Napisano 13 Czerwiec 2005 Napisano 13 Czerwiec 2005 Różnie z tym było.Jesli chodzi o cmentarze to najczęściej są przy drogach.Gdyż sporo okopów biegło przez pola. Ciała znoszono na skraj i tam chowano.Sporo jest też przeniesionych.Na Lubelszczyźnie jest ponad 190 cmentarzy i mogił z I wojny, ale zaledwie mały procent jest w pobliżu(w pobliżu = do 50m).Większość znajduje się w odległościach od 50m do nawet 0,5km (tak na oko).Ale to statystyki z Lubelskiego,nie wiem jak jest w inych rejonach.pozdrawiam
gibki9 Napisano 13 Czerwiec 2005 Napisano 13 Czerwiec 2005 no wlasnie ja tez spotkalem wczoraj mogile zbiorową powstańców ,wojakow 1 wojennych i 2 wojennych,dosc gleboko w lesie,a w wokoło pustki ,nawet łuski;/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.