KacperW. Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 No cóż w tej sprawie pozostaniemy przy swoich zdaniach. Co do jednego nie ma wątpliwości, aby niedoskonałe prawo zmienić trzeba zadziałać od samego mówienia nic nie zdziałamy.pozdrawiam
d007 Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 Obawiam się kolega KarolSawiak ma dużo racji. Na odprawach na warte w wojsku często dowódcy tak doradzają. Ja także to słyszałem. Kolege KacpraW może to dziwić ale doświadczenie wojskowe podpowiada inaczej. Są znane przypadki że żołnierz na warcie postąpił zgodnie z regulaminem i zachowując wszystkie procedury postrzelił delikwenta np. w noge co oczywiście jest zgodne z procedurą jako ostateczność. Poszkodowany" podał następnie żołnierza do sądu przed którym przedstawił zaświadczenie lekarskie (pewnie uzyskane drogą korupcji), że ma wade słuchu i nie słyszał jak żołnierz wydawał komendy do zatrzymania. Generalnie sprawa skończyła się tak że wojak poszedł siedzieć za nieuzasadnione spowodowanie cieżkiego uszkodzenia ciała u innej osoby a delikwent wykpił się ze wszystkiego.Z drugiej strony jeżeli ktoś świadomie wchodzi na teren wojskowy i idzie wprost na uzbrojonego wartownika musi się liczyć z tym że zostanie zastrzelony.Oczywiście każdy powinien sam osądzić co jest zgodne z jego sumieniem i postąpić jak uważa.Niestety ale prawo w Polsce a szczególnie jego wykonywanie jest żałosne.pozdrawiam d007
Gość Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 Płacić jakiemuś zbirowi dożywotnią rente za uszkodzenie mu ciała bo chciał Ci zakosic kilka gratów z wojskowego magazynu a Ty broniłeś sie tylko , to mi by się nie uśmiechało bo kasa z nieba mi nie leci . Jak ktoś wchodzi na teren jednostki bezprawnie musi się liczyć z tym ze w nocy ciężko trafić w stopę albo kolano a łątwiej w korpus dla pewnosci kilka razy... .Cóż takie życie,narka
dzwiadek Napisano 17 Czerwiec 2005 Napisano 17 Czerwiec 2005 CZASAMI WRACAJA Z lewizn" przez plot lepiej wtedy przymknac oko?!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.