Gość Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 Oto wypowiedź jednego z kolegów któą w pełni popieram:Wiecie co mówią znawcy prawa?Ano mówią że niema broni nielegalnej,jako że prawo do obrony jest prawem przyrodzonym a nie nabytym.To państwo ze swoimi strukturami,w obawie przed obywatelem ,wmawia mu że nie może legalnie posiadać broni ponieważ ono same zapewnia mu bezpieczeństwo.Idąc tym tokiem myślenia idealny byłby układ 1obywatel:1policjant.Tego idełu nie dorobił sie nawet miniony ustrój ,zwany komunizmem.A co jeżli w razie napadu na mój dom ,mój państwowy obrońca się spóźni?Czy Państwo ma dla mnie drugie życie? "co Wy na to?
obert8 Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 oczywiscie w unreal 6 lub innej grze bedziesz mial 2 a nawet 8 zyc ,a panstwo zapewni ci zebys .... na czas placil podatki
KacperW. Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 Sorry nie chciałbym podwarzać skoro powołujesz się na znawców prawa, ale moim zdaniem jest to niedorzeczne. Konstytucja owszem daje każdemu pewne oczywiste, nienaruszalne prawa, ale posiadanie broni to coś zupełnie innego.Tak zresztą jest w wiekszości krajów (zwłaszcza w kulturze europejskiej). Tym bardziej, że to akurat reguluje ustawa (bezsensowna nawiasem i ona właściwie jakby się dobrze przypatrzeć to nie widzi nic bez zezwoleń specjalnych). Także jak nie chcesz skończyć w smutnym, wilgotnym miescu z akratkami to nie obnoś lepiej tej hipotezy :P pozdrawiam serdecznie KW
Michał zalogowany Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 To nie jest hipoteza, ani nawet teza. To jest słuszna uwaga i sądzę, że autor tego wątku nie powinien się ukrywać mówiąć prawdę, samą prawdę i tylko prawdę" - państwo w swej niby-nadopiekuńczości odbiera obywatelom prawo do obrony (m.inn. zawęża prawo do prywatności) nie dając nic w zamian. Nawet zarżnięcie napastnika nożem (co - że drastycznie napisane?) wymaga UDOWODNIENIA, że użycie arzędzia" było konieczne - w zasadzie - lepiej oddać rabusiowi kasę (a życie - mordercy) niż się bronić - bo państwo zadba nie o twoje bezpieczeństwo ale o prawa przyrodzone" napastnika.... shizofrenia
Paulus22 Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Witam, a słyszał ktoś może o czymś takim jak pozwolenie na broń kolekcjonerską?? bo gdzieś o uszy mi się obiło i nie jestem pewny czy takie coś jest, wie ktoś jak i gdzie należy się o to ewentualnie starać??.pozdr.
Frozzer Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 masz prawo do obrony wlasnej, wiec zacisnij piesci, i sie bronposiadanie broni palnej to zupelnie co innego
Gość Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Frozzer, prawy obywatelu państwa polskiego ,nie bądź śmieszny.Przychodzi do Ciebie drab z kijem beysbolowym a Ty go chcesz pięściami powalić? Dwóch typów robi włam na chate do Ciebie w nocy i plądruje chate a Ty kierowany przestrzeganiem prawa wzywasz policję (w słychawce głos komenda policji ...proszę czekać...., komenda policji...proszę czekać na przyjecie zgłoszenia itd 5 minut) " Nie od dzisiaj wiadomo że środki obrony koniecznej zachodnia policja stosuje o stopień wyższe nizatakujacy napastnik ,no ale jak masz pięći to się broń pięściami i przestrzegaj odgórnie narzuconego Ci ,a niekoniecznie mądrego prawa.Istnieje jeszcze coś ponad durnym prawem ,tzw prawo naturalne" którego nikt Ci nie jest w stanie odebrać ,o ile nie jesteś dobrze ułozonym chłopcem salonowym a masz własny rozum i nie pękasz zbytnio że cos gdzieś jest durnego napisane.
mietek Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Kolejna jalowa dyskusja, nie podoba sie panstwo jakie jest, to zmien na inne. Co to za proble sie przeprowadzic?
Frozzer Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 a co to jest to twoje prawo naturalne". cos co stoi ponad tym jak to napisales durnym" prawem ktore mamy w polsce? to znaczy co, moge handlowac narkotykami tak aby mnie nie zlapano? moge strzelac z mausera w lesie tak tylko zeby nikt nie slyszal?czlowieku opanuj sie. jak bedziesz se wymyslal jakeis prawa naturalne, czy inne ci dogodne to pol roku nie pobedziesz na wolnosci
Gość Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 A dlaczego niby mam się przeprowadzić.Polska mi się podoba,ładne góry,śliczne doliny.Sam się przeprowadź ,dam Ci nawet an bilet (stać mnie ;-) . Prawo polskie na przestrzeni lat zmienia się raz w tą raz w tamtą .Termin prawo naturalne" -polecam google albo ksiażki z zakresu prawa .Prawem naturalnym jest np prawo do obrony koniecznej z niezarejestrowanej broni.Nie będę Panu robił kompletnego wykładu,odsyłam do biblioteki... Narkotykami handlować Pan nie może ,proszę sobie to wybić z głowy.Z mausera w lesie moze Pan strzelać -polecam kołą łowieckie i nie trzeba nawet robić tego po cichu . Jak masz mausera niezarejestrowanego to możesz sobie strzelać ,ja Ci nie zabronie bo samozwańczum stróżem prawa nie jestem ani żadnym donosicielem .Strzelaj dso woli,ale z głową (czytaj.w terenie odludnym z naturalnym kulochwytem typu skarpa) . Frozzer,opanuj się, jeśli kontakt z bronią ,nawet na forum, wywołuje u Ciebie dreszcz emocji to zajmij się akwarystyką albo po prostu o broni nie pisz , masz przecież wiele innych rzeczy typu umundurowanie,guziki,klamry od pasa i hełmy i tam popisuj się znajomoscią prawa.Jeśli ktoś chce posiadać broń czyni to na włąsnaodpowiedzialnosć i żaden samozwańczy agitator nie powinien nikogmu czynić kazań dydaktyczno moralizatorskich.Pozdrawiam lajtowo .PS.Bruner, żyjesz ?
mietek Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Z kasy na bilet chetnie skorzystam, co prawda juz sie wyprowadzilem, ale w odwiedziny to jeszcze przyjezdzam.Bowiem fakt, gory i lasy ladne.Jednak prawo jest jakie jest, rzady sa jakie sa i sie nie zmienia.Poniewaz uwazalem, iz moje podatki byly marnowane, a w zamian nic nie dostaje, to sie wyprowadzilem.Choc docelowo interesuje mnie kraj gdzie posiadac bron mozna bez wiekszego problemu (i nie sa to Stany, lecz Nowa Zelandia).Moj znajomy ktory tam mieszka ma 9 sztuk broni, zas sa osoby co maja kolo 100 sztuk, lacznie z mozdziezami i RKM.Przebywajac w NZ na strzelanie chodzilem regularnie co poniedzialek, plus polowanie, lub strzelanie na farmie (Mosin, Mauzer, AK, mysliwskie) co jakis czas.
stedke Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Polska kraj piekny,tyle ze wyniszczony przez durnych politykow,durne prawo.osobiscie sie wstydze jak jade gdzies za granice otwarcie mowic iz jestm dumny z naszego panstwa!gdyz tak nie jest.nie wstydze sie mowic natomiast ze zyje w pieknym graju jezeli mowimy o geografi itp.po prostu od 1945 do czasow obecnych polska rowna sie jedno wielkie G....i mam to gdzies co myslicie o tym co napisalem.moj pradziadek nie o taka polske walczyl...
Gość Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Mietek, ja asączony wypowiedziami Frozzera" spytam : ile osób zabiłeś strzelajac na farmie ? A ilu sąsiadów postrzelił Twój sąsiad posiadajacy 9 sztuk broni ? A ten co ma 100 to terrorysta ? Oczywiście że nie .Tam prawo nie czyni odgórnie z posiadacza broni człowieka zwanego przestępcą" . Z policyjnych statystyk jak wynika w krajach gdzie broni nie mozna posiadać bez zezwolenia wcale nie zanotowano mniej napadów,zabójstw itp.Kto chce ją posiadać i tak jaz łatwościa zdobędzie .Pomijam oczywiście Was kolekcjonerów,bo nikt normalny nie robił by popeliny ośmieszajac sie podczas napadu na bank wyciągajac wiekowego naganta z przycinajacym się bębenem lub Visa , ewentualnie maucerka C96 z przeżartą sprężyną podajnika.Oczywiście nie jestem za tym by każdy kto skończy 18 lat mógł kupić sobie w markecie klamke" , ale robienie terrorystów z kolekcjonerów(np w TV wiadomosci) ,lub kłusowników (znam mysliwych którzy na legalu kłusują nie rozliczając sie z upolowanej zwierzyny i kłusoli którzy od święta spoluja zajaca lub dzika bo mieszkaja od pokoleń w Bieszczadach i tam sie w lasach wychowali od dziecka i z lasem zżyli bardziej niz jacyś dewizowi myśliwi z niemiec za $) to lekka przesada . A pouczanie kogoś i straszenie że w polsce prawo zakazuje posiadania broni jest juzprzesadą calkowitą.Frozzer, widziałem w galerii fotki z wykopków -poucz chłopaków że kopanie w lesie jest zabronione ,ciekawe co Ci odpiszą ?
KacperW. Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 A ja z całą stanowczościo popieram Frozzera. Jakby było tak jak mówią niektórzy i broń byłaby szeroko dostępna to dopiero by się działo. Tylko wówczas to nazwę epoki należałoby zmienic...Nawiasem to nie ma potrzeby odwoływać się do praw naturalnych wystarczy polska Konstytucja i ustawa o broni.P.S.Kolego KarolSawiak" w moim przekonaniu NA CAŁE SZczęscie jak sie kogoś zarżnie" w tym kraju to trzeba się wytłumaczyć...
Gość Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 A kto mówi o zarzynaniu ? Ja niestety na nie chcę polegać na zapewnionej mi obronie przez państwo bo miałem przyjemnosć /nieprzyjemnosć przekonać się że ta obrona to czysta papierowa fikcja .Wole polegać na sobie , bo jestem chłop stuprocentowy ,a jak ktoś chce mnie napaść to musi wliczyć ryzyko zawodowe że na zdrowie mu to nie wyjdzie i mało mnie obchodzi że będzie miał poprawionawentylację klatki piersiowej lub przeciąg między uszami.No i gdyby prawo nakazywało pańszczyznę (a były w RP takie czasy) też co niektórzy by bronili prawa bo takie jest i jest swięte. Jeśli ktoś chce posiadać broń kolekcjonerskalub każdą innawłącznie z bagnetami o ostrzu powyzej 21cm to nic go nie powstrzyma,a najmniej konstytucja RP.
mietek Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Karol - mi tego nie musisz pisac, dobrze wiem co jak jest.Ale prawa w Polsce sie nie zmieni, takie sa realia.Generalnie w UE jest tendencja do odbraniania" spolczenstwa.W NZ na strzelnicy regularnie byly klasy nastolatek ze szokly dziewczecej i nie sadze, aby wyrosly z nich seryjne morderczynie.Jednak w Polsce generalnie nie ma poszanowania prawa i funkcjonariuszy, co w duzej mierze jest wina tego, iz prawo jest niejasne i nie przestrzegane, zas przestepcy sa pewni bezkarnosci. W rezultacie wszystkie ograniczenia i tak udezaja w szarego obywatela, bo przestepca bedzie robil to co robi, czyli lamal prawo i to bez konsekwencji.Przyklad zas do lamania i omijania prawa idzie z gory, czyli od politykow i staje sie raczej norma niz odchyleniem od takowej.Co do strzelanie do sasiadow. To tylko do bezpanskich kotow, ktore jako przywiezione z Europy niszcza tamtejsze ptactwo. Ma do tego celu przerobione 5.6mm z tlumikiem, celownikiem optycznym i ed dot" do tego rozkrecany na 2 czesci :) Idealny do uzytku w okolicach domu.
mietek Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Panszczyzna - kazdy by chcial panszczyzny!!! Byla to na ogol dziesiecina, czyli 10%, teraz obciazenia w Polsce sa bodajze 42%!!!
Gość Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Mietek-cała sprawa . Poza tym część spoleczeństwa jest tak zbaraniałą że jak widzi cos niezgodnego z ich zasadami (lub zasadami im wpojonymi odgórnie) czuje obywatelski obowiazek zlożnia donosu ,ewentualnie pouczenia .Właśnie jeden z moich pseudoznajomych (z grupy rekonstrukcji historycznej!!!!) poczuł na sobie taki obywatelski obowiazek i nasłął mi policmajstrów na chatę sądząć ze w pokoju trzymam T34 albo co inszego . Narobili tylko zamieszania i mi w szafkach poprzestawiali ciuchy ,ale sposobu myślenia u normalnego chłopa nie są w stanie zmienić ani odgórne kodeksy ani oddolne donosy.No i broń to nie tylko karabin, jak ktoś ma dwie ręce i głowę po środku to do obrony wykorzysta to co ma pod ręką.(jaka jest najlepsza broń-ta któą aktualnie masz w ręku + swój mózg)
Frozzer Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 sawiak, przyczepiles sie mnie jak zep psiej dupy. odnosze wrazenie ze marnujesz sie wypisujac swoje zale na forum. jak ci sie nie podoba to zacznij zbierac podpisy i przeforsuj ustawe o broni. napisz lepsza, zaloz partie polityczna i sie wykaz.a nie zal sie na forum publicznym. zamiast na wzajem plakac w mankiet swoich znajomych wreszcie cos zrob, zeby bylo po twojemuale widac taka polska mentalnosc, jest zle, wszyscy narzekaja, ale dzialac to nie ma komu.
Frozzer Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 acha i jeszcze jedno. tak samo jak nie mozna sprzedawac narkotykow, rowniez nie mozna posiadac broni bez zezwolenia.to odnosnie twojej wczesniejszej tezy i ataku na moja osobe
Gość Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Panie Frozzer, odnosnie Pana bardzo madrej wypowiedzi dotyczącej psiej dupy" to nadmieniam że to Pan w poscie w którym prezentowałem wypowiedź jednego z kolegów cwaniakował że roń jest nielegalna" . Niech Pan załozy post żeby nie zbierać broni a ja wogóle tam słowka nie napiszę. Każdy na tym forum o nielegalności broni bez zezwolenia wie ,więc nie widzę sensu wogóle pisania takich dogmatów ani pouczania kogoś że za posiadanie można trafić do więzienia.Ostatnio dawał Pan upust swojej obywatelskiej postawie kiedy zamieściłem zdjecie z przypadkowo ujawnionej mogiły ośmiolatki oraz kiedy Bruner zaprezentował swoje znalezisko MP40" też nie omieszkał Pan wtrącic cos w stylu że broń jest nielegalna .Nie wiem czemu to ma słuzyć , wszak to forum kolekcjonerów militariów i pasjonatów wyposażenia wojskowego z bronią włącznie.
Frozzer Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 widzi pan panie sawiak, roznimy sie tym, ze to pan a nie ja sie afiszuje wszem i wobec na roznych forach itp z posiadaniem broni, ile razy pan pisal na cafe allegro, co to pan aktualnei ma, kupil, ma zamiar kupic. i to nie ja a pan mial nalot policyjny w domu a pozniej na cafe sie wypieral, ze tak wogole to pan nic nie mial, i policji sie nie boi, bo bron pana wcale ale to wcale nie interesuje.a odnosnie postu brunera na temat zahibernowanego mp40 to nie dawalem upustu swojej obywatelskiej postawie, tylko probowalem pochamowac twoja n iestety niezbyt rozsadna postawechwaliles sie, przyszli do ciebie. ciesz sie ze nic powaznego ci nie zarzucili (no chyba ze o czyms nie wiemy)post do wgladu http://www.odkrywca.com.pl/pokaz_watek.php?id=162855#163096zapraszam do milej lekturyi jeszcze raz panie sawiak apeluje o rozsadek
HERWOLF Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 po pierwsze :nasze prawo to pozostalosc po totalitarnym ustroju i co tu duzo gadac panstwo jako aparat stosujacy przymus boi sie ze ludzie w wyniku niezadowolenia wyciagnia mausery z pod podlogi i wyjda na ulice - niezadowoleni maja byc z czego nawiasem mowiac !po drugie:bron jest dla ludzi !
Frozzer Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 dla ludzi, owszem. ale skoro jest nielegalna to nie powinno sie jej posiadac i tyle. co nei znaczy, ze nie mozna starac sie zmienic badz zlagodzic trudnosc dostepu do broni. o kolekcjonerskiej nie wspomne. ta kwestia w naszym kraju nie jest wogole rozwiazana, znaczy jest, ale nie tak jakbym chcial zeby byla :)
Gość Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Panie Frozzer,a kim pan jest by kogokolwiek pohamowywać? Jakimś głosem sumienia,czy samozwańczą przyzwoitką" .Nie chce Pan to niech Pan nie kolekcjonuje broni i jej nie posiada ,ale po kij agituje Pan na forum militarnym by nie zbierać broni ?Każdy wie jak jest i oczywiście jak znajdzie parabellum, lub waltera na wykopaliskach to oczywiście wyrzuca lub oddaje na policję..tak tak Panie Frozzer .Tak każdy robi...Nie wiem co Pan chce osiągnąć ,ale moze zakaże Pan hodować kaktusy miłosnikom kaktusów bo są kłujace?A kogo to obchodzi?Jeżeli ktoś decyduje się na to hobby to takowe moralitety słuzą chyba tylko ku temu by podżegać towarzystwo i siać zamęt , bo nie wierzę w to że gdyby Panu trafiłsię np oryginalny Sten z biciem polskim to by Pan to po obywatelsku oddał na policję.Chlopie , zbierasz znaczki a na forum odkrywcy tylko piszesz ? czy zbierasz militaria i jesteś po naszej stronie .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.