Skocz do zawartości

Jugowice

Gość Beniek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś wie co znajduje się za wciąż nieotwartymi drzwiami??? Może są chętni do otwarcia ??
Napisano
nie ma juz chyba w jugowicach nieotwartych drzwi... mowisz o tych przy 7 wejsciu? byly otwarte chyba z 5 razy wiec przykro mi kolego ale tego odkrycia dokonano juz dawno...
pozdrawiam
tomek
Napisano
Nic - bo dzrzwi tkwią w środku zawału i nie wiem czy tak naprawdę go w końcu sforsowano (do poł l. 90-tych - nie). Ale co najlepsze sztolnia była w całości dostępna po wojnie i kończyła się przodkiem (por archiwalne nry Odkrywcy!).
Napisano
ostatnio odkopałem 6 całkiem fajny kompleksik(6 wg Aniszewskiego)
Napisano
za drzwiami nic nie znaleziono... choc byly 2 pary drzwi... z tego co slyszalem i widzialem na zdjeciach jedne udalo sie odkopac Rekuciowi i Aniszewskiemu drugie Stojakowi. W sztolni nr 6 lub 7 na przodku znaleziono osmalone mocno sciany i stara polska gasnice z lat 40 czy 50..
Napisano
To jakaś ściema. Przynajmniej jedne z nich muszą być osadzone celem ukrycia czegoś, np. bocznego chodnika
Napisano
drziw byly osadzone w jednym ciagu zedne z nich nie odchodzily w innym kierunku niz glowny przodek... i to nie jakiej magiczne \elazne\" drzwi tylko normalne niemieckie drzwi majace zapewnicochrone przeciwgazowa... nie ma co szukac w tym tajemnic... bo one leza gdzie indziej
tomek
Napisano
w polowie lat 90-tych kopalem przez 4 dni w zawale powyzej tych drzwi (pisze powyzej, bo probowano dokopac sie od gory z poziomu łąki). Nie dalo rady ale wreszcie Darek Korolczyk wszedl do srodka na wysokosci pierwszych drzwi i zanurzony po pas w wodzie doszedl do drugich, zajrzal za nie i wrocil bo wszystko grozilo zawaleniem. To tyle ode mnie...
Napisano
Szkopy nie osadzali by drzwi gdyby nie mieli celu. Zamiast osadzać drzwi mogli zrobic zawał i po sprawie. Efekt taki sam. Jeśli je osadzili widocznie mieli powód. I na pewno nie robili tego dla uszczelnienia przodka. Najpewniej jest to podobne maskowanie jak wybetonowane pomieszczenia w znanych wszystkim obietach....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie