Skocz do zawartości

Linia Mołotowa - rej. Drohiczyna n.Bugiem

greg83pp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam !
Czy ktoś kopał na Linii Mołotowa w rej Drohiczyna n. Bugiem ( 62. brzeski Rej. Umocniony ), odc. chyba się nazywa Zęby Stalina" -:)) tak czytałem , wygl. na to ,że to to. Łaziłem tam trochę latem ub. roku. Dużo schronów żelbetowych, małe z 1 kondygnacją, większe przeważnie z dwoma piętrami. Nie byłem tam ze sprzętem, ale myślę, się tam wybrać jak będzie trochę cieplej.
Zastanawiam się czy może coś tam być - jeżeli ktoś tam bywał lub zna teren - bardzo prosze o pomoc.
Interesuje mnie też historia ( i również czy warto tam kopać ) rejon miejscowości Nurzec Stacja (ok. 20 km od miasteczka Siemiatycze ) - kiedyś (lata 1939-41) stacjonowała tam jdn. armii czerwonej, podobno mieli jakieś magazyny z amunicją ( zbombardowane w 1941), a w 1944 były tam co prawda niewielkie potyczki podczas odwrotu niemców. Sam na strychach znalazłem tam troche fantów ( gas maski, manierki WH, ruskie płaszcze, porwaną kurtkę WH-kamuflaż ), nie wiem natomiast czy i wjakich miejscach może być coś pod ziemią.
Pozdrawiam
Grzesiek
mail: greg35pp@tlen.pl

• 7 months later...
Napisano
trochę późno, ale lepiej niż wcale.
tym bardziej ze znalazłem cos na ten temat z historii.
szukać tam nigdy nie szukałem i nie wiem co można znaleźć
okolice Siemiatycz:
Tam w bunkrach broniła się załoga 17-go batalionu fortecznego aż do 26 czerwca odpierał ataki pododdziału 251 dywizji, a następnie 293 dywizji Wermachtu. Z sprawozdania z działalności bojowej 293 dyw. podkreśla się „tylko dzięki temu że udało się nam podejść do bunkrów od tyłu poza linię rażenia, mogliśmy rozwinąć linię frontu i przesunąć się naprzód na tym odcinku”.
16-ty batalion forteczny kpt. N.W. Nazarowa bronił się do 27 czerwca na odcinku północnym od Drohiczyna. W pierwszym dniu grupa żołnierzy rozbiła pod dowództwem lejtn. Z.D Sokoła niemiecką przeprawę na rz. Bug, topiąc sprzęt i zmuszając napastników do odwrotu na drugi brzeg.
Koło wsi MIŃCZEWO ze wspomnień J. Żmiejkima: „...na naszej pozycji obronnej były cztery betonowe bunkry i trzy ukryte w ziemi czołgi. Na ataki przeciwnika odpowiadaliśmy ogniem z dział 76mm i czterech 45mm, ośmiu ciężkich karabinów maszynowych i czterech karab. maszynowych DS. Do późnego wieczoru Niemcy atakowali nasze pozycje, ale zmuszeni byli do wycofania się. Nasza kompania zniszczyła 8 czołgów wroga. Wyróżniały się w boju załogi okopanych czołgów dowodził nimi st.lejtn. Sinicyn. Wieczorem zostaliśmy okrążeni, kończyła się nam amunicja, a wróg zajadle atakował. Hitlerowcom udało się wejść na bunkry, wiercili w nich otwory i wysadzali. Czołgi obrzucali granatami. Wieczorem 26 czerwca 1941 skapitulowały ostatnie pozycje naszej kompani”
Napisano
Ile było lini Mołotowa??? (z historii jestem dość słaby).
W mojej okilicy też jest linia Mołotowa - woj. podkarpackie, blisko przejścia granicznego w Hrebennym (Ukraina) - tutaj jest dość dużo bunkrów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie