Skocz do zawartości

Co można przywieźć

Dykta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanko. W związku z pewnymi planami zakupów chciałbym się dowiedzieć co można do Polski przywieźć z Niemiec? PODKREŚLAM: do Polski z Niemiec, a nie odwrotnie. Konkretnie chodzi mi o przedmioty wyłączone przez prawo niemieckie(jakiego typu, do którego roku)??
Konkretnie planowałbym zakup części do motocykla i jechałbym po nie osobiście, więc załadowany samochód na pewno nie zmyliłby czujności niemieckiej straży granicznej.
Czy polskie służby mogą się do takiego towaru przyczepić?

Dzięki i pozdr.
Piotrek
Napisano
Z częściami do motocyklu raczej nie powinno być problemów, ale jeśli chcesz się dowiedzieć dokładniej to poprostu: http://www.mf.gov.pl/sluzba_celna/index.php?wysw=4&sgl=2&dzial=535 i zapytaj mailem, czy wszystko będzie ok
pozdrawiam
Napisano
Ostatnio przewoziliśmy Helikopter na pace i nikt na Polskiej Granicy nie spytał się o zawartość tylko o Paszporty.Przepisy są dla PL i RFN takie same ! Na wszelki wypadek miej przy sobie rachunek zakupu !
Napisano
Dzięki za opdowiedzi.
Cła na pewno nie zapłacę, ale czy nie poniosę prawnych konsekwencji za próbę wywozu przedmiotów sprzed 1945roku?
Ani na stronie Służby Celnej ani Straży Granicznej nie ma o tym słowa.
A z rachunkiem zakupu za trochę fantów do motocykla będzie bardzo trudno. To tak jakby na giełdach staroci dostać rachunek za zakup.

Pozdr.
Piotrek
Napisano
Ale raczej nikt Ci nie będzie części do motocykla brał za wartościowy przedmiot sprzed 1945 :] , a jeśli chodzi o stronę to niec dziwnego że nic tam nie ma- musisz wysłać maila.
pzdr
Napisano
Witam

Dowiadywałem się w Urzędzie Celnym o sprowadzanie do Polski
przedmiotów zabytkowych wyprodukowanych przed 1945 rokiem.

W przypadku PRZYWOZU do Polski ze strony Naszych Służb Celnych - nie ma żadnych ograniczeń!

Natomiast jeżeli chodzi o służby celne innych krajów np Niemiec czy Francji...niestety trzeba sprawdzić czy dany przedmiot nie jest umieszczony w rejestrze zabytków.
Moje pytanie dotyczyło JEEPA z 1942 roku.
Poinformowano mnie że jeżeli nie widnieje w rejestrze można go wywieżć.

Na pocieszenie Pan Celnik stwierdził że przepisy wywozowe takich przedmiotów są bardziej liberalne niż Polskie.

Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie