Dykta Napisano 6 Czerwiec 2005 Autor Napisano 6 Czerwiec 2005 Mam pytanko. W związku z pewnymi planami zakupów chciałbym się dowiedzieć co można do Polski przywieźć z Niemiec? PODKREŚLAM: do Polski z Niemiec, a nie odwrotnie. Konkretnie chodzi mi o przedmioty wyłączone przez prawo niemieckie(jakiego typu, do którego roku)??Konkretnie planowałbym zakup części do motocykla i jechałbym po nie osobiście, więc załadowany samochód na pewno nie zmyliłby czujności niemieckiej straży granicznej.Czy polskie służby mogą się do takiego towaru przyczepić?Dzięki i pozdr.Piotrek
KacperW. Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 Z częściami do motocyklu raczej nie powinno być problemów, ale jeśli chcesz się dowiedzieć dokładniej to poprostu: http://www.mf.gov.pl/sluzba_celna/index.php?wysw=4&sgl=2&dzial=535 i zapytaj mailem, czy wszystko będzie okpozdrawiam
Arado Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 Ostatnio przewoziliśmy Helikopter na pace i nikt na Polskiej Granicy nie spytał się o zawartość tylko o Paszporty.Przepisy są dla PL i RFN takie same ! Na wszelki wypadek miej przy sobie rachunek zakupu !
Dykta Napisano 6 Czerwiec 2005 Autor Napisano 6 Czerwiec 2005 Dzięki za opdowiedzi.Cła na pewno nie zapłacę, ale czy nie poniosę prawnych konsekwencji za próbę wywozu przedmiotów sprzed 1945roku?Ani na stronie Służby Celnej ani Straży Granicznej nie ma o tym słowa.A z rachunkiem zakupu za trochę fantów do motocykla będzie bardzo trudno. To tak jakby na giełdach staroci dostać rachunek za zakup.Pozdr.Piotrek
KacperW. Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 Ale raczej nikt Ci nie będzie części do motocykla brał za wartościowy przedmiot sprzed 1945 :] , a jeśli chodzi o stronę to niec dziwnego że nic tam nie ma- musisz wysłać maila.pzdr
maxikasek Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 na giełdach na zachodzie śmiało możesz dostać fakturę zakupu- oni po prostu nie oszukują urzedu skarbowego- wariaci :-)
1AIR1 Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 WitamDowiadywałem się w Urzędzie Celnym o sprowadzanie do Polskiprzedmiotów zabytkowych wyprodukowanych przed 1945 rokiem.W przypadku PRZYWOZU do Polski ze strony Naszych Służb Celnych - nie ma żadnych ograniczeń!Natomiast jeżeli chodzi o służby celne innych krajów np Niemiec czy Francji...niestety trzeba sprawdzić czy dany przedmiot nie jest umieszczony w rejestrze zabytków.Moje pytanie dotyczyło JEEPA z 1942 roku.Poinformowano mnie że jeżeli nie widnieje w rejestrze można go wywieżć. Na pocieszenie Pan Celnik stwierdził że przepisy wywozowe takich przedmiotów są bardziej liberalne niż Polskie.Pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.