Skocz do zawartości

Łódź po raz trzeci

jagoda

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 207
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam bardzo serdecznie.
Własnie wróciłem z krótkiego urlopu w Inowłodzu,na którym przede wszystkim odkrywałem dzieciece zycie mojej ośmiomiesięcznej córeczki. Zdazało sie ze urywałem sie na krótkie wypady z wykrywaczem. Po pewnych walkach z wykrywaczem i pomocą Michała (wielkie dzieki) udało sie go dostoić do terenu.
Udało mi sie zakończyć sprawę sławnego już szrapnelka. Odnalazłem go a zdjecie przedstawia to co z niego pozostało :( (szok!!!)
Jeżeli chodzi o pozostałosci skorup i odłamków to było tego multum. Niestety stan skorup był mniej niż fatalny.
Kulek w cholerę. Tak jakby ktoś nimi siał. Leżały nawet na trawnikach przy chodnikach (!). Aż nie chciało sie tego zbierać.

Trafiłem na okopy Rosyjskie, których w pobliskich lasach jest dużo. Niestety tereny mega zaśmiecone poprzez odłamki. Odziwo żadnych guzikiów, monet z tamtego okresu i innych dupereli. Jeżeli juz to tylko naboje.

Zdjecia przedstawia tylko te sztuki które zabrałem do domu. Musze przyznac, że one dobrze zachowane i mają dobrze widoczne cechy. Pociski były w całych łódkach lecz przy nejdelikatniejszym ruchu łódka zamieniał sie w pył.
Tu mam do Was pytanie dotyczące pocisku. Zdażało sie że w Łódce 4 pociski były zwykłe a jeden pocisk był zaokrąglony. Nie było na nim żadnych nacięc i tym podobnych. Może ktoś mi to wytłumaczyć jaki był w tym cel?

Trafiły sie tez dwa naboje i łuska (typu Mauser??). W dwóch różnych okopach Rosyjskich trafiłem na podobne elementy i za cholerę nie wiem co to moze byc. Zdjecie umieszczam na Identyfikacjach".
Łuski pewnie tez tam zamieszczę.
Były tez monety głównie współczesne ( mega ubaw miałem przy dołku z kilkunastoma dwugroszówkami)
Pozdrawiam

Witam

Dzisiaj byłem na poletku gdzie ostatnio z Konsosem wyszarpaliśmy 2* guziki i parę monetek, dzisiaj poszło juz trochę gorzej, ja srebne 15 kopiejek z 1915 ( i to w tym samym dołku co Konsos wyciągnął poprzednio guziczka), parę kulek muszkietowych i 5gr '49, koleżka który od czasu do czasu brał ode mnie wykrywkę, 2 łuski, kulki i 5 pfennigów 1940

pzdr.

Mauser nie chce mi sie zmieniac juz tamtego a w zamian daje zdjecie innej cześci okopu.
Trafiłem jeszcze dołek z tysiącami kapsli od starych butelek ( takich jak od Grolsch-a).
Zapalników zero. Nie wiem co co są te urki i dzwoneczki"
Konrad w dziale IDENTYFIKACJA zaznaczyłeś kawałek szrapnelka. To że w okopach Rosyjskich były kulki to rozumiem, ale te elementy?
Druga sprawa to długość owych urek". Jest ona rózna. W zwiazku z tym mam pytanie: szrapnele były różnej długości?
Pozdrawiam Maciej

I jeszcze jedna rzecz.
Miejscowa ludność skrywa jeszcze wiele tajemnic i pamiątek z wojen światowych (jedną otrzymałem w postaci noża Lufftwaffe). Są bardzo niechętni jeżeli chodzi o współpracę.
Pijaczki potrafią przez pół dnia łazić po Pilicy aby znaleźć fant a potem opchnąć go zaufanej osobie". A te osoby nie zbierają TYCH rzeczy dla hobby tylko dla kasiorki.
Była taka sytuacja kiedy teściu wrócił z lasu i zapytał sie za ile mam sprzęt. Odpowiadam mu a on mi na to że przed chwilą gadał z ludźmi którzy szukali ale ich jeden wykrywacz to rzecz za parę tysięcy złotych.
Później dowiedziałem się że ludzie ci chodzili w miejscu gdzie mogły trafić się monetki z okresu XV-XX wiek.
Pozdrawiam Maciej

dzisiejszy wypadzik dla mnie i mlodego malo owocny chociaz to nie bylo miejsce na militaria martin zabral nas na monetki wypad kruciutki wyjazd o 8 a o14 juz w domu gratuluje martinowi fancikow i zajeb.... odznaki lekarskiej mlody super stan ludki mauserowskiej ja sredniowieczny raczek do chodzenia po lodzie i polowa zapalnika od pocisku pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie