Mlody Mauser Napisano 14 Lipiec 2005 Share Napisano 14 Lipiec 2005 Nie no bo chciałbym jeszcze wyskoczc prze moim myjazdem:].Tylko pozostaje GDZIE!!?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej Napisano 14 Lipiec 2005 Share Napisano 14 Lipiec 2005 Witam bardzo serdecznie.Własnie wróciłem z krótkiego urlopu w Inowłodzu,na którym przede wszystkim odkrywałem dzieciece zycie mojej ośmiomiesięcznej córeczki. Zdazało sie ze urywałem sie na krótkie wypady z wykrywaczem. Po pewnych walkach z wykrywaczem i pomocą Michała (wielkie dzieki) udało sie go dostoić do terenu. Udało mi sie zakończyć sprawę sławnego już szrapnelka. Odnalazłem go a zdjecie przedstawia to co z niego pozostało :( (szok!!!)Jeżeli chodzi o pozostałosci skorup i odłamków to było tego multum. Niestety stan skorup był mniej niż fatalny.Kulek w cholerę. Tak jakby ktoś nimi siał. Leżały nawet na trawnikach przy chodnikach (!). Aż nie chciało sie tego zbierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej Napisano 14 Lipiec 2005 Share Napisano 14 Lipiec 2005 Trafiłem na okopy Rosyjskie, których w pobliskich lasach jest dużo. Niestety tereny mega zaśmiecone poprzez odłamki. Odziwo żadnych guzikiów, monet z tamtego okresu i innych dupereli. Jeżeli juz to tylko naboje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej Napisano 14 Lipiec 2005 Share Napisano 14 Lipiec 2005 Zdjecia przedstawia tylko te sztuki które zabrałem do domu. Musze przyznac, że one dobrze zachowane i mają dobrze widoczne cechy. Pociski były w całych łódkach lecz przy nejdelikatniejszym ruchu łódka zamieniał sie w pył. Tu mam do Was pytanie dotyczące pocisku. Zdażało sie że w Łódce 4 pociski były zwykłe a jeden pocisk był zaokrąglony. Nie było na nim żadnych nacięc i tym podobnych. Może ktoś mi to wytłumaczyć jaki był w tym cel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej Napisano 14 Lipiec 2005 Share Napisano 14 Lipiec 2005 Trafiły sie tez dwa naboje i łuska (typu Mauser??). W dwóch różnych okopach Rosyjskich trafiłem na podobne elementy i za cholerę nie wiem co to moze byc. Zdjecie umieszczam na Identyfikacjach".Łuski pewnie tez tam zamieszczę.Były tez monety głównie współczesne ( mega ubaw miałem przy dołku z kilkunastoma dwugroszówkami)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Napisano 14 Lipiec 2005 Share Napisano 14 Lipiec 2005 WitamDzisiaj byłem na poletku gdzie ostatnio z Konsosem wyszarpaliśmy 2* guziki i parę monetek, dzisiaj poszło juz trochę gorzej, ja srebne 15 kopiejek z 1915 ( i to w tym samym dołku co Konsos wyciągnął poprzednio guziczka), parę kulek muszkietowych i 5gr '49, koleżka który od czasu do czasu brał ode mnie wykrywkę, 2 łuski, kulki i 5 pfennigów 1940 pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej Napisano 14 Lipiec 2005 Share Napisano 14 Lipiec 2005 Na sam koniec wpadł mi nóz Lufftwaffe z pieknymi biciami ale niestety nieżle zmienionym wygladzie ostrza. Ale i tak sie cieszę.Pozdro Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlody Mauser Napisano 14 Lipiec 2005 Share Napisano 14 Lipiec 2005 Martin a nikt Cie nie gonił??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlody Mauser Napisano 14 Lipiec 2005 Share Napisano 14 Lipiec 2005 Maciej a mogłbys jakos blizej zrobic to 2 zdjecie??!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konsos Napisano 15 Lipiec 2005 Share Napisano 15 Lipiec 2005 Macieju a znalazłeś jakieś zapalniki?Martin ja chyba nie będe mógł w tą niedziele jachać ale na 75% w sobotę ok 12 będę mógł Wybieracie się gdzieś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej Napisano 15 Lipiec 2005 Share Napisano 15 Lipiec 2005 Mauser nie chce mi sie zmieniac juz tamtego a w zamian daje zdjecie innej cześci okopu.Trafiłem jeszcze dołek z tysiącami kapsli od starych butelek ( takich jak od Grolsch-a). Zapalników zero. Nie wiem co co są te urki i dzwoneczki"Konrad w dziale IDENTYFIKACJA zaznaczyłeś kawałek szrapnelka. To że w okopach Rosyjskich były kulki to rozumiem, ale te elementy?Druga sprawa to długość owych urek". Jest ona rózna. W zwiazku z tym mam pytanie: szrapnele były różnej długości?Pozdrawiam Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej Napisano 15 Lipiec 2005 Share Napisano 15 Lipiec 2005 I jeszcze jedna rzecz.Miejscowa ludność skrywa jeszcze wiele tajemnic i pamiątek z wojen światowych (jedną otrzymałem w postaci noża Lufftwaffe). Są bardzo niechętni jeżeli chodzi o współpracę.Pijaczki potrafią przez pół dnia łazić po Pilicy aby znaleźć fant a potem opchnąć go zaufanej osobie". A te osoby nie zbierają TYCH rzeczy dla hobby tylko dla kasiorki.Była taka sytuacja kiedy teściu wrócił z lasu i zapytał sie za ile mam sprzęt. Odpowiadam mu a on mi na to że przed chwilą gadał z ludźmi którzy szukali ale ich jeden wykrywacz to rzecz za parę tysięcy złotych.Później dowiedziałem się że ludzie ci chodzili w miejscu gdzie mogły trafić się monetki z okresu XV-XX wiek.Pozdrawiam Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlody Mauser Napisano 15 Lipiec 2005 Share Napisano 15 Lipiec 2005 Konosos- czy wybieamy??.....no nie wiem czy sie wybieramy...jak trnsportu nie bedzie to qpa....ale pociagiem gdzies niedaleko mozna by tez własciwie.Maciej-Ciekawe zdjecia....:)A djecie tego noza gdzes wsadziłes?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlody Mauser Napisano 15 Lipiec 2005 Share Napisano 15 Lipiec 2005 Ty to napewno szrapnel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlody Mauser Napisano 15 Lipiec 2005 Share Napisano 15 Lipiec 2005 Znaczy napewno ten co znalazłes wczesiej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlody Mauser Napisano 15 Lipiec 2005 Share Napisano 15 Lipiec 2005 Amunicja z okragłymi czubkami była w łodkach dlatego ze pozbywali sie staryc zapasow.A i radzil bym ci nie pokazywac ostrej amunicii na forum i nigdzie indziej gdyz niebieskie pieski czuwaja;/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Napisano 15 Lipiec 2005 Share Napisano 15 Lipiec 2005 WitamJa mam wolną tylko niedzielę, ale nie wiem czy się wybiorę, zapomniałem napisać że wczoraj jakaś męda ugryzła mnie w powiekę i wyglądam jak po walce z Tysonem.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 15 Lipiec 2005 Share Napisano 15 Lipiec 2005 martin tak jak sie umawialismy to juz moje ostatnie wypady pod koniec lipca wypadam do UK na 3 miesiace Maciej daj zdjecie tego noza pzdr niewolnika GE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej Napisano 15 Lipiec 2005 Share Napisano 15 Lipiec 2005 Tak on wygląda. Cechy na nim:CH.38Fl.U.V.I zdrugiej strony gapka ze swasta.A naboje nie posiadają juz cech bojowych :)Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlody Mauser Napisano 15 Lipiec 2005 Share Napisano 15 Lipiec 2005 A w jaki sposob zostały pozbawione cech uzywalnosci ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlody Mauser Napisano 15 Lipiec 2005 Share Napisano 15 Lipiec 2005 Moja ciocia ma podobny nozyk na wsi...ale ne wiem czy ma waffenanty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlody Mauser Napisano 16 Lipiec 2005 Share Napisano 16 Lipiec 2005 macius niedlugo skompletujesz wyprawke dla corki jak bedzie wychodzila za maz pzdr obert nozyk fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 17 Lipiec 2005 Share Napisano 17 Lipiec 2005 dzisiejszy wypadzik dla mnie i mlodego malo owocny chociaz to nie bylo miejsce na militaria martin zabral nas na monetki wypad kruciutki wyjazd o 8 a o14 juz w domu gratuluje martinowi fancikow i zajeb.... odznaki lekarskiej mlody super stan ludki mauserowskiej ja sredniowieczny raczek do chodzenia po lodzie i polowa zapalnika od pocisku pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlody Mauser Napisano 17 Lipiec 2005 Share Napisano 17 Lipiec 2005 Martin jak wyzyscic ta monetke???wsadziłęm do oliwy i nic;/moze piaseczkiem jak luski??albo cilitem...nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlody Mauser Napisano 17 Lipiec 2005 Share Napisano 17 Lipiec 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57504006 panowie czy te plomby niesa jak michała???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.