krzychuna5 Napisano 4 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2005 proszę o pomoc w sposobie oczyszczenia srebrnej monety (10 kopiejek z 1879 roku). nie mogę doczyścić ciemnych (czarnych) nalotów. z góry dziękuje.krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 4 Czerwiec 2005 Share Napisano 4 Czerwiec 2005 Wykąp w 10% roztworze amoniaku.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 4 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2005 dzięki. spróbuję. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominic Napisano 5 Czerwiec 2005 Share Napisano 5 Czerwiec 2005 kopiejkom nie zaszkodzi cytrynka,mozna centralnie na plame kapnac krople i wykalaczka ladnie ja rozprowadzic po plamie,pozniej oplukac i ewentualnie zabieg powtarzac kontrolujac starszych monet nie bierz cytryna.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 5 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2005 dzięki, pobawie się na wszystkie sposoby:)pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajmon18 Napisano 9 Czerwiec 2005 Share Napisano 9 Czerwiec 2005 eee co wy mówicie najlepszy sposób to jest patelnia jakaś stara niepotrzebna i olej wrzucacie w goracy olej super schodzi korozja i według mnie to jest najsłuszniejszy sposób ewentualnie jeszcze przed tym można spróbować jakimś płynem do czyszczenia byleby nie był z chlorem bo to dyskwalifikuje taki wybielacz zapomniałem jak się nazywa ten który uzywa mój brat do czysczenia ale naprawde ładnie schodzi korozja,patyna,czy jakaś śniedz nie tyczy to tylko srebrnych ale i wykonanych z innych kruszców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wraith Napisano 9 Czerwiec 2005 Share Napisano 9 Czerwiec 2005 Ha, mam srebrną monetkę tyle że pokryte ropą czy czymś takim. Czy benzyna albo rozpuszczalnik nie zaszkodzą sreberu (mało srebra dużo domieszek - to prusak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 11 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2005 sajmon18, dowiedz się, jeśli możesz, co to za środek. próbowałem sokiem z cytryny, ale trzeba mocno trzeć i niestety schodzi nie tylko osad:(. pozdrawiam. krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wraith Napisano 12 Czerwiec 2005 Share Napisano 12 Czerwiec 2005 krzychuna5 spróbuj argentum, bardzo dobry do czyszczenia srebra z korozji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2005 czy ten argentum jest środkiem bezinwazyjnym? rozumiem, że do nabycia w sklepie z środkami czystości, czy tak?pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wraith Napisano 13 Czerwiec 2005 Share Napisano 13 Czerwiec 2005 Na tej stronie znajdował się opis preparatu argentum http://free.polbox.pl/p/pui7/wizytowka.html , niestety nei działa ale na allegro można coś znaleźć m.in. opis:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YoWheris Napisano 14 Czerwiec 2005 Share Napisano 14 Czerwiec 2005 Wraith ja ciągle używam Argentum i nie narzekam. Nie działa może na bardzo słabe srebro. no i w tym samym Argentum nie czyścić po raz wtóry (Argentum się przepala i śniedzieją monety jeszcze bardziej po przypalonym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.