krzychuna5 Napisano 4 Czerwiec 2005 Autor Napisano 4 Czerwiec 2005 proszę o pomoc w sposobie oczyszczenia srebrnej monety (10 kopiejek z 1879 roku). nie mogę doczyścić ciemnych (czarnych) nalotów. z góry dziękuje.krzysiek.
dominic Napisano 5 Czerwiec 2005 Napisano 5 Czerwiec 2005 kopiejkom nie zaszkodzi cytrynka,mozna centralnie na plame kapnac krople i wykalaczka ladnie ja rozprowadzic po plamie,pozniej oplukac i ewentualnie zabieg powtarzac kontrolujac starszych monet nie bierz cytryna.pzdr
krzychuna5 Napisano 5 Czerwiec 2005 Autor Napisano 5 Czerwiec 2005 dzięki, pobawie się na wszystkie sposoby:)pozdrawiam.
sajmon18 Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 eee co wy mówicie najlepszy sposób to jest patelnia jakaś stara niepotrzebna i olej wrzucacie w goracy olej super schodzi korozja i według mnie to jest najsłuszniejszy sposób ewentualnie jeszcze przed tym można spróbować jakimś płynem do czyszczenia byleby nie był z chlorem bo to dyskwalifikuje taki wybielacz zapomniałem jak się nazywa ten który uzywa mój brat do czysczenia ale naprawde ładnie schodzi korozja,patyna,czy jakaś śniedz nie tyczy to tylko srebrnych ale i wykonanych z innych kruszców
Wraith Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Ha, mam srebrną monetkę tyle że pokryte ropą czy czymś takim. Czy benzyna albo rozpuszczalnik nie zaszkodzą sreberu (mało srebra dużo domieszek - to prusak)
krzychuna5 Napisano 11 Czerwiec 2005 Autor Napisano 11 Czerwiec 2005 sajmon18, dowiedz się, jeśli możesz, co to za środek. próbowałem sokiem z cytryny, ale trzeba mocno trzeć i niestety schodzi nie tylko osad:(. pozdrawiam. krzysiek.
Wraith Napisano 12 Czerwiec 2005 Napisano 12 Czerwiec 2005 krzychuna5 spróbuj argentum, bardzo dobry do czyszczenia srebra z korozji.
krzychuna5 Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Napisano 13 Czerwiec 2005 czy ten argentum jest środkiem bezinwazyjnym? rozumiem, że do nabycia w sklepie z środkami czystości, czy tak?pozdrawiam.
Wraith Napisano 13 Czerwiec 2005 Napisano 13 Czerwiec 2005 Na tej stronie znajdował się opis preparatu argentum http://free.polbox.pl/p/pui7/wizytowka.html , niestety nei działa ale na allegro można coś znaleźć m.in. opis:-)
YoWheris Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Wraith ja ciągle używam Argentum i nie narzekam. Nie działa może na bardzo słabe srebro. no i w tym samym Argentum nie czyścić po raz wtóry (Argentum się przepala i śniedzieją monety jeszcze bardziej po przypalonym)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.