gerard_w Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Napisano 1 Czerwiec 2005 Witam wszystkich. Mam takie małe pytanko. Może ktoś z FORUMOWICZÓW kopał na terenie suwalszczyzny? Jestem w ostatniej fazie składania własnej wykrywki (F555) i zaczynam sie zastanawiać gdzie wbić saperkę. Może ktoś mi podesłać jakieś ciekawe namiary ewentualnie skąd mogę się dowiedzieć o ciekawych miejscach (bitwy, potyczki nie muszą być namiary GPS na nieodkopane składy broni :) ). Wyszperałem juz kilka tutułów książek (np. Walka z okupantem hitlerowskim na Suwalszczyźnie w latach 1939-1944.; Suwalszczyzna 1939-1944). A co do I WŚ to nie moge wogóle nic znaleść :)pozdroofka :)
Do lasu by sie szlo Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 Najlepiej na poczatek poznaj srodowisko ludzi ktorzy kopia w okolicy, w kupie weselej, a znacznie bezpieczniej. Nie licz ze tu Ci ktos poda miejscowke na tacy, bo to byloby wrecz niehumanitarne i nieedukacyjne. A co do ksiazek - to uwazaj na wydawnictwa PRL - w tym okresie byly sklonnosci do znacznego przekrecania i wyolbrzymiania ...
tasiek Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 W Suwałkach działa Klub Miłośników Archeologii „Penetrator” przy Muzeum Historii i Tradycji Żołnierzy Suwalszczyzny. Ma on jako jedyny w Polsce wszystkie potrzebne zezwolenia na prowadzenie prac poszukiwawczych z wykrywaczami metali Nie łatwo je było zdobyć. Do klubu też nie łatwo jest się dostać ale możesz spróbować Kontakt przez muzeum. Na własną rękę nie radzę na Suwalszczyżnie kopać. Leśnicy często sprawdzają legitymacje członkowskie i wiedzą że konserwator zabytków wydał zezwolenie tylko Penetratorowi. W statucie klubu jest też zapis o dbaniu o teren podlegający poszukiwaniom Czyli praktycznie teren całej Puszczy Augustowskiej. Obcy poszukiwacze są wypraszani. Jeśli jesteś prawdziwym pasjonatem historii i poszukiwań musisz spróbować wstąpić do klubu .Wszystkie pozyskane przez ciebie przedmioty trafią wtedy do gablot muzeum i cieszyć będą oczy zwiedzających. Pozdrawiam. Tasiek
gerard_w Napisano 2 Czerwiec 2005 Autor Napisano 2 Czerwiec 2005 Dzięki wielki TASIEK :) nawet nie wiedziałem że coś takiego w Suwałkach istnieje :) To rzeczywiście ewenement na krajowa skale :) i kto twierdzi że nie warto pytać?pozdroofka :)
tasiek Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 W poprzednim numerze Odkrywcy był artykuł o klubie. Co prawda trochę pokręcony ale polecam bo bedziesz miał jako takie rozeznanie. A tak swoją drogą to ci współczuję bo trudno jest już coś odkryć w tych naszych lasach. Trochę późno zaczynasz. Liczy się jednak pasja. I jaszcze jedno siedziba klubu oraz Muzeum Historii i Tradycji Żołnierzy Suwalszczyzny znajdują się w Klubie Garnizonowym na ul Wojska Polskiego.SiemaTasiek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.