Skocz do zawartości

I WW -Łódź

Kobieras39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cmentarz w Pawlikowicach odnowiono prywatnym sumptem w 2006 roku bodaj.
Teren oczyszczony z chaszczy i widać, ze ktoś dba o to.
Byłem , widziałem. Mogę zawsze tam wrócić i cyknąć kilka fotek. O ile pamiętam, nie było tam polskich nazwisk, ale mogę się mylić...
  • Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam szanownych Odkrywców. Zajmuję się tematem cmentarzy od wielu lat więc i ja dorzucę swój kamyk. Ile było pierwotnie i gdzie znajdowały się wszystkie cmentarze i mogiły tego chyba już nikt nie wie, bo kwerenda w rozmaitych archiwach potwierdza najczęściej brak takowych obiektów albo brak dokumentacji ale według danych polskiego Ministerstwa Spraw Wojskowych w roku 1918 na terytorium całego kraju było ponad milion mogił z okresu Wielkiej Wojny.Z tego w okręgu łódzkim pochowano 100468 żołnierzy w 41393 mogiłach, w tym 5352 bratnich. Z racji zainteresowań tylko pewnymi regionami woj łodzkiego odwiedziłem ponad 80 miejcowości w których znajdowały się lub znajdują sie nadal miejsca ostatniego spoczynku żołnierzy trzech walczących armii. Z tej lczby zachowało się ok 25%. Serdecznie pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie