Xanadu Napisano 18 Marzec 2008 Napisano 18 Marzec 2008 Cmentarz w Pawlikowicach odnowiono prywatnym sumptem w 2006 roku bodaj.Teren oczyszczony z chaszczy i widać, ze ktoś dba o to.Byłem , widziałem. Mogę zawsze tam wrócić i cyknąć kilka fotek. O ile pamiętam, nie było tam polskich nazwisk, ale mogę się mylić...
KLEt13 Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 Witam szanownych Odkrywców. Zajmuję się tematem cmentarzy od wielu lat więc i ja dorzucę swój kamyk. Ile było pierwotnie i gdzie znajdowały się wszystkie cmentarze i mogiły tego chyba już nikt nie wie, bo kwerenda w rozmaitych archiwach potwierdza najczęściej brak takowych obiektów albo brak dokumentacji ale według danych polskiego Ministerstwa Spraw Wojskowych w roku 1918 na terytorium całego kraju było ponad milion mogił z okresu Wielkiej Wojny.Z tego w okręgu łódzkim pochowano 100468 żołnierzy w 41393 mogiłach, w tym 5352 bratnich. Z racji zainteresowań tylko pewnymi regionami woj łodzkiego odwiedziłem ponad 80 miejcowości w których znajdowały się lub znajdują sie nadal miejsca ostatniego spoczynku żołnierzy trzech walczących armii. Z tej lczby zachowało się ok 25%. Serdecznie pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.