Skocz do zawartości

I WW -Łódź

Kobieras39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Misia: chyba chodzi o Sędziekowice a konkretnie o Wolę Wężykową. Niestety zdjęcia (jeszcze) nie mam - dwa słowa na temat znajdziesz pod adresem http://pl.wikipedia.org/wiki/Wola_W%C4%99%C5%BCykowa
  • Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
vaderian: chętnie pomogę w opublikowaniu zdjęć cm.IWŚ; sam mam trochę zdjęć na ten temat więc moglibyśmy połączyć siły;
  • 2 months later...
Napisano
Podaje miejscowości gdzie pochowani są żołnierze z I Wojny Światowej:
- Łaznów gm. Rokiciny. Cmentarz parafialny. W latach 60 XX wieku grobów było około
20. Były betonowe tablice z danymi personalnymi pochowanych. Obecnie pozostało około
3 – 5 grobów. Lokalizacja grobów środkowa aleja po prawej stronie – środek cmentarza
(przy kranie z wodą). Pochowani żołnierze niemieccy.
- Srock trasa drogowa Łódź – Piotrków Tryb. Cmentarz parafialny w latach 60 XX wieku
Grobów około 50-70. Jeden duży nagrobek syna brona – oficera niemieckiego. Pozostało
kilkanaście grobów. Kwatera znajduje się przy wejściu na cmentarz po lewej stronie.
Nagrobki żołnierzy niemieckich i wyznania prawosławnego.
- Las wsi Gościmowice trasa drogowa Srock – Baby. Las znajduje się po prawej stronie za
Wsią jadąc ze Srocka do Bab. Lokalizacja cmentarza - bliżej Bab. W latach 60 XX wieku
Cmentarz częściowo ogrodzony był parkanem z kamienia polnego. Już w tym czasie był
Bardzo zaniedbany. Było kilkanaście – kilkadziesiąt (???) grobów. Były to groby żołnierzy
Niemieckich.
- Miejscowość Baby. Przy drodze Będków – Baby – Wolbórz. Przed skrzyżowaniem tej
drogi z droga do Piotrkowa Tryb. W odległości około 150 metrów po prawej stronie. Mogił
kilkadziesiąt. Cmentarz ogrodzony.
  • 3 weeks later...
Napisano

Chciałbym wspomnieć o cmentarzu, a w zasadzie kamieniu upamiętniającym 5-ciu żołnierzy niemieckich poległych 22-XI-1914 w Lesie Łagiewnickim. Na mapach WiG z 1931 widoczne są dwa cmentarze z tego okresu, jeden przy ul Wycieczkowej, po przeciwnej stronie radiostacji drugi na terenie lasku obok działki parafialnej przy ul Antoniego Książka. Trzeci ponoć w pobliżu ulicy Jaskółczej w północno - zachodniej części lasu.(Wg A Gramsz „Las Łagiewnicki i Okoliczne Wsie). Są to okolice w których się wychowywałem i stawiałem pierwsze kroki z wykrywaczem w 1984r. Była widoczna jeszcze pod koniec lat70tych w południowej części lasu pojedyncza mogiła z metalową, nieczytelną już tabliczką. Kamień pamiątkowy został dopiero w tym roku postawiony do pionu. Powstał drewniany płot. W latach 90,kiedy nastał bum na wykrywacze i szeroko pojętą „archeologie wojenną” teren w około kamienia był dosłownie zryty przez tzw. eksploratorów. Jeszcze trzy lata temu w dzień sprzątania ziemi wychowawczyni pobliskiej szkoły pozwoliła dzieciom na zostawienie worków ze śmieciami na tym kamieniu!!!! Z tego co się ostatnio dowiedziałem polegli z wyżej wymienionych cmentarzy zostali ekshumowani jeszcze przed II WŚ, możliwe ,bo na mapie WiG z 1937 już tych cmentarzy nie ma. Po cmentarzach przy ul Wycieczkowej i Jaskółczej nie ma śladu, natomiast przy A. Książka jest działka zarośnięta typową „cmentarną” roślinnością z resztkami nieczytelnych pomników, które jednak nie przypominają tych charakterystycznych dla cmentarzy z I WŚ. Ponoć był to cmentarz zmarłych na tyfus w 1915r. Może ktoś wie cos więcej o losach tych cmentarzy? Dołączam foty kamienia z Lasu Łagiewnickiego, cmentarza w Szczawinie i zaniedbanego cmentarza w Swędowie. Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano
GAŁKÓW MAŁY
Na cmentarzu wojennym w z I Wojny Światowej zostały przeprowadzone prace porządkowe z uwagi na jego bardzo zły stan. Na cmentarzy tym jest pochowanych około 500 żołnierzy ARMII NIEMIECKIEJ I ROSYJSKIEJ poległych w działaniach wojennych w okolicy Gałkówka w 1914 roku. Cmentarz ten znajduje się w lesie i z tego powodu był porośnięty krzakami, drzewami, które w czasie prac porządkowych usunięto. Naprawiono ogrodzenie, wybudowano bramę cmentarna. Zrobiono tablice nas, której wyryto stosowny napis.
Cmentarz ten jest w rejestrach WKZ.
  • 9 months later...
Napisano
Odwiedziłem dziś cmentarz żołnierzy rosyjskicj i niemieckich z I wojny światowej leżacy pomiędzy Pawlikowiacmi a Ślądkowicami. Wieczoerm postaram sie wrzucić fotki.
Napisano
to koledzy z Belchatowa moze by tak zrobili porzadek tak jak my w Lodzi na cmentarzach z 1 wojny wszak red M Jagiello z GW nawoluje do odkurzenia zapomnianej Operacji Lodzkiej
  • 1 month later...
Napisano

Cmentarz znalazłem przypadkowo kilka lat temu na poczatku Olechowa,
odbijajac z Zakładowej.
Na cmentarzu sa zdemolowane nagrobki z XIX w. i w wiekszosci jest
zarosniety.
Moze ktos z Was bedzie wiedział do jakiej instytucji sie zwrocic,
aby troszke go odkopac z krzakow i smieci?

Napisano
witaj na olechowie dziala jakies stowarzyszenie przyjaciol Olechowa jesli sie nie myle to przy szkole podstawowej przy ul Olechowskiej moze tam sprobuj
Napisano
cmenterze niemieckie są jeszcze w Meszczach , Jarostach i przy drodze z Piotrkowa do Rakowa tam gdzie jest obecnie ogrodnictwo no i na cmentarzu w Piotrkowie są jeszcze z 1WW
Napisano
Wracajac do tego kamienia przy ul.Wycieczkowej po drugiej stronie Radiostacji. Otoz smierc niemcow podobno nastapila w roku 1915. W willi Grabowka" kwatere mial sztab niemiecki. Rosyjski samolot wypatrzyl niemcow podczas obiadu jaki spozywali przed willa. Calkowicie ich zaskoczyl , zbombardowal i ostrzelal towarzystwo. Kilku z nich poleglo i wystawiono im wlasnie pomnik z napisami na kamieniu. Byl to podobno pierwsze zniszczenie sztabu przez samolot w czasie I WS. Dokladny opis byl zamieszczony w Dzienniku Lodzkim" bardzo dawno temu.Zdjecie tej willi mialem osobiscie w albumie ze zdjeciami z I WS ktory zostal przekazany przez mojego ojca do Towarzystwa Przyjaciol Lodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie