milbas Napisano 30 Maj 2005 Autor Napisano 30 Maj 2005 Mam pytanko, czy w armii niemieckiej walczyli duńczycy. Pojedyńczy zapewne tak - ale :1. Czy były jakieś oddziały zorganizowane dla duńczyków;2. Czy w 44/45 oddziały duńskie walczyły w kieleckiem lub radomskiem?W ostatni upalny :-) weekend trafiłem w okopie niemieckim z 44/45 r. 2 monetki duńskie 1 i 2 ORE z 1942 roku. Stąd pytanie.PozdrawiamMILBAS
Peiper Napisano 30 Maj 2005 Napisano 30 Maj 2005 W ramach Legionów Antybolszewickich sformowano z duńskich ochotników Freikorps Danemark" w sile 1160 ludzi.Żołnierze tej formacji włączeni byli do Waffen-SS i wysłania w 1942 roku na front wschodni jako uzupełnienie dywizji Tottenkofp. Walczyli międzyinnymi pod Diemańskiem.
milbas Napisano 30 Maj 2005 Autor Napisano 30 Maj 2005 Dzięki za podpowiedzi. A czy ktoś orientuje się, czy szlak bojowy ww. oddziału Wafenn SS biegł przez środkową wisłę ???
Peiper Napisano 30 Maj 2005 Napisano 30 Maj 2005 Z tego co wiem to Legiony zostały rozwiązane przed 1944 rokiem a żołnierze z nich (o ile chcieli ciągle walczyć) zostali wcieleni do ochotniczych dywizji arodowych".Czyli prawdopodobnie Duńczycy ciągle służyli w Tottenkopf - a ta dywizja walczyła nad Wisła - np. wchodząć w skład IV Korpusu Pancernego SS zatrzymała i zniszczyła uderzający w kierunku Warszawy korpus gen. Brusiłowa.
janushew Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 W armii pruskiej już od 18 wieku był zwyczaj zbierania drobnych monetek ze zdobywanych państw jako talizmanów. pozdr
sturmann Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Duńscy ochotnicy przede wszystkim walczyli w pułku Nordland, w 5 dywizji ss Wiking, na bazie którego sformowano następnie 11 dywizje ss Nordland
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.