Skocz do zawartości

duńczycy w wermachcie

milbas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanko, czy w armii niemieckiej walczyli duńczycy. Pojedyńczy zapewne tak - ale :
1. Czy były jakieś oddziały zorganizowane dla duńczyków;
2. Czy w 44/45 oddziały duńskie walczyły w kieleckiem lub radomskiem?
W ostatni upalny :-) weekend trafiłem w okopie niemieckim z 44/45 r. 2 monetki duńskie 1 i 2 ORE z 1942 roku. Stąd pytanie.

Pozdrawiam
MILBAS
Napisano
W ramach Legionów Antybolszewickich sformowano z duńskich ochotników Freikorps Danemark" w sile 1160 ludzi.
Żołnierze tej formacji włączeni byli do Waffen-SS i wysłania w 1942 roku na front wschodni jako uzupełnienie dywizji Tottenkofp. Walczyli międzyinnymi pod Diemańskiem.
Napisano
Dzięki za podpowiedzi. A czy ktoś orientuje się, czy szlak bojowy ww. oddziału Wafenn SS biegł przez środkową wisłę ???
Napisano
Z tego co wiem to Legiony zostały rozwiązane przed 1944 rokiem a żołnierze z nich (o ile chcieli ciągle walczyć) zostali wcieleni do ochotniczych dywizji arodowych".
Czyli prawdopodobnie Duńczycy ciągle służyli w Tottenkopf - a ta dywizja walczyła nad Wisła - np. wchodząć w skład IV Korpusu Pancernego SS zatrzymała i zniszczyła uderzający w kierunku Warszawy korpus gen. Brusiłowa.
Napisano
Duńscy ochotnicy przede wszystkim walczyli w pułku Nordland, w 5 dywizji ss Wiking, na bazie którego sformowano następnie 11 dywizje ss Nordland

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie