Skocz do zawartości

BIELSK PODLASKI I OKOLICE

Fiodor

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie znam. Ale powinno coś być o Wiźnie 1939. Tylko to koło Białegostoku. Nie zagłębiam się bardzo daleko w teren, bo wiesz jak to z żoną u teściów, ale zawsze na jakieś 2 godzinki wyskoczę. Fanty różnorakie wychodzą i z różnych czasów.

Ostatnie wyniki takiej 2 godzinnej wyprawy na I wojenne miejscówki. 6 łusek Mosin I wojna, 2 pociski mosin zwykłe i jeden tępułkowy, 2 guziki carskie zwykłe i jeden łączności posrebrzany, 50 groszy z 1923, kopiejka z 1860, 2 kopiejki z 1900. Pozdro

Szukam od niedawna narazie nastawiłem sie na rejon Lewki (babcia) są tam ruiny carskiego budynku kolejowego oraz stary nasyp kolejowy (1897 r.).Ruiny są zarośniete czekam na wiosne albo jesienią.Na nasypie jest most kolejowy kamienny.Jak się jedzie w strone kleszczel z bielska jest widoczny po lewej stronie na wysokości przejazdu kolejowego w lewkach.Ostatnio wyciągnąłem 4 łuski i 2 kopiejki ale może bedzie lepiej.Dobry teren to stryki i okoliczny las są tam pozostałości chyba po okopanych czołgach jeszcze tam nie byłem jadę w tą sobote.Na jesieni planuje tydzień urlopu do polatania z piszczałą.

Czekam na zdjęcia z wyprawy. A nie wiadomo czy te czołgi to były niemieckie czy ruskie i czy walczyły czy tylko stacjonowały? Czy oprócz tych miejscówek szukałeś jeszcze po okolicy i jak rezultaty? Ja szukam raczej wzdłuż drogi z kleszczel na hajnówkę. Tam są pozycje z I wojny. Pozdro

Zdjęć nie cykałem bo mi padła bateria a nie wziąłem ładowarki.Umocnienia nie wiem po jakich jednostkach jeszcze nie pytałem miejscowych.W kleszczelach też bywam bo moja babcia z tamtąd pochodzi.Mam z tamtąd fajne znalezisko ale jeszcze bez wykywki.Póżniej wrzuce na forum.

Nie kopalem ich w okolicach kleszczel ale za dubiczami cerkiewnymi obok asfaltowej drogi w lesie i na polach. Tak to trudno wytłumaczyć. Któregoś razu wybierzemy się na wyprawę to pokażę dokładnie.Czekam na zdjęcia w przyszłym tygodniu po weekendowych wykopkach i tego tajemniczego fantu. Pozdro

Te umocnienia w lasach po rozpoznaniu u miejscowych okazały się ziemiankami dla uciekającej ludności przed niemcami.Trochę po nich polazilem ale nic ciekawego nie znalazłem.Za to w lesie jest stara cerkiew cmentarna z 1812 r. znalazłem trochę łusek pierwszowojennych i parę monet 1 kopiejkę 1841, 5 groszy 1923 i 10 groszy 1835.Pewnie było by więcej ale okolica była wywieziona żwirem i sporo śmieci.Za to w Augustowie pod bielskiem jest cmentarz I-wojenny i po rozpoznaniu dowiedziałem że na polach są rózne żeczy ale czasu juz nie wystarczyło.Pzdro.

Sory Fiodor że dopiero odpisuje ale jakoś umknęło mi to pytanko.Stare chałupki w bielsku były przeważnie żydowskie i bogatych kupców.Znajdowały się przy dzisiejszych ulicach Mickiewicza i Jagiellońskiej.Część chałupek tam jest do tej pory ale zamieszkane.W niedziele penetrowałem strych starego domu z 1928.Własciciel w latach 30-tych często wyjeżdżał do USA.Przy ul Jagiellońskiej było getto, podczas budowy osiedla(80-lata) podobno złote monety sypały się z pod gąsienic spychaczy.Pół miasta tam grzebało się.Stare chaty są na mickiewicza ale już niewiele.Mego kumpla ojczym ma tam dom i kiedy robił w zeszłym roku porządki ze starego ula sypnęły sie ruble!Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie