Skocz do zawartości

Górny Śląsk-poszukiwania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Elko:)Poszukuje informacji o miejscach na Górnym Śląsku wartych odwiedzenia i gdzie można sie pobawić wykrywaczem:P np. fortyfikacje, pola bitew, jak by ktoś coś wiedział to niech da znać na maila:) suchy17pl@wp.pl , z góry dziękuje:)narka
  • 1 month later...
Napisano
W Sosnowcu tam gdzie teraz budują stuczną góre narciarską jest park i tam jest pełno bunkrów tuneli. Ale już napewno przeszukane. A i tak warto poszukac jeszcze w tych bunkrach ktore nie sa zabetonowane. Morze akurat cos sie wyszuka :)
Napisano
Macie tu stronke o fortyfikacjach na Górnym Śląsku:)

http://149.156.142.12/ows/index.htm

aha i moze byłby ktoś chętny na sprawdzenie tych fortyfikacji w Sosnowcu, jak cosik to piszcie na moje gg: 5563973.
pozdro:):):)
Napisano
DJ MHz, dałbyś jakieś leprze namiary na ten park w Sosnowcu bo niekojarze;/, a bym sie rozejrzał troszke:) bo te wakacje jakieś nudne:(. pozdro dla Was:)
Napisano
Sirhant, może coś więcej o tych monetowych dróżkach w Czarkowie, bo o książętach pszczyńskich to wiem chyba wszystko. Kopię monety a jestem z Tychów więc miałbym dużo bliżej niż na np. jurę. Może razem jakiś wypadzik? :)
  • 3 months later...
Napisano
waffen1987ss - sorry dawno nie bylem na tym forum i chyba czekasz juz rok na moje info co ! ;d;d;d; serdeczne sorry. Ja w Sosnowcu jestem u kuzyna. Bylem z nim kiedys tak jakos za autostrada jakąs jest park i dalej buduja sztuczna gore i sa tory. na lewo jakies ruiny kopalni chyba e niewiem :) . Jakos tak to bylo . kuzynka zapytam powie mi lepiej gdzie to sie znajduje :) . Pozdro :P
Napisano
DJ MHz nic sie nie stało:)teraz i tak nie bede miał czasu tego sprawdzić bo zajmuje sie poszukiwaniami innego bunkra w okolicach Murcek:D:D:D.
pozdrowionka:)
Napisano
wall napisał: A czemu Czarków? co tam się działo? Ćwiklice to jeszcze rozumiem - II WŚ."
Otóż Czarków to też II wojna światowa. Aby dowiedzieć się szczegółów, proponuję sięgnąć po jakiś porządny opis bitwy pod Pszczyną (wszystko jedno czy Przemszy-Zielińskiego, Szubańskiego, Małeckiego itd.. - osobiście polecam książkę Janusza Ryta).
Górny Śląsk to b.dobry teren do kopania jeśli chodzi o II wojnę - zarówno ze względu na 1939, jak i 1945 rok. Żeby jednak wiedzieć, gdzie kopać, należy najpierw postudiować trochę literaturę dotyczącą działań wojennych na tych terenach (i to nie tylko polskojęzyczną - kłania się konieczność podstawowej chociażby znajomości języka niemieckiego) - a tę podstawową w gruncie rzeczy fazę poszukiwań omija szerokim łukiem 90 % ludzi łążących z wykrywaczami...
Napisano
Leuthen ma racje, ale mysle ze nasza literature polskojezyczna to juz kazdy zna, a co do niemieckiej to 99% niestety nie zna jezyka.
Pozdrawiam walla, jak tak na obczyznie, masz czas na poszukiwania?
Napisano
heniek1977, z tym asza literature polskojezyczna to juz kazdy zna" to bym się nie zgodził :-) Moje doświadczenia z poszukiwaczami przeczą takiemu jak podałeś uogólnieniu :-)
Co do literatury niemieckiej... Cóż, pozostaje się obejść smakiem :-) Ja grzebałem w monografiach niemieckich jednostek walczących w 1939 r. na Śląsku, a także we wspomnieniach walczących tu żołnierzy Wehrmachtu, tudzież przeglądałem opasłe tomisko poświęcone walkom o Górny Śląsk w 1945 r. Oj, uczcie się języka niemieckiego poszukiwacze, bo wam wszystkie fanty zakoszę :-))))) Żartuję, więcej czasu spędzam w bibliotekach niż biegając z wykrywką :-)

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Leuthen a masz moze jakies informacje na temat walk na Śląsku w styczniu 45 roku?? chodzi mi o okolice Katowic:)jak byś cos ciekawego mial i jakby nie sprawilo Ci to problemu to przeslij mi je na maila albo napisz na forum:)byłbym bardzo wdzieczny:-)

pozdro:)
Napisano
O walkach w okolicach Katowic w styczniu 1945 r. nic nie mam. Wspomniane tomisko o walkach na G.Śląsku pod koniec wojny przeszukiwałem na prośbę kolegi, a on prosił o odszukanie czegoś o lotnisku Udetfeld.

Pozdrawiam
Leuthen

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie