suchy ss Napisano 27 Maj 2005 Autor Napisano 27 Maj 2005 Elko:)Poszukuje informacji o miejscach na Górnym Śląsku wartych odwiedzenia i gdzie można sie pobawić wykrywaczem:P np. fortyfikacje, pola bitew, jak by ktoś coś wiedział to niech da znać na maila:) suchy17pl@wp.pl , z góry dziękuje:)narka
suchy ss Napisano 28 Maj 2005 Autor Napisano 28 Maj 2005 Elko.Ja jestem z okolic Mysłowic dokładnie Wesoła:) a cio??:>, pozdro
suchy ss Napisano 31 Maj 2005 Autor Napisano 31 Maj 2005 Było by fajnie gdybyśmy razem poszli kopać:D hehe, pozdro
DJ MHz Napisano 16 Lipiec 2005 Napisano 16 Lipiec 2005 W Sosnowcu tam gdzie teraz budują stuczną góre narciarską jest park i tam jest pełno bunkrów tuneli. Ale już napewno przeszukane. A i tak warto poszukac jeszcze w tych bunkrach ktore nie sa zabetonowane. Morze akurat cos sie wyszuka :)
sierhant Napisano 16 Lipiec 2005 Napisano 16 Lipiec 2005 Polecam Pszczyne :) oraz okoliczne wioski(Cwiklice, Czarkow, itd...)
wall Napisano 18 Lipiec 2005 Napisano 18 Lipiec 2005 A czemu Czarków? co tam się działo? Ćwiklice to jeszcze rozumiem - II WŚ.
suchy ss Napisano 18 Lipiec 2005 Autor Napisano 18 Lipiec 2005 Macie tu stronke o fortyfikacjach na Górnym Śląsku:) http://149.156.142.12/ows/index.htmaha i moze byłby ktoś chętny na sprawdzenie tych fortyfikacji w Sosnowcu, jak cosik to piszcie na moje gg: 5563973. pozdro:):):)
suchy ss Napisano 18 Lipiec 2005 Autor Napisano 18 Lipiec 2005 DJ MHz, dałbyś jakieś leprze namiary na ten park w Sosnowcu bo niekojarze;/, a bym sie rozejrzał troszke:) bo te wakacje jakieś nudne:(. pozdro dla Was:)
sierhant Napisano 20 Lipiec 2005 Napisano 20 Lipiec 2005 W Czarkowie bylo uzdrowisko kiedys, fajne monetki podobno tam wyciagaja. Rozne lesnie drozki ktoredy podrozowali ksiazeta itd...:)
suchy ss Napisano 20 Lipiec 2005 Autor Napisano 20 Lipiec 2005 sierhant dzięki:) ale ja bardzie militaria:P:P:P ale dzięki za che pomocy:) pozdrowionka:)
wall Napisano 21 Lipiec 2005 Napisano 21 Lipiec 2005 Sirhant, może coś więcej o tych monetowych dróżkach w Czarkowie, bo o książętach pszczyńskich to wiem chyba wszystko. Kopię monety a jestem z Tychów więc miałbym dużo bliżej niż na np. jurę. Może razem jakiś wypadzik? :)
heniek1977 Napisano 21 Lipiec 2005 Napisano 21 Lipiec 2005 do panów z Tychów- jak na monetki to ja tez sie chetnie przyłączę. Pozdrowienia z Tych(ów).
DJ MHz Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 waffen1987ss - sorry dawno nie bylem na tym forum i chyba czekasz juz rok na moje info co ! ;d;d;d; serdeczne sorry. Ja w Sosnowcu jestem u kuzyna. Bylem z nim kiedys tak jakos za autostrada jakąs jest park i dalej buduja sztuczna gore i sa tory. na lewo jakies ruiny kopalni chyba e niewiem :) . Jakos tak to bylo . kuzynka zapytam powie mi lepiej gdzie to sie znajduje :) . Pozdro :P
suchy ss Napisano 3 Listopad 2005 Autor Napisano 3 Listopad 2005 DJ MHz nic sie nie stało:)teraz i tak nie bede miał czasu tego sprawdzić bo zajmuje sie poszukiwaniami innego bunkra w okolicach Murcek:D:D:D.pozdrowionka:)
Leuthen Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 wall napisał: A czemu Czarków? co tam się działo? Ćwiklice to jeszcze rozumiem - II WŚ."Otóż Czarków to też II wojna światowa. Aby dowiedzieć się szczegółów, proponuję sięgnąć po jakiś porządny opis bitwy pod Pszczyną (wszystko jedno czy Przemszy-Zielińskiego, Szubańskiego, Małeckiego itd.. - osobiście polecam książkę Janusza Ryta). Górny Śląsk to b.dobry teren do kopania jeśli chodzi o II wojnę - zarówno ze względu na 1939, jak i 1945 rok. Żeby jednak wiedzieć, gdzie kopać, należy najpierw postudiować trochę literaturę dotyczącą działań wojennych na tych terenach (i to nie tylko polskojęzyczną - kłania się konieczność podstawowej chociażby znajomości języka niemieckiego) - a tę podstawową w gruncie rzeczy fazę poszukiwań omija szerokim łukiem 90 % ludzi łążących z wykrywaczami...
heniek1977 Napisano 4 Listopad 2005 Napisano 4 Listopad 2005 Leuthen ma racje, ale mysle ze nasza literature polskojezyczna to juz kazdy zna, a co do niemieckiej to 99% niestety nie zna jezyka. Pozdrawiam walla, jak tak na obczyznie, masz czas na poszukiwania?
Leuthen Napisano 4 Listopad 2005 Napisano 4 Listopad 2005 heniek1977, z tym asza literature polskojezyczna to juz kazdy zna" to bym się nie zgodził :-) Moje doświadczenia z poszukiwaczami przeczą takiemu jak podałeś uogólnieniu :-)Co do literatury niemieckiej... Cóż, pozostaje się obejść smakiem :-) Ja grzebałem w monografiach niemieckich jednostek walczących w 1939 r. na Śląsku, a także we wspomnieniach walczących tu żołnierzy Wehrmachtu, tudzież przeglądałem opasłe tomisko poświęcone walkom o Górny Śląsk w 1945 r. Oj, uczcie się języka niemieckiego poszukiwacze, bo wam wszystkie fanty zakoszę :-))))) Żartuję, więcej czasu spędzam w bibliotekach niż biegając z wykrywką :-)PozdrawiamLeuthen
suchy ss Napisano 4 Listopad 2005 Autor Napisano 4 Listopad 2005 Leuthen a masz moze jakies informacje na temat walk na Śląsku w styczniu 45 roku?? chodzi mi o okolice Katowic:)jak byś cos ciekawego mial i jakby nie sprawilo Ci to problemu to przeslij mi je na maila albo napisz na forum:)byłbym bardzo wdzieczny:-)pozdro:)
Leuthen Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 O walkach w okolicach Katowic w styczniu 1945 r. nic nie mam. Wspomniane tomisko o walkach na G.Śląsku pod koniec wojny przeszukiwałem na prośbę kolegi, a on prosił o odszukanie czegoś o lotnisku Udetfeld.PozdrawiamLeuthen
suchy ss Napisano 6 Listopad 2005 Autor Napisano 6 Listopad 2005 aha, spox:) bede musial sam poszukac jakis mapek czy czegos takiego:Dpozdro
suchy ss Napisano 10 Listopad 2005 Autor Napisano 10 Listopad 2005 Waffen??to chyba do mnie bo nicka zmienilem:Da z kad dokladnie jestes??pozdro:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.