Skocz do zawartości

Krzyż żelazny

pol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ostatio wpadł mi w łapki, ten o to krzyż żelazny z 1WŚ.Już trochę go podczysciłem , ale zostało to co najgorsze czyli środek.Próbowałem, go troche szczotkować szczotka mosiężna i powoli zeczeły wychodzić juz niektóre symbole, ale nie chciałbym bym ich uszkodzic.Dlatego prosze pomoc, czy jest jakas inna mozliwosc, mało inwazyjnego czyszczenia, żeby wszystko ładnie wyszło z pod tej rdzy , czy tez nadal mam sie meczyc szczotka. Środek jesli to cos pomoże mocno sie trzyma, widac korony, zarysowuja sie daty, najgorzej tylko ze srodkiem gdzie były liście.Licze na wasza pomoc i podpowiedzi.
Jak możecie to napiszcie mi takze czy zakonserwowac najlepiej taki krzyż juz po oczyszczeniu.

pozdro pol

Elektrolize, jako najbardziej drastyczną z dopuszczlnych form zostawiam na koniec, jak juz nic nie pomoże , to elektroliza dopomoże ehehehehe, ale i tak dzięki zaraz za radę

pozdro pol

Myślę ze elektroliza nie jest metodą drastyczną.Rozmiękcza jedynie rdzę natomiast nie powoduje ubytków metalu.Na Discovery pokazywali rapier wydobyty z dna morza cały obrośnięty rdzą i osadem (podobno bardzo cenny,rękojeść ze złota wysadzana brylantami).Poddano go właśnie elektrolizie.Przepuszczono mały prąd,a kuracja miała potrwać około roku.Wydaje mi się że moczenie w oleju nie zmiękczy rdzy.Ja swoje znaleziska stalowe poddaje elektrolizie i uważam że jest to optymalna metoda.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie