pol Napisano 26 Maj 2005 Autor Share Napisano 26 Maj 2005 Witam wszystkich ostatio wpadł mi w łapki, ten o to krzyż żelazny z 1WŚ.Już trochę go podczysciłem , ale zostało to co najgorsze czyli środek.Próbowałem, go troche szczotkować szczotka mosiężna i powoli zeczeły wychodzić juz niektóre symbole, ale nie chciałbym bym ich uszkodzic.Dlatego prosze pomoc, czy jest jakas inna mozliwosc, mało inwazyjnego czyszczenia, żeby wszystko ładnie wyszło z pod tej rdzy , czy tez nadal mam sie meczyc szczotka. Środek jesli to cos pomoże mocno sie trzyma, widac korony, zarysowuja sie daty, najgorzej tylko ze srodkiem gdzie były liście.Licze na wasza pomoc i podpowiedzi.Jak możecie to napiszcie mi takze czy zakonserwowac najlepiej taki krzyż juz po oczyszczeniu.pozdro pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 26 Maj 2005 Autor Share Napisano 26 Maj 2005 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 28 Maj 2005 Share Napisano 28 Maj 2005 Tak jak monety, namocz w oliwie z oliwek.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 28 Maj 2005 Autor Share Napisano 28 Maj 2005 A jak długo trzymać w tej oliwie??? I czy co jakiś czas przecierać powiedzmy szczoteczką , czy czymś innym ???pozdro pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 29 Maj 2005 Share Napisano 29 Maj 2005 Daj mu dwa tygodnie w oliwie i wtedy dokładnie umyj płynem do garów i twardą szczoteczką do zębów.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 29 Maj 2005 Autor Share Napisano 29 Maj 2005 Okim dzieki tak zrobię , a jak skończe napewno dam zdjątka efektówpozdro pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaraz Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 Ja bym zrobił elektrolizę.Tylko minus zasilacza musisz doprowadzić do stalowej (żelaznej) zardzewiałej blaszki.Prąd do 1A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2005 Elektrolize, jako najbardziej drastyczną z dopuszczlnych form zostawiam na koniec, jak juz nic nie pomoże , to elektroliza dopomoże ehehehehe, ale i tak dzięki zaraz za radępozdro pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaraz Napisano 2 Czerwiec 2005 Share Napisano 2 Czerwiec 2005 Myślę ze elektroliza nie jest metodą drastyczną.Rozmiękcza jedynie rdzę natomiast nie powoduje ubytków metalu.Na Discovery pokazywali rapier wydobyty z dna morza cały obrośnięty rdzą i osadem (podobno bardzo cenny,rękojeść ze złota wysadzana brylantami).Poddano go właśnie elektrolizie.Przepuszczono mały prąd,a kuracja miała potrwać około roku.Wydaje mi się że moczenie w oleju nie zmiękczy rdzy.Ja swoje znaleziska stalowe poddaje elektrolizie i uważam że jest to optymalna metoda.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 2 Czerwiec 2005 Share Napisano 2 Czerwiec 2005 Elektroliza jest bardzo dobra, ale wymaga wprawy i zaplecza technicznego. Łatwo spie... taki drobiazg. A i tak elektrolizę można w razie braku efektów innych metod wykonać.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.