Gość Napisano 15 Marzec 2002 Share Napisano 15 Marzec 2002 Panowie zadałem sobie trud i przejrzałem całą zawartość forum. Co mi się rzuciło w oczy to fakt, że prawie wszystkie wypowiedzi dotycza spraw z okresu II w. św. Natomiast każdy zdaje sobie sprawę, że przez ziemie Polski przez setki lat przetaczały sie różne działania wojenne. Czy są wśród nas ludzie, którzy specjalizują sie w poszukiwaniach reliktów tych dawnych wojen z np. XVII, XVIII i XIX w? Czy w ogóle można coś ciekawego z tych wieków jeszcze znaleźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2002 Share Napisano 16 Marzec 2002 Można,ale będziesz miał konserwatora na głowie jeżeli się za bardzo rozgadasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2002 Share Napisano 16 Marzec 2002 Od kilku miesięcy zajmuje mnie pewna bitwa ze schyłku XVIII wieku.Przypadkiem byłem tam w pobliżu i tereny te okazały się nader obiecujące - zero działalności rolniczej - pastwiska, nieużytki, bagnisty ciek wodny. Bitwa była średniej wielkości ale przy tych warunkach terenowych na pewno coś się zachowało. A więc najpierw była wizyta w terenie, teraz jest poszukiwanie materiałów w literaturze - mam już dokłdny opis bitwy - ustawienie wojsk, przebieg oraz efekt bitwy. Interesują mnie wszelkie pozostałości po bitwie oraz lokalizacja grobów - w żadnej literaturze nie znalazłem o tym wzmianki.Mam też pytanie dotyczące tego okresu - XVIIIwiek - co to jest flesza - wiem, że rodzaj umocnień polowych ale dokładnie co to jest to nie wiem.Proszęo pomoc.Bogdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marzec 2002 Share Napisano 17 Marzec 2002 O jakiej bitwie piszesz bogdan? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.