Skocz do zawartości

Skarby

Gość wetar

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie zadałem sobie trud i przejrzałem całą zawartość forum. Co mi się rzuciło w oczy to fakt, że prawie wszystkie wypowiedzi dotycza spraw z okresu II w. św. Natomiast każdy zdaje sobie sprawę, że przez ziemie Polski przez setki lat przetaczały sie różne działania wojenne. Czy są wśród nas ludzie, którzy specjalizują sie w poszukiwaniach reliktów tych dawnych wojen z np. XVII, XVIII i XIX w? Czy w ogóle można coś ciekawego z tych wieków jeszcze znaleźć?

Od kilku miesięcy zajmuje mnie pewna bitwa ze schyłku XVIII wieku.Przypadkiem byłem tam w pobliżu i tereny te okazały się nader obiecujące - zero działalności rolniczej - pastwiska, nieużytki, bagnisty ciek wodny. Bitwa była średniej wielkości ale przy tych warunkach terenowych na pewno coś się zachowało.
A więc najpierw była wizyta w terenie, teraz jest poszukiwanie materiałów w literaturze - mam już dokłdny opis bitwy - ustawienie wojsk, przebieg oraz efekt bitwy.
Interesują mnie wszelkie pozostałości po bitwie oraz lokalizacja grobów - w żadnej literaturze nie znalazłem o tym wzmianki.
Mam też pytanie dotyczące tego okresu - XVIIIwiek - co to jest flesza - wiem, że rodzaj umocnień polowych ale dokładnie co to jest to nie wiem.
Proszęo pomoc.
Bogdan

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie