lain Napisano 17 Maj 2005 Autor Napisano 17 Maj 2005 wykopalem dzis 2 zetony(?)pierwszy awers: 15(duze) A.H. (male)rewers : M.Mann Kattowitz--------------------------drugi zeton mnie zniszczyl i powalil na ziemie.powiem szczerze ze jestem niepijacym alkoholikiem awykrywacz jest dla mnie jednym z ratunkow przed alkoholem.wiec oto co dzis wykopalem:awers:Odznaka Starego Pijaka (naokolo) narysowany kufel piwa posrodku.rewers:Pij na starość pij bracie.(naokolo) narysowany patyk z siatka(?) posrodku.heh.zeton ma 3 cm srednicy wiec jest dosc duzy.wyglada tez na dosc stary.jak go znalazlem kumpel i ja smialismy sie dobre 5 minut.ktos ma pomysly co to takiego,z jakiego okresu?moze ktos juz trafil na taki wypas:)
elnio Napisano 17 Maj 2005 Napisano 17 Maj 2005 Te pijackie żetony widywałem w różnych wersjach - mniejsze, wieksze, grubsze i cieńsze, ale napisy i rysunki awersu i rewersu zawsze były mniej więcej takie same.To są współczesne wynalazki (ostatnie dziesięciolecia).
KudłatyHD Napisano 18 Maj 2005 Napisano 18 Maj 2005 ciekawe do czego służyły?? hehhe, może talony na darmowe piwo:D
YoWheris Napisano 18 Maj 2005 Napisano 18 Maj 2005 oj Kudłaty. Nic tylko piwo ci w głowie. A z drugiej stony sam jestem ciekaw pochodzenia i wieku tych żetonów. A znalezisko świetne, hehe.
GoAr Napisano 20 Maj 2005 Napisano 20 Maj 2005 Poproszę o dokładne informacje na temat żetonu z Katowic (najlepiej zdjęcie)na adres: arek_gosc@poczta.onet.plPozdrawiamGoAr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.