Peter 1 Napisano 17 Maj 2005 Autor Napisano 17 Maj 2005 Witam kupiłem niedawno detektor Salamndra. Instrukcja obsługi jest dosyć skromna i nie wiem do końca na jakich ustawieniach najlepiej pracować. Sa tam 3 tryby pracy G, I i II, balans gruntu i strojenie. Jeśli ktoś ma doswiadczenia w pracy z tym wykrywaczem to prosiłbym o wskazówki.Z góry dzieki.
tominml Napisano 5 Lipiec 2006 Napisano 5 Lipiec 2006 także by mi się przydało trochę info na ten temat. W prawdzie chodzę z nim juz spory czas ale nie używam dyskryminacji bo nie potrafię jej odpowiednio ustawić.pozdrawiam
SWaldek Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 Zasada jest wprawdzie prosta. Podstawowe ustawienie to przełacznik pracy na G(balans gruntu) wtedy działa regulacja dostrojenia do gruntu, czułość i regulacja wzmocnienia głosu.Balans bruntu ustawiasz juz na miejscu poszukiwań w ten sposób, że opuszczasz sondę nad ziemię ok 5cm naciskasz RESET i unosisz sondę do góry obserwując wskazanie miernika.W dobrze wyregulowanym balansie wskazówka odchyli sie minimalnie przy operacji unoszenia sondy. No i wtedy rozpoczynasz przemiatanie.W tej pozycji sonda będzie reagowała na wszystkie metale i żelazo i kolor stąd po natrafieniu na obiekt przesówasz sondę na bok gdzie nie ma już sygnału, przełączasz przełącznik rodzaju pracy na D(dyskryminacja)i powracasz nad miejsce sygnalizowane wczesniej.Stopień dyskryminacji pozwala odrzucać (nie sygnalizować) coraz to większe żelazo.W zależności od wersji wykonania może to być zrobione na przełączniku lub na potencjometrze.Stopień wielkości odrzucanego żelaza nalezy sobie wyeksperymentować.Jezeli powracająca sonda daje sygnał to interpretacja jest taka ,że masz do czynienie z kolorem lub żelazem większym niż te ktore ustawileś na dyskryminacji do odrzucania.Wazne aby pamietać o akceptowaniu wszystkich nastaw i przełączeń przyciskiem RESET i w trakcie przemiatania na dyskryminacji utrzymywać jednakowy poziom odległosci od ziemi.RESET wykonuje sie ok 10cm nad ziemią a następnie sondę opuszcza się jeszcze niżej.Może mało czytelnie opisałem ,ale jeżeli będziesz chciał to kiedyś napisałem instrukcję do F555 (tez statyk kolejna wersja SALAMANDRY) popartą zdjęciami, jak znajdę a będziesz potrzebował pisz na maila to podeslęPozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.