Skocz do zawartości

mała encyklopedia faktu

godles

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!Polecam dzisiejsze wydanie faktu , gdzie zamieszczona została pierwsza część małej encyklopedii faktu" dotyczacej drugiej wojny światowej a mianowicie 1939-1940.Koolejne bedą dotyczyły następnych lat.
Napisano
jest kilka fajnych zdjec,ale mimo wszystko kicha no ale za 1zl coz innego i to jeszcze wydane w fakcie" papier jak program TV hehe
Napisano
kicha straszna jak ktos kupil to prosze zajzec na str 14 i przeczytac ostatnie zdanie w czerwonym polu pzdr ale niektore zdjecia sa fajne to fakt
Napisano
Witam. Ja też Faktu nie kupuje ale się przełamałem.Ogólnie dodatek jest niezły, pamiętajmy że jest to skierowane do przeciętnego czytelnika a nie do maniaków którzy poznają czołg po traku a samolot po nicie.Zastanawia mnie za to wypowiedź pana Alaina Besankona który twierdzi że Warszawe zniszczyli Rosjanie. Pan jest Francuzem co wiele tłumaczy ale głupoty chyba nie.
Napisano
do magach 7 wiec to jest tak cytuje Zolnierze piechoty czesto przy dlugim forsownym marszu bandazowali lydki by wzmocnic nogi i siedzi facet z wasiskami w helmie w owijaczach pzdr
Napisano
wrzucil bym caly skan tej strony ale jest za duzy i za dzuo wazy :( w kazdym razie wrzucilem 2 najwazniejsze fragmenty:tekst i andaze" wzmacniajace nogi. :)
Napisano
Skoro pierwsza część obejmuje lata 1939-1940 to co u licha robi tam rycina Kościuszkowców str.14. Chyba jest po to, aby dzielić , kłócić i poróznić czytelników. Bo wrzesniowe wojsko było jak malowane a LWP gorsze i proste. Tak chyba nie powinno być. Chyba ,że ja inaczej interpretuję tekst tej gazety. Brak w gazecie chronologii, zdjęcia z Bitwy o Wieka Brytanię przed zdjęciami z Dunkierki. Skoro sami odbiegamy od prawdy historycznej nawet w takiej gazecie , która dotrze do wielu , wielu ludzi, to jak możemy póżniej domagac się aby inni pisali to co jest dla nas wygodne. Skoro gazeta ogólnopolska decyduje sie na wydanie podobnej wkładki , powinna sie do tego przyłożyć i szanować czytelników nawet takich , których historia wcale nie interesuje.Głupoty juz dosyć napisano.
Napisano
Ale fakt to nie da sie ukryc gazeta plotkarska, wiec bledy beda na pewno. A Ty nie wiedziales, ze Kosciuszkowcy walczyli w latach 1939-1940??? :):P
Kolejny blad to donosnosc praktyczna MP-40 wg nich 70m a ja przeczytalem na stronie www poswieconej temu pistoletowi maszynowemu ze 100m. Ale dla wiekszosci ludzi to nie ma roznicy. To samo tyczy sie szybkostrzelnosci w fakcie 80-90 a z tego co przeczytalem na ww. stronie to 350-500 strzalow na minute. Ale tak jak powiedzialem takie szczgóły wieekszosci ludzi nie interesuja.
Strona z ktorej bralem info:
http://www.waffenhq.de/infanterie/mp40.html
Napisano
Ha, przeciez to niemiecka gazeta jest. Taka encyklopedie" gimnazjalisci moga zrobic i podejrzewam, ze bedzie tam mniej bledow niz w tym co wysmarowali experci" owej gazety, ktorej tytul ma niewiele wspolnego z zawartoscia. Na stronie 3 i 5 podaja liczebnosc wojsk i roznice siegaja nawet 1000 smolotow. Miec tysiac i nie miec to juz 2 tysiace;) Str 6: ...naszym lotnikom udalo sie stracic ok 600 maszyn wroga." Nie jestem expertem, ale razem z opl nie stracili chyba newet 300. Pewnie jest tu wiecej takich kwiatkow. Nie chce mi sie nawet tego czyatc do konca. Kurcze, moze zalozyc im jaks sprawe o falszownie prawdy historycznej?;)
Napisano

A ja znalazlem pewnego rodzaju ciekawostke-zagadke ktora swiadczy o znakomitym polskim wywiadzie ktory potrafil wykrasc wszystko nawet karabin ktory nie wszedl jeszcze do produkcji. Nie zrozumcie mnie zle ale w podpisie jest napisane ze jest to rok 1939 a 2 od prawej partyzant trzyma nic innego jak PPSH :))No chyba ze mam omamy wzrokowe. Zreszta nie on jeden ma PPSH doliczylem sie 4 w tym jednej z okraglym magazynkiem. Jezeli sie myle to mnie poprawcie.

Napisano
No i co z tego ze błedów bez liku?Ale zdjecia ładne(nawet kolorowe).jak już pójdzie całosc to wtedy wyda się zeszyty ze sprostowaniem9znowu kilkanascie numerów które pójdą w dużym nakładzie które kupi ilestam ludzików którzy znowu wywalą ileśtam błędów i znowu się wyda zeszyty ze sprostowaniem .............).A kasa na konto spływa.
Pozdrawiam
Napisano
Chyba sie nie mylę Panzerku co?Hi hi hi.Nie koniecznie żydowską tylko pokaz mi jakiekolwiek wydanie gazety na jakikolwiek temat wolne od błędów?
Pozdrawiam
Napisano
Bledy moga sie trafic zawsze, ale oni tutaj wala nimi jak widoczna wyzej pepesza z 1939 r. Chyba owine lydki bandazami i przebiegne sie z 70 metrow;) Podobno ruch sprzyja prztswajaniu wiedzy, a ja dzis kilku nowych rzeczy sie dowiedzialem. Wiecie co jest najlepsze? Jutro wychodzi drugi numer!!!:)
Napisano
Str 15 czerwona ramka pt Elegancja ułanów i podhalańczyków a tam m inn ....18 września 1939 roku ostatnie oddziały ułanów zostały rozbite pod Warszawą"
str 17 Ten samolot zadał Niemcom straty m inn.2 września 1939 roku PZL.23.B z 21 eskadry zbombardował fabrykę w Oławie.wykonał tym samym pierwszy atak na terytorium Niemiec w II wojnie.
Napisano

Te mundury nie przypominaja mundurow afrika korps. Jak sie myle to poprawcie. Ta encyklopedia" to jedna wielka komedia.
Jedynie w ten sposob udalo mi sie sformatowac fotke zeby sie zmiescila na stronie.

Napisano
Jeśli chodzi o fachowość" artykułów o temetyce militarnej to kompletnie rozwalił mnie rok temu artykył o Pikniku Naukowym w Warszawie, gdzie MWP prezentowało TKS-a. Faktung" pokazał zdjęcie TKS-a a pod zdjęciem następujący podpis ( specjalnie go sobie zapisałem ):
Oto czołg rozpoznawczy TKS. Robi wrażenie. Na pikniku dowiemy się dokładnie do czego służył oprócz rozpoznania. Bo jak widać z przodu ma groźnie działo. "

Takie drobne prawie OT.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie