Albert Napisano 6 Maj 2005 Autor Napisano 6 Maj 2005 Takie pytanko mam !CZy w 1939 roku byly juz uzywane w Wehrmachcie klamry stalowe i czy byly malowane tak jak w pozniejszym okresie wojny???wiem ,ze na 100 % byly aluminiowe...ale czy byly malowane???Licze na pomoc!Pozdrawiam!
Frozzer Napisano 6 Maj 2005 Napisano 6 Maj 2005 nie bylo klamer stalowych, a klamry aluminiowe byly malowane na zielono
Albert Napisano 7 Maj 2005 Autor Napisano 7 Maj 2005 Dzieki Frozzer za pomoc!A wie ktos od kiedy byly uzywane stalowki???Pozdrawiam
marcinkappa Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Ja posiadam stalową klamrę WH ze skórka datowaną na 1940 rok, wydaje mi się oryginalnie przyszytą.Podobnie mam pas sygnowany rokiem 1940 (Franz Brehme, Wallsrode)posiadający stalowy hak.1942 to chyba gruba przesada jeśli chodzi o wprowadzenie stalowych klamer.
Albert Napisano 8 Maj 2005 Autor Napisano 8 Maj 2005 Dzieki Marcin za lekkie rozjasnienie sytuacji!Mnie wydaje sie ,ze stalowe klamry byly juz w 1939 roku...bo skoro podczas 1 wojny stosowali stalowki to dlaczego nie mieliby wykorzystac tej techniki w 1939 roku i przed!Pozdrawiam!
Frozzer Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 ja napisalem tylko, ze wczesniejszych nie widzialem niz z 42 roku :)marcin a czy klamra sama w sobie nie posiada zadnych sygnatur?poza tym ladna klamra, moze jest na zbyciu? :>
marcinkappa Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 No niestety, klamra sama w sobie nie posiada sygnatur, gdyby takowe były to temat byłby praktycznie w 100 % wyjaśniony, a tak to zawsze jest cień wątpliwości co do mojej skórki przy klamerce (czy jest oryginalnie przyszyta),ale ciesze się że ktoś poruszył ten temat no i w końcu nie od dziś wiemy, że w naszej pasji jest wiele niejasności i zagadek, i to jest piękne :))Ale tak jak mówię, posiadam jeszcze pas z 1940 r. i on też ma stalowy hak, pomalowany nota bene farbą tego samego koloru co pokazana klamerka, to też jakiś argument przemawiający za stalówkami już w roku 1940.Klamra niestety nie jest na zbyciu, ponieważ jest dokładnie w takim stanie który najbardziej w klamrach mi odpowiada, przetarcia, zniszczenia itd. używana, ale jak to się mówi well used" :))pozdrawiamMarcin.
Albert Napisano 8 Maj 2005 Autor Napisano 8 Maj 2005 Ciesze sie ,ze ten watek sie rozwija!!!Moze wspolnie ustalimy i rozwiazemy ta zagadke!Moze ktos z was ma klamre stalowa z data 1939...???CZekamy panowie ,moze ktos sie znajdzie!Pozdrawiam!
marcinkappa Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 No dobra, temat chyba ciekawy, skoro szukamy najstarszej klamry stalowej WH to poszukajmy jeszcze najmłodszej, najpóźniejszej klamry aluminiowej WH, obstawiam że w 1942 r. jeszcze mogły być takowe produkowane, jak myślicie? Rok 1943 chyba już odpada, ale może ktoś takie posiada, proszę się pochwalić.Ja mam ciekawą klamrę aluminiową z 1942, ale tzw. policyjną, więc się chyba nie liczy. Wieczorem zamieszczę jej fotki.
marcinkappa Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 Na amerykańskich stronach kolekcjonerskich klamra stalowa WH nazywana jest pattern 1940", myślę że chłopaki wiedzą co piszą, tak więc klamer stalowych w 1939 raczej na 100 % nie było, za to pokazana przeze mnie powyżej z 1940 r. wydaje się być ok, byłaby to w takim razie jedna z pierwszych stalówek.
marcinkappa Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 Czy ma ktoś klamry aluminiowe z 1943 r.? Czy takowe były jeszcze w 43-cim produkowane?Prosimy o fotki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.