Skocz do zawartości

nowy nr Odkrywcy

ariks

Rekomendowane odpowiedzi

Ponad rok temu wprowadzilismy na stronie mozliwosc oceniania kolejnych numerow odkrywcy. Testowo zostaly tam umieszczone cztery numery. Niestet zainteresowanie ocenianiem odkrywcy bylo prawie zadne. Nie wiem z czego to wynikało i pewnie sie nie dowiem. W kazdym razie mysle ze tworcy Odkrywcy sa otwarci na wszelkie negatywne i pozytywne oceny gazety. Ale panowie ocenianie numeru ktory sie jeszcze nie ukazal w sprzedazy jest calkiem niepowazne. A ocenianie go przez osoby ktore deklaruja ze wogole go nieczytaja jest ... sami sobie odpowiedzcie jakie.
Dlatego bardzo prosze: jesli ktos chce zaopiniowac jakies teksty w odkrywcy to po pierwsze powinien je przeczytac! Po drugie merytorycznie odniesc sie do ich tresci!
Czytelnicy Odkrywcy maja bardzo rozne zainteresowania wiec nie kazdy numer moze wszystkich zadowolic. To fakt! Ale to jest wlasnie piekne że nasi czytelnicy mają rózne poglądy, różne hobby i dzieki temu moga się wymieniać swoimi pasjami, historiami i czytać gazetę która próbuje dla każdego z nich znaleść interesujące tematy.
Życzę miłej lektury.

co tu duzo pisać wystarczy ze zobaczyłem jakie są poruszone tematy w nowym numerze i dla mnie to juz wystarczy ! Wspominam niezwykle miło Archeologię Wojskową która była bdb pod każdym względem !!! Uwazam po kilku numerach z tego roku iz Odkrywca spada w dół dlatego przestałem go kupowac wystarczy ze przegladnę w ''saloniku - Ruchu'' i to wystarczy !!!!!

Proponuje czytać co się pisze ja wypowiadałem się na temat kwietniowego numeru.Czta tą gazete cała rodzinka 4 osoby i wszyscy bylismy zawiedzeni nudnością tego numeru.Nie wypowiadałem sie na temat majowego.A propo zainteresowań to wszyscy mamy chyba jednakowe poszukiwanie-odkrywanie-zbieranie.Może sie mylę, ale to my czytelnicy oceniamy gazete bo jest ona tworzona dla nas.A moze odwrotnie ?

Ja tez mam pytanie...

O czym jest artykul Skarb dla zuchwałych"? Nie jest opisany nawet w skrocie. Wydaje mi sie ze w gazecie dla odkrywcow, jeden z niewielu tematow eksploracyjnych" powinien miec przynajmniej skrocona notke o jego zawartosci. Czy tytul ma sie specjalnie kojarzyc ze lotem dla zuchwalych"? Zapowiadaloby sie ciekawie, ale moge zrozumiec niektorych czytelnikow, ktorym nie chce sie isc do kiosku kupowac pisma tylko dla ladnego tytulu eksploracyjnego. Czy nie mozna tez informacji o zawartosci kolejnego numery publikowac troche wczesniej?

pozdr
robert_kudelski

Drodzy Czytelnicy.Trudno dyskutować z poglądami typu: iepodoba mi się bo nie..." lub ostatni numer jest do bani"... i nic wiecej.Oczywiście każdy ma prawo do osobistej oceny. Ilu Czytelników tyle poglądów, związanych z przeróżnymi zainteresowaniami,pasjami i oczekiwaniami swego" w gazecie. Staramy się sprostać oczekiwaniom Czytelników, każdą konkretną krytykę bierzemy pod uwagę budując kolejny numer. Chcąc uzyskać od Czytelników jak najwięcej wskazówek, udostępniliśmy na stronie możliwość oceny - efekt jak widać... Skierowaliśmy do Was ankietę.Jej ocenę szczegółowo przedstawimy w numerze czerwcowym. Jedno mogę napisać w tej chwili. Ilość ankiet,która dotarła do redakcji przerosła nasze najśmielsze oczekiwania! A wnioski, oczekiwania, sugestie co do zawartości przyszłych numerów,tematy jakie Czytelnicy chcą widzieć w Odkrywcy... niezmiernie nas zaskoczyła! w sensie pozytywnym oczywiście,bo jest to ogromna podpowiedź i współpraca z redakcją.
Zdajemy sobie sprawę i Wy też to doskonale wiecie, że nie ma możliwości, aby wszystkich zadowolić. Grupa fortyfikatorów oczekuje art. tylko i wyłącznie o twierdzach, fortach itp. Kolekcjonerzy domagają się coraz więcej tematów dotyczących ich pasji. Poszukiwacze ślą listy o swoich znaleziskach... pisane w specyficzny sposób, prosząc o pomoc w uzyskaniu pozwolenia.Inni dzwonią, opowiadają, przysyłają swoje teksty z prośbą... o niepublikowanie ich na łamach gazety. Z wiadomych względów. Żadna jednak podpowiedź, czy słowa krytyki nie pozostają bez uwagi z naszej strony o ile merytorycznie odnoszą sie do treści.
Numer majowy z racji tego, że obchodzimy 60.rocznicę zakończenia II wojny poświęcony jest w większości temu wydarzeniu. Jak większość prasy polskiej. Niemniej jednak można poczytać o wielu ciekawych tematach. Od tematów poszukiwawczych, przez fortyfikacje czy wędrówka po Bieszczadach. Zapraszam to lektury, a potem do obiektywnej oceny.
Trochę zaskoczyło nas pytanie o czym jest art.Skarb dla zuchwałych"? Rufus, poszukiwacz z Bielska opisał bardzo dokładnie swoje znalezisko, z którego jest dumny i chciał się swoim odkryciem podzielić z innymi. W Odkrywcy wiele jest takich artykułów przysłanych nam przez poszukiwaczy- Czytelników. Jedni odnajdują sztandar, inni pojazd na plaży, czy osiem ciężarówek w Zalewie... inni odznaki dla Niemieckich Matek. Bardzo lubimy te art. bo to samo życie... a nie tylko i wyłącznie kompilacja materiałów archiwalnych z minimalną pracą twórczą Autora... Może nieuważnie czytałeś Robercie? A to, że tytuł skojarzył Ci się z niegdyś popularnym filmem... no cóż. Redakcja nie może brać za to odpowiedzialności. Trochę się rozpisałam, ale kończąc, proszę Was tylko o jedno - bądźcie obiektywni.
Pozdrawiam wszystkich
Izabela Kwiecińska

Kolezanko Redaktor
ja nie czytalem tego artykulu. Znalazlem zajawke na stronie Odkrywcy i chcialem sie dowiedziec o czym jest. Taka jest rola zajawki. Pod haslem Skarb dla zuchwalych" w moim pojeciu miesci sie brawurowa akcja majaca na celu dotarcie do ukrytego majatku.
Osobiscie nie bardzo zgadzam sie z koncepcja zeby majowy numer poswiecic rocznicy zwyciestwa. Nie zapominajmy ze Odkrywca jest dla odkrywcow a nie jedynie pasjonatow historii. Koncepcja pisma zaczyna oscylowac wokol spraw ogolnych wydarzen XX wieku odbiegajac od kontekstu jadra - spraw zwiazanych z ukrywaniem, poszukiwaniem i wreszcie odkrywaniem. Taka idea powinna przyswiecac Odkrywcy. No chyba ze sie myle... Majowy numer trzeba poswiecic zwyciestwu, ale czemu nie w kontekscie:
- konczy sie wojna, zaczynaja sie ukrycia i pierwsze odkrycia.
- upada Rzesza, niemieccy naukowcy sa poszukiwani przez wywiad amerykanski, radziecki i brytyjski - czy mialo to miejsce w Polsce?
- zwyciesto nad faszyzmem, a na Ziemiach Odzyskanych wciaz dzialaja grupy dywersyjne, dysponujac bronia i pieniedzmi ukrytymi w podziemnych skrytkach - czy mozna znalezc ich pozostalosci?
- zwyciescy biora wszystko - jak Rosjanie przejmowali niemieckie technologie wojenne - penetracja poligowow V-2 w Polsce, zajecie tajnych obiektow na Pomorzu
- nowe rzady w POlsce - jak AK starala sie walczyc o niepodleglosc - skrytki oddzialow AK i ich zawartosc.

to sa wszystko fascynujace tematy laczace sie z dniem zwyciestwa". do tego dochodza lokalne odkrycia...
pisanie w Odkrywcy o Jalcie, Poczdamie i innych sprawach ktore byly walkowane przez tysiace mniej lub bardziej wybitnych historykow jest chyba nie na miejscu. Ja rozumiem role edukacyjna ale czemu nie w innej formie? Dlaczego nie po linii ideologicznej pisma dla odkrywcow?
Bo gdzie jest miejsce na przygode w artykulach o Jalcie, nowym porzadku, o zatknieciu flagi? Jest pelnia wiosny, rewelacyjna pogoda, budzi sie chec pojechania po przygode, po odkrycie.
Wybacz zbyt dlugi wywod. Siedze jako jeden z nielicznych w pracy i lekko mi sie nudzi...

pozdr
robert_kudelski

Izabelo ruda,

nie bylem jeszcze w Empiku. Nie znam zawartosci nowego numeru. Na stronie http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=aktualny_numer
znalazlem tylko informacje - Skarb dla zuchwalych" str. 14.
Poniewaz interesuje mnie tematyka czysto" poszukiwawcza to chcialem sie dowiedziec czegos na temat zawartosci artykulu. Stad moje pytanie. Z permanentnego barku czasu nie szukam dziur, podtekstow, nie mam na celu prowokacji.
Ciesze sie jednak ze moje uwagi zaklasyfikowalas (-liscie? - juz mi sie myla osoby w ktorych piszesz) do dzialu konkretne" :)

pozdr
robert_kudelski

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie