jary30 Napisano 27 Kwiecień 2005 Autor Napisano 27 Kwiecień 2005 Zdaję sobie sprawę, że na podstawie tak mało dokładnego rysunku będzie to bardzo trudne ale stan monety na chwilę obecną nie pozwala na wykonanie czytelnego zdjęcia czy skanu, moneta ta jest własnością kolegi i prawdę mówiąc ja jej jeszcze nie widziałem przekazał mi tylko ten rysunek i to, że jest wykonana z mosiądzu lub złota(?) prosząc o pomoc w identyfikacji, niestety ja nie byłem w stanie nic znaleźć ale może ktoś na tym forum będzie mógł coś o niej powiedzieć.
arsaces Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Jedyne co mi przychodzi na myśl to, że jet to moneta 2 sou z okresu Rewolucji Francuskiej (1792) z Ludwikiem XVI na awersie a na rewersie z wieńcem, w którym jest czapka frygijska na pęku rózeg liktorskich. Napis na rewersie (sorki, nie znam francuskiego) to chyba la Nation - naród", a Loi - prawo"i chyba la roi- król" tego ststniego nie jestem pewien. moneta na 100% nie jest złota tylko z jakiegoś mosiądzu. Ciekawostką jest fakt, że na awersie jest napis - już nie z Bożej łaski król Francji i Nawarry" ale król Francuzów". Monety te miały znikomą wartość - we Francji królowały wtedy inflacyjne papiery - asygnaty i monetki te znikały z obiegu jako pamiątki. Podobno metal na nie uzyskiwano z tego co udało się skonfiskować a więc np. dzwonów kościelnych czy nieużytecznych armat...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.