Skocz do zawartości

Stare Zdjęcia chyba z Łodzi

jagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamieszczam kilka fotografi z widokami chyba starej Łódzi (prawdopodobnie rok 1916 tak głosi napis pod jednym ze zdjęć) Ciekae są dwa zdjęcia grupowe na jednym są weterani 1863 r. a na drugim.... No własnie jakieś pomysły. To zamieszczone obok to wygląda mi na ołtarz boczny z łódzkiej Katedry,ale.... No właśnie w jakich latach wybudowano łodzką katedrę?
Pozdr. MJ

Napisano
szkoda że w każdej książce o Tymienieckim jest to samo zdjęcie które zamieściłeś u dołu...więc ci nie pomoge w tej sprawie.
co do fotki z ulicą to serio sie zastanawiam co to za miejsce bo kierowałem sie kościołem..... najbardziej przypomina ten na Placu Kościelnym..NMP ale w Lodzer Zeitung - z czego wszyscy potem korystają pisząc o Łodzi ten budynek ma inną część... krżyzowa? tak to sie nazywa? - (ta przybudowka za wieżami hehe) na fotce jest bardzo uboga... w rzeczywistości miala inna konstrukcję.
Moim typem jest kościół do którego dochodzi ul Roosvelta czyli patrząc z tej perspektywy jest to ulica piotrkowska bo i tak przedtem pisałeś ze ten pochód jest na piotrkowskiej... gdyby to była zachodnia to ulca w tym miejscu schodziłaby w dół lekko.
no jestem pewien już chyba.
pozdrawiam.
Napisano
Nie mam 100% pewności czy to piotrkowska ale takie odnosze wrażenie. Nawet nie mam pewności czy to Łódź. Fotografie pochodzą familijnych zbiorów a że moja rodzina od pocz. XIX w. jest związana z Łodzią i Pabianicami dlatego obstawiam Łódź. Może ktoś wie gdzie oprócz Piotrkowskiej mogły odbywać się takowe pochody. Może jest jakiś ślad w kronikach miejsklich.
Pozdr. MJ
Napisano
Fotografie tymienieckiego ściągnołem ze strony Urzędu Miasta Łodzi. nie wiek kiedy była owa fotografia zrobiona ale podejżewam ze na pocz. lat 30. A moje fotografie podobno pochodzą z 1916 r. Więc człowiek mogł się nieco zmienić. Ale wydaje mi sie że jest dość duże podobieństwo.
Pozdr. MJ
Napisano
pochod jest jak dlamnie na pietrunie
a mniej wiecej na przeciwko obecnego empiku na pietrynie tak sadze (mowie o 3 zdjeciu )

5 sdjecie w tle to musi byc katedra komin poprawej to rejon politechniki i targow lodzkich (?)
ale ulica to raczej nie pietryna
Napisano
Wydaje mi się ze zdjęcie z kosciołem w tle to może być stary rynek. Ale ul zgierską biegną tory tramwajowe których na tym zdjęciu nie ma. Być może jeszcze ich w 1916 nie było. Druga charakterystyczny element fotografii to kościół. Wydaje mi się iż jest to świątynia NMP na pl. kościelnym ale... nie pasuje mi to do końca. Brakuje charakterystycznych sterczyn(ozdób w miejscu gdzie dach łaczay się z murem).Być może ze jeszcze w tym czasie ich nie było. Jeżeli moja hipoteza jest mylna to szukamy miejsca w Łodzi w którym stoi neogotycki kościół z cegły z transeptem(nawa poprzeczna) i dwoma wieżami od frontu i wieża sygnaturkową nad przecięciem naw.
Pozdr. MJ
Napisano
Witam kolegów! Jagoda pisał coś o Pabianicach, więc tak się zastanawiam, czy to nie jest ul. Zamkowa? Bo tory tramwajowe na ul Nowomiejskiej w 1916r. były .
Pozdrawiam Mel.
Napisano
Witam Szanowne Towarzystwo.

Postanowiłem się przyłączyć do zabawy a temat Pabianic zmobilizował mnie w szczególności. Kolega Mel ma rację na tym zdjęciu są Pabianice. Na dowód załączam fotkę którą pobrałem ze strony
http://www.republika.pl/pabianice2000/serwis.html

Tak na marginesie jest tam dużo więcej starych fotek i to nie tylko z Pabianic (dział Ikonografia).
Napisano
Witam. Post został chyba założony tylko dla podbicia licznika" i teraz nikt się nim nie interesuje, zresztą trudno się dziwić jeśli 99% uczestników forum podnieca się właśnie znalezioną łuską karabinową przy użyciu nowego jeszcze lepszego wykrywacza metali zwanego tu najczęściej wykrywką".
Napisano
Mel muszę Cię rozczarować nie chodzi o podbijanie licznika raczej twoją ostatnią wypowiedź można tak zakwalifikować. Brak odpowiedzi wiąze się z moja nieobecnością w domu a co za tym idzie brakiem dostępu do internetu. Dzięki panowie za rozwikłanie męczące mnie sprawy zawsze warto wiedzieć co przedstawiają posiadane fotografie.
Pozdr. MJ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie