camo74 Napisano 14 Kwiecień 2005 Autor Napisano 14 Kwiecień 2005 witam wszystkich! średnica 15mm Cu,stan bdb,na rewersie data 1751 i herb( a krzyż" pogoń z orłem). od poniatoszczaka radzę sobie bez problemu,ale starsze monety to dla mnie zagwozdka(tym bardziej że monetki kopię dla przyjemności,jak nie ma w pobliżu okopów"! ok! do rzeczy wykopałem ją dzisiaj wraz z innymi monetkami,ale tylko tej nie odszyfrowałem. i tu prośba do was ...co to jest? pozdrawiam.
kawon30 Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 Kiepska fotka,ale wygląda mi to na szeląga Augusta III.
SWaldek Napisano 15 Kwiecień 2005 Napisano 15 Kwiecień 2005 Bez wąpienia to popiersie króla w pancerzu i płaszczu z gołą głową w peruce zwrócone w lewo. Legenda otokowa AVGVSTVS III REX. POL (August III król Polaków)Na odwrocie legenda EL. SAX (elektor saski) Moneta miedziana 14,8mm waga 1,30gr.To szeląg Augusta III
camo74 Napisano 15 Kwiecień 2005 Autor Napisano 15 Kwiecień 2005 witam!dzięki serdeczne za pomoc! dzis wykopałem jeszcze dwie takie same więc już wiem co mam ! pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.